CHP'li milletvekilleri Gökhan Günaydın ve Deniz Yavuzyılmaz, TRT'nin seçim döneminde tarafsız yayın yapmadığı gerekçesiyle Genel Müdür Zahit Sobacı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, muhalefete ayrılan yayın süresinin kriterleri sorgulandı. Ayrıca, Şırnak ve Bursa'da kamu görevlilerinin AK Parti adayları lehine seçim çalışmalarına katıldığı örneklerine yer verilerek, ülkedeki demokratik kurumların işleyişindeki aksaklıklar ve bürokratik-otoriter işleyiş eleştirildi.
10 Mart 2024

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre vatandaşlar, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar çekebilecekler. Bu hakkı konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kullanabilecekler. Kısmi ödeme hakkından beş yılda bir yararlanılabilecek ve bu değişiklikler altı ay sonra yürürlüğe girecek.
26 Eylül 2023

Merkez Bankası verilerine göre, bireysel TL cinsi kredi kartı harcamaları, 16 Şubat itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 147,2 artarak 1 trilyon 228 milyar 905 milyon 126 bin liraya ulaştı. Taksitli ve taksitsiz kredi kartı harcamalarında da sırasıyla yüzde 114,8 ve yüzde 181,9 oranında artışlar görüldü. Bu artışlar, kredi kartı faizlerine Kasım 2023'ten bu yana yapılan politika faizi artışının yansıtılmamasına rağmen gerçekleşti.
26 Şubat 2024

Bankalar, ATM'lerden yapılan nakit çekim limitlerini 5 bin liradan 10 bin liraya yükseltti. Bazı bankalar ise bu limiti 15 bin liraya kadar çıkardı. Bu değişiklikle birlikte, banka kartlarıyla ATM'lerden ücretsiz olarak en az 10 bin lira çekilebilecek. Ayrıca, karekodla yapılan ücretsiz hesaptan nakit çekimlerde de yeni limitler 10-15 bin lira arasında değişiklik gösterecek.
16 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında iki başmüfettiş ataması yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünde ise üç bölge müdürü görevden alındı ve çeşitli bölgelere yeni müdür atamaları gerçekleştirildi. Atama ve görevden almalar Resmi Gazete'de duyuruldu.
11 Mart 2023

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'de yeni kabine açıklanmadan önce gazetecilerin ve haber sitelerinin yaptığı tahminleri inceledi. Bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bakanlık tahminlerinde yüksek isabet oranlarına sahipken, bazıları ise tamamen yanıldı. Cüneyt Özdemir, yeni kabinenin tam listesini doğru olarak yayımladı. İktidara yakın yazarlar ve bazı medya kuruluşları ise tahminlerde bulunmalarına rağmen yanıldılar. Bildirici'nin derlemesine göre, Mehmet Şimşek, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın gibi isimlerin yeni görevleri konusunda doğru tahminler yapıldı.
5 Haziran 2023

Basın Konseyi, Halk TV ve CHP arasında imzalanan ve daha sonra iptal edilen sözleşme hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, medya etiğinin örselenmesine izin verilmeyeceği belirtildi ve Halk TV'nin kendini haklı çıkarmak için CHP'yi suçladığı ifade edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Halk TV ile aralarındaki sözleşmeyi tek taraflı feshettiklerini duyurmuştu. Halk TV'nin imtiyaz sahibi Cafer Mahiroğlu ise, CHP'nin kanallarına 'sansür' uyguladığını öne sürmüştü.
24 Temmuz 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen bir toplantıda, üç kamu bankasının kredi kartı komisyon oranlarında indirime gittiğini duyurdu. Bu indirim, Bankalar Birliği ile yapılan toplantının ardından, banka kartı komisyon oranlarını ve akaryakıt istasyonlarındaki komisyon oranlarını düşürme kararı olarak alındı. Ziraat Bankası, banka kartı komisyon oranını aylık yüzde 2,39'a ve akaryakıt istasyonlarındaki oranı yüzde 2,25'e düşürdü. Ayrıca, post makinelerindeki aylık ücretlendirmeyi yüzde 50 indirdi.
17 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 TV'ye genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle yedi gün yayın durdurma, beş kez program durdurma ve iki kez de önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5'i oranında idari para cezası vermişti. TELE1 TV yönetimi, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme, RTÜK'ün yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar doğrultusunda, TELE1 ekranları 6-12 Ağustos tarihleri arasında yedi gün karartılacak.
1 Ağustos 2023

Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, TRT'de seçim akşamı için 'paralel yapı' kurulduğunu ve verilerde manipülasyon yapılma ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Taşçı, seçim günü yayınlarında görev alacak personelin yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu, bazı personelin işe gelmeme talimatı aldığını ve İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı personelinin TRT'de ne amaçla bulunduğunu sorguladı. Ayrıca, TRT'de yeni ekiplerin kurulduğunu ve danışman ordusu iddialarına yanıt istedi. Taşçı, TRT'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda dünya kamu yayıncıları gibi olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), RTÜK'ün deprem haberleri nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye verdiği cezaları, haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne darbe olarak değerlendirdi. TGC, RTÜK'ün bu tavrının medya tarihinde utanç verici bir örnek olarak kalacağını ve RTÜK'ün gazeteciliği iktidarın halkla ilişkiler aracı olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca, bu cezaların genel seçimler öncesinde medya üzerinde kurulacak baskının ipuçlarını verdiğini belirtti.
22 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, mezunların kartlarını iptal etmeye devam ederken, 1973 mezunu Semih Bilgin'in kartının iptal edilmesi üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, mezun kartlarıyla ilgili düzenlemenin olmamasını ve iptal işleminin telafisi güç zararlar doğurma ihtimalini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite yönetimi, iptal işlemlerini genellikle tebliğ etmiyor ve gerekçe göstermiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanan azami faiz oranını yüzde 1,36'dan yüzde 1,91'e çıkardı. Bu karar, Merkez Bankası'nın genel faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından geldi. Yeni kredi kartı faiz oranları, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
23 Haziran 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

AKP, 13 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuruları sonrasında liste hazırlıklarını üst komisyon çalışmalarıyla tamamlamak üzere. CNN Türk'ün haberine göre, vekil listesindeki değişim oranının yüzde 50'nin üzerinde olması öngörülüyor. Üç dönem kuralı, kesintisiz üç dönem ve geçmişte aralıklarla üç veya daha fazla dönem görev yapmış olan mevcut 56 milletvekilini kapsayacak şekilde genişletildi. Bu isimler arasında Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve diğer önemli parti figürleri bulunuyor.
8 Nisan 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere mobil haberleşme hizmetleri azami ücret tarifesinde yıllık yüzde 65'lik bir artışa gitti. Yapılan zamla birlikte, yurt içi aramaların dakika başı ücreti 3 lira 12 kuruşa, yurt dışı aramaların dakika başı ücreti ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Ayrıca, numara değişikliği ücreti 136,52 lira, hat devir ücreti 59,83 lira ve isim ile ünvan değişikliği ücreti 40,86 lira olarak belirlendi. SMS ücretleri ve diğer hizmetlerin fiyatlarında da benzer oranlarda artışlar görüldü.
3 Nisan 2024

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan ve adli yargı hakimleri, başsavcılar, savcılar ile idari yargı hakimlerinin terfi listeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listelerde, birinci dereceye yükselmiş ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak olan 389 hakim, 122 savcı ve 338 idari yargı hakiminin isimleri bulunuyor. Birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi. Listede isimleri olmayanlar 30 gün içinde HSK'ye başvurarak durumlarının incelenmesini talep edebilecek.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim