Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

İzlanda'da kadınlar ve non-binary'ler, ücret eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet temelli şiddeti protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi düzenliyor. Başbakan Katrin Jakobsdottir de greve katılacak. Bu eylem, ülkede 48 yıl sonra yapılan ilk 'kadın grevi' olma özelliği taşıyor. Grev organizatörleri, toplumsal cinsiyet temelli ücret eşitsizliğine ve cinsel şiddete dikkat çekmek için toplumu durma noktasına getirmeyi hedefliyor.
23 Ekim 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki eğitimin yaza kadar uzaktan yapılacağını açıklaması üzerine, KYK yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde oturma eylemi yapan 22 öğrenci gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim taleplerini iletmek istediklerini ve uzaktan eğitimin yanlış bir karar olduğunu düşündüklerini ifade ettiler.
18 Şubat 2023

Piyanist ve klavsenci İklim Tamkan, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla, evinin sokağında polis tarafından 'şüpheli' göründüğü için durdurulduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirildiğini iddia etti. Tamkan, olayın kedisini aramak için sokağa çıktığı sırada gerçekleştiğini belirtti. Polisin kendisini 'şüpheli' göründüğü gerekçesiyle durdurduğunu ve zorla gözaltı aracına bindirmeye çalıştığını ifade etti.
26 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Nükhet Sirman, yürüttüğü bir araştırma kapsamında yaptığı bir görüşme nedeniyle 23 Mart'ta İstanbul'da gözaltına alındı ve Mersin'e götürüldü. Sirman'ın kurucu ortağı olduğu 'Dissensus Research' adlı kuruluş, Sirman'ın haksız bir şekilde gözaltına alındığını duyurdu ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.
25 Mart 2024

UCM Başsavcısı Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve diğer bazı İsrailli ve Hamas yetkilileri hakkında tutuklama talebinde bulundu. Bu talep, ABD ve İsrail'de büyük bir tepkiyle karşılandı ve ABD senatörleri UCM'ye yaptırım uygulamayı tartışmaya başladı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu, bu talebi antisemitizm olarak nitelendirdi. Bu gelişmeler, uluslararası hukuk ve çok kutuplu dünya düzeni tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
23 Mayıs 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı, bazı akademisyen, öğrenci ve veliler tarafından eleştirildi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde bu kararı protesto eden öğrenciler, 'Eğitim hakkımız engellenemez' sloganları atarken, polis müdahalesi sonucu 22 öğrenci gözaltına alındı. YÖK Başkanı Erol Özvar, şu an için sadece uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisan ayında değerlendirileceğini belirtti.
17 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin atanan rektörü Prof. Dr. Naci İnci, ABD'deki İsrail karşıtı protestolarda tutuklanan Emory Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee'nin durumuna dikkat çekerek, akademik özgürlükler konusunda endişelerini ifade etti. İnci'nin bu açıklamaları, kendisinin Türkiye'deki akademik özgürlüklere yönelik tutumları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylar nedeniyle eleştirildi. Sosyal medyada, İnci'nin çifte standart uyguladığı ve kendi üniversitesinde benzer özgürlüklerin kısıtlandığı yönünde tepkiler yoğunlaştı.
26 Nisan 2024

ABD'de, 'Sex and the City' dizisinde 'Miranda Hobbes' karakterini canlandıran Cynthia Nixon'ın da içinde olduğu bir grup siyasetçi ve aktivist, Gazze'de kalıcı bir ateşkes talebiyle Beyaz Saray önünde beş günlük bir açlık grevi başlattı. Açlık grevi, İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölenlerin sayısının artmasına ve Amerikan halkının dikkatinin tatil sebebiyle başka yönlere çekilmesine tepki olarak düzenleniyor. New York eyalet Temsilciler Meclisi Üyesi Zohran Mamdani ve Filistinli insan hakları savunucusu Sumaya Awad gibi isimler de greve katılarak ABD Başkanı Joe Biden'ı eyleme geçmeye çağırıyorlar.
28 Kasım 2023

İstanbul'da Filistin'e destek mitinginde 'Kelime-i Tevhid' bayrağı açan İsmail Aydemir'i yumrukladığı için yargılanan Ege Akersoy hakkında beraat kararı verildi. Olay, Türkiye Gençlik Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen ve 308 sivil toplum kuruluşunun katıldığı bir eylem sırasında gerçekleşti. Akersoy, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ancak daha sonra tahliye edilmişti. Mahkeme, bu suçlamadan beraatine karar verirken, 'kasten yaralama' suçundan 2 bin lira para cezasına çarptırıldı.
21 Şubat 2024

Türk Hava Yolları (THY), İsrail seferlerine ara verdiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'deki mevcut durum sebebiyle seferlerin durdurulduğunu belirtti. İsrail'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırılar ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu bölgedeki durum gerginleşmişti.
10 Ekim 2023

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da Fahrettin Altun'un Haniye mesajını paylaştığı için sansürlendiğini belirtti. Akdeniz, Instagram'ın sansür politikasını eleştirerek, Altun'un paylaşımına izin verilirken kendi paylaşımının kaldırılmasının çifte standart olduğunu vurguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi toplumsal hassasiyetler nedeniyle engellemişti. Akdeniz, itiraz mekanizmasını kullanarak sansür kararına karşı mücadele edeceğini ifade etti.
13 Ağustos 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 435'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 325 gündür devam eden saldırılarda 93 bin 534 kişinin de yaralandığını açıkladı. Son 24 saatteki saldırılarda ise 33 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi öldü.
26 Ağustos 2024

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İklim Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 7 Ekim'den bu yana süren Hamas-İsrail savaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harris, ABD'nin Filistinlilerin Gazze veya Batı Şeria'dan zorla tehcir edilmesine veya Gazze sınırlarının yeniden çizilmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında masum sivilleri korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı. Gazze'de ölenlerin sayısının 16 bini aştığı belirtildi.
3 Aralık 2023

İsrail'de dokuz asker, Gazze'den alıkonulan bir Filistinliye cinsel istismar ve işkencede bulundukları suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu olay, aşırı sağcı silahlı kişilerin askerlerin sorgulandığı Beit Lid askeri üssünü basmasına yol açtı. Başbakan Netanyahu, askeri üsse düzenlenen baskını kınayarak sükunet çağrısında bulundu. Sde Teiman askeri üssü, Filistinli tutuklulara yönelik ağır işkencelerle anılan bir merkez olarak biliniyor.
29 Temmuz 2024

Oyuncu Melissa Barrera, Instagram hesabından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları eleştiren bir mesaj paylaştıktan sonra 'Çığlık 7' filminin yapım şirketi Spyglass tarafından kadrodan çıkarıldı. Barrera'nın bu durumu eleştiren mesajı, Gazze'ye yapılan muameleyi toplama kampına benzetiyor ve soykırım ile etnik temizlik iddialarını gündeme getiriyor. Film eleştirmeni Zoe Rose Bryant ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Mick Wallace gibi isimler Barrera'ya destek verirken, 'Stranger Things' dizisinin oyuncusu Grace Van Dien Spyglass filmlerini boykot çağrısında bulundu.
25 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, 9 Nisan itibarıyla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün üzerinde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı. Kısıtlama kararı, İsrail'in Gazze'de başlattığı operasyonlar ve bu operasyonlar sonucunda Filistin'de yaşanan can kayıpları nedeniyle alındı. Bakanlık, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de derhal ateşkes ilan etmesi ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insanı yardım akışına izin vermesi durumunda kısıtlamaların kaldırılacağını belirtti.
9 Nisan 2024

Filistin asıllı model Bella Hadid, Hamas-İsrail savaşında sessiz kaldığı için özür diledi ve her gün ölüm tehditleri aldığını belirtti. Hadid, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, kendisini ve ailesini güvende hissetmediğini, ancak 'korkunun bir seçenek olmadığını' ifade etti. Ayrıca, Filistin'deki insanların ve çocukların, özellikle Gazze'dekilerin, sessizliği kaldıramayacağını belirtti. Hadid, hem İsrailli hem de Filistinli aileler için yas tuttuğunu ve sivillere yönelik her türlü terör saldırısını kınadığını söyledi.
27 Ekim 2023
İşaretlediklerim