ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, milyonlarca seçmenin izlediği canlı münazarada karşı karşıya geldi. Biden, konuşmasında sık sık tekledi ve cümlelerini bitirmekte zorlandı, bu da Trump'ın daha özgüvenli ve akıcı konuşması karşısında gölgede kalmasına neden oldu. İzleyicilerin yüzde 67'si Trump'ın münazarayı kazandığını düşünürken, Biden'ın performansı Demokrat Parti içinde endişelere yol açtı. Münazara, Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığına ilişkin endişeleri gidermek için büyük bir fırsattı, ancak bu fırsatı değerlendiremedi.
28 Haziran 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri iddiasıyla suçlanıyorlar. Fulton Temyiz Mahkemesi Yargıcı Scott McAfee, davanın canlı yayınlanacağını belirtti. Bu, Trump'a yönelik davaların arasında kamuya açık yürütülen ilk yargılama olacak. Trump, 2020 seçim sonuçlarına müdahalede bulunduğu suçlamasıyla Atlanta büyük jürisi tarafından suçlanmış ve 24 Ağustos'ta teslim olmuştu.
1 Eylül 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatlerini içeren bir SMS göndermesinin ardından, GSM operatörlerine seçim döneminde SMS yoluyla propaganda yapılmasının yasak olduğunu hatırlatan bir yazı gönderdi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu imzalı yazıda, Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili yasağı içeren kararı hatırlatıldı ve operatörlere mevzuata uyulması konusunda uyarıda bulunuldu. Daha önce MHP'nin Manisa milletvekili adaylarının da benzer bir yasağı ihlal ederek sahte bilgiler içeren mesajlar gönderdiği belirtildi.
26 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a, 'ABD'yi yanıltmak için komplo kurma' dahil dört yeni suçlama yöneltildi. Washington DC Bölge Mahkemesine sunulan iddianamede, Trump'ın 2020 başkanlık seçimini kaybetmesine rağmen iktidarda kalmaya kararlı olduğu ve seçim sonuçlarıyla ilgili yalanlar yaydığı belirtildi. Trump'ın 3 Ağustos'ta hakim karşısına çıkması bekleniyor. Trump, kendisine suçlama yöneltileceğini sosyal medya platformu TruthSocial'da duyurmuştu.
2 Ağustos 2023

Eski ABD başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, 2006 yılında ilişki yaşadığı iddia edilen porno yıldızı Stormy Daniels'a 2016'daki başkanlık kampanyası sırasında 130 bin dolar tutarında 'sus payı' ödediği gerekçesiyle yargılandığı davada suçlu bulundu. Trump, ticari kayıtlarla oynamak başta olmak üzere toplam 34 suçlamayla karşı karşıyaydı ve jüri tarafından bu suçlamaların tamamından suçlu bulundu. Bu durum, Trump'ı ülke tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan olarak kayıtlara geçirdi.
31 Mayıs 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme hizmetlerinde usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan 15 işletmeciye toplamda 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu karar, vatandaşların 'istenmeyen arama' olarak bildirdiği ve rahatsızlık duyduğu aramaların yapıldığı bir süreç sonrasında geldi. BTK, işletmecilerin alt bayilik ve acentelik düzenlemelerine uyumunu kapsamlı bir şekilde inceledi ve mevzuata aykırı uygulamaları tespit etti.
4 Şubat 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak Kongre baskını soruşturması kapsamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Trump, Washington DC'deki bir federal mahkemede hakim karşısına çıktı. Kendisine yöneltilen dört suçlamayı reddeden Trump'ın duruşmasını eski Başsavcı Jack Smith özel yetkili uzman olarak izledi. Duruşmayı çok az sayıda gazeteci izleyebildi ve ses kayıt cihazlarına izin verilmedi.
4 Ağustos 2023

Utah'ta yaşayan Craig Deleeuw Robertson isimli kişi, ABD Başkanı Joe Biden'ı tehdit ettiği gerekçesiyle FBI tarafından tutuklanmaya çalışılırken çıkan çatışmada öldürüldü. Robertson'ın ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ı yargılayan New York Bölge Savcısı Alvin Bragg ve New York Başsavcısı Letitia James'i de tehdit ettiği belirtildi. Zanlının Facebook'ta 'Bir veya iki başkanlık suikastı için doğru zaman. Önce Joe sonra Kamala!!' şeklinde bir paylaşım yaptığı ve silah fotoğrafları eklediği kaydedildi.
10 Ağustos 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

İstanbul Başsavcılığı, seçim sonuçları hakkında yanıltıcı bilgiler yaydığı ve deprem bölgesindeki seçmenlere yönelik yanlış algı oluşturabilecek provokatif paylaşımlar yaptığı iddiasıyla sosyal medya hesaplarına yönelik soruşturma başlattı. Bu soruşturma kapsamında, oyuncu Zeynep Beşerler'in Twitter hesabından yaptığı, seçim sonuçlarını eleştiren paylaşım nedeniyle şüpheliler arasında olduğu belirtildi. Beşerler'in paylaşımında 'Bu ülke için bu kadar geri zekalı çok fazla, yazık' ifadelerini kullandığı aktarıldı.
15 Mayıs 2023

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware eyaletindeki Rehoboth Beach'teki yazlık evinde FBI tarafından yapılan aramada herhangi bir 'gizli' ibareli belge bulunmadı. Biden'ın avukatı Bob Bauer, aramanın tamamlandığını ve sadece Biden'ın başkan yardımcılığı döneminden kalan el yazısıyla yazılmış bazı notların detaylı incelemeye alındığını duyurdu. Daha önce Biden'ın ofisinde ve evinde gizli belgeler bulunmuş ve bu durum hem Trump'ın benzer bir durumuyla karşılaştırılmış hem de Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilmişti.
1 Şubat 2023

CBS News/You Gov tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık görevini sürdürecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olmadığını düşünüyor. Ankette, Biden’ın sağlık gerekçesiyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sını Demokratlar oluşturuyor. Aynı ankette, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zihinsel sağlığı konusunda katılımcıların yüzde 50’si olumlu, yüzde 49’u ise olumsuz görüş bildirdi. Biden’ın kampanya anketörü Molly Murphy, başkanın münazara performansının iyi olmadığını kabul ederken, bu durumun seçim sonucunu belirlemeyeceğini savundu.
30 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Twitter hesabıyla ilgili bir arama emri çıkarıldı ve platform, talebi zamanında yerine getirmediği için 350 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, platformun arama emrinin varlığı ve içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapmasını yasakladı. Trump, bu durumu kendi sosyal medya platformu TruthSocial'dan yaptığı açıklamada medeni haklarına saldırı olarak nitelendirdi.
10 Ağustos 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Türk kökenli ABD vatandaşı ve 'Genç Türkler' programının sunucusu Cenk Uygur, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduğunu duyurdu. Uygur, Joe Biden'ın Donald Trump karşısında yenilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, seçim kampanyası için şimdiden 250 bin dolar topladı. Geçmişte Cumhuriyetçi olan Uygur, şimdi 'ilerici' politikaları destekliyor. Ancak doğuştan ABD vatandaşı olma şartı, geçmişteki tartışmalı söylemleri ve medya, Uygur'un önündeki engeller arasında yer alıyor.
3 Aralık 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden hakkında vergi kaçırma ve uyuşturucu kullanma suçlamaları bulunmaktadır. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın oğlu için af yetkisini kullanmayacağını belirtti. Hunter Biden, Delaware'de bu suçlamalar için mahkemeye çıktı. Mahkeme, Hunter Biden'ın savcılarla yaptığı anlaşmayı onaylamadı ve Biden suçlamaları reddetti.
28 Temmuz 2023

Yapay zeka araçları kullanılarak üretilen ve sosyal medyada dolaşıma giren sahte görsellerin gerçeklerinden nasıl ayırt edileceği konusunda yapay zeka uzmanı Henry Ajder bilgi verdi. Ajder, sahte görsellerde parmak sayısı gibi tutarsızlıkların, doğal olmayan cilt tonlarının ve bulanık yüzlerin görülebileceğini, özellikle ellerin ve gözlerin doğru tasvirinde yapay zekanın hala zorlandığını belirtti. Ayrıca, Donald Trump'ın gözaltına alındığını gösteren sahte görsellerin de bu duruma örnek teşkil ettiğini ve insanların siyasi görüşleri nedeniyle bu tür görselleri sorgulamadan paylaşabildiğini ifade etti.
26 Mart 2023

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesine neden olduğu iddia edilen sahte görüntülere ilişkin iddianameyi iade etti. İddianamede, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının sahibi Oktay Yaşar ve Cevheri Güven de suçlanıyordu. Mahkeme, iddianamenin iadesinde, Yaşar ve Güven'in birlikte hareket ettiklerine dair iddia ve delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca, iddianamede hangi eylemin ne şekilde hangi suçu oluşturduğuna ilişkin bir anlatımın yer almadığı savunuldu.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim