Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu sonucu gözaltına alınan sekiz öğrenciden dördüne 'kamu malına zarar verme' suçundan 10'ar ay hapis cezası verildi, ancak mahkeme cezaları erteledi ve sanıkları bir yıl süreyle denetim altında tutma kararı aldı. Öğrenciler, rektör İnci'yi protesto etmek için rektörlük binasına kırmızı boya dökerek eylem yapmışlardı. Mahkeme, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan öğrencilerin beraatine karar verdi.
7 Haziran 2023

İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Fatma Zehra S., Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'nde staj yapmak istedi ancak Profesör Per Carlbring, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi nedeniyle başvuruyu reddetti. Öğrencinin ayrımcılık şikayeti üzerine üniversite özür diledi ve profesörün davranışını kabul edilemez bulduğunu, öğrenciye başka bir staj yeri bulunması konusunda yardım teklif ettiğini açıkladı.
17 Ocak 2023

İsrail'in Tel Aviv kenti emniyet müdürü Ami Eshed, aşırı sağcı hükümetin yargı reformlarına karşı düzenlenen kitlesel protestolarda şiddet kullanması yönünde hükümetten baskı gördüğünü belirterek görevinden istifa etti. Eshed'in istifasının ardından Tel Aviv'de çok sayıda protestocu sokaklara çıkarak ana otoyolu kapattı ve polisle karşı karşıya geldi. Eshed, bir video mesajla yaptığı açıklamada, hükümetin profesyonel kararlara müdahale ettiğini ve orantısız güç kullanımı talebinde bulunduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in 'devlet aklıyla hareket etmek' yerine, 'örgüt gibi davrandığını' belirtti. Gazze'ye saldırıların genişlemesinin daha fazla acı, ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail yönetimini hatadan geri dönmeye ve devlet aklıyla hareket etmeye çağırdı. Ayrıca, Gazze'de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları destek olmaya davet etti.
20 Ekim 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

İstanbul Kadıköy'de uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrencilere polis müdahalesi sonucu 25 kişi gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği, serbest bırakılan 22 kişiden 3'ünün, daha önce şiddet ve tacizle suçlanan polis amiri Hanefi Zengin'in şikayeti üzerine gözaltında kaldığını ve gözaltı otobüsünde Zengin ve ekibi tarafından darp edildiklerini iddia etti. Zengin daha önce de çeşitli olaylarda adı geçen ve hakkında soruşturma açılan bir polis şefidir, ancak İstanbul Valiliği tarafından yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma kapatılmıştır.
21 Şubat 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

Petrol şirketi Shell, Greenpeace eylemcilerinin Kanarya Adaları yakınlarında gemisine binerek Norveç'e kadar seyahat etmesi ve petrol sondajını protesto etmesi nedeniyle örgüte 2,1 milyon dolarlık tazminat davası açıyor. Shell, bu eylemin yasadışı ve tehlikeli olduğunu belirtiyor ve protesto hakkının güvenli ve hukuka uygun şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Tazminat talebinin nakliye gecikmesi, ekstra güvenlik ve yasal maliyetleri kapsadığı bildiriliyor.
9 Kasım 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargı reformu tasarısı, ülkede büyük protestolara neden oldu. Tasarı, yüksek mahkemenin hükümet üzerindeki denetimini sınırlıyor ve hükümetin kararlarını bozma yetkisini kaldırıyor. Tasarının kabul edilmesi, ülkede geniş çaplı protestolar ve grevlere yol açtı. Ayrıca, İsrail ordusunda görevli yedek askerler de yasa teklifine tepki göstererek eğitimlere katılmayacaklarını bildirdi.
24 Temmuz 2023

ABD'deki prestijli Sarmaşık Ligi üniversitelerinde başlayan eylemler, 'Filistin'e özgürlük' temalı sloganlarla dikkat çekiyor. Bu eylemler, üniversitelerin bağışçıları tarafından Yahudi karşıtı olarak algılanıyor ve bazı bağışçılar finansal desteklerini kesme tehdidinde bulunuyor. Üniversite yönetimleri, hem Beyaz Saray'ın hem de bağışçıların baskısı altında kalıyor. Bu durum, üniversitelerin akademik ve finansal istikrarını tehdit eden bir gerilime yol açıyor.
11 Mayıs 2024

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

ABD merkezli teknoloji devi Google, New York'ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail'i protesto ederek bir İsrailli yöneticinin konuşmasını bölen Google Cloud mühendisini işten çıkardı. Mühendis, 'Soykırımı veya gözetlemeyi güçlendirecek teknoloji üretmeyi reddediyorum' diyerek protestosunu dile getirmişti. Google sözcüsü, çalışanın şirket politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kovulduğunu açıkladı.
9 Mart 2024

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını duyurdu. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle alındı. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi'ni de hedef aldı.
4 Kasım 2023

Ünlü şarkıcı Tarkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştirdi. Tarkan, masum sivillerin ve çocukların öldürülmesini 'insanlık adına üzücü ve utanç verici' olarak nitelendirdi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Çatışmalarda 25 gazeteci de yaşamını yitirdi.
28 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağı gönüllüleri, barınaktaki köpeklerin üniversite dışına çıkarılma girişimini protesto etti. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, barınaktaki 42 köpeğin üç gün içinde teslim edilmesi için talimat göndermişti. Aksi takdirde barınağa para cezası verileceği ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Mahkeme, talimatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
19 Temmuz 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

Adidas, yarı Filistinli model Bella Hadid'in yer aldığı SL72 ayakkabı reklamını, İsrail hükümetinin tepkisi üzerine geri çekti ve özür diledi. İsrail hükümeti, reklamın 1972 Münih Olimpiyatları'nda 11 İsraillinin öldürülmesiyle bağlantılı olduğunu belirterek tepki gösterdi. Sosyal medyada Hadid'e destek ve Adidas'a boykot çağrıları yapıldı. Hadid, Filistin'i desteklemeye devam edeceğini belirtti.
22 Temmuz 2024

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, aşırı sağcı 'Danske Patrioter' grubunun üyeleri, Irak büyükelçiliği önünde Kuran yaktı. Grup, bu eylemi İsveç'in Bağdat büyükelçiliğine yapılan saldırıyı protesto etmek için gerçekleştirdiğini belirtti. Olay yerinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
21 Temmuz 2023

Pulitzer ödüllü şair Anne Boyer, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını eleştiren bir açıklama yaparak New York Times Magazine'deki şiir editörlüğü görevinden istifa etti. Ulusal Kitap Ödülleri'nde finale kalan yazarlar da İsrail'in Gazze bombardımanını eleştirerek ateşkes çağrısında bulundu. Boyer, New York Times'ın savaşla ilgili haberlerindeki dili ve tonu eleştirerek, bu durumun sanat ve şiir üretimine engel olduğunu belirtti ve savaşın asıl nedenlerinin petrol ve silah üreticilerinin çıkarları olduğunu ifade etti.
17 Kasım 2023
İşaretlediklerim