Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

Diken, sonbahar mevsiminde İstanbul'da ziyaret edilebilecek yedi sergiyi tanıttı. Bu sergiler arasında Maçka Sanat Galerisi'nde Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerinin sergilendiği, Sevgi Soysal'ın 'Yürümek' romanının fotoğraf pratiğiyle yorumlandığı bir fotoğraf sergisi, Trump Art Gallery'de düzenlenen 'Animalia' adlı karma sergi, Star Wars Koleksiyonu Galaksinin Fanları, Ara Güler'in 'Renkli Anadolu' sergisi, 'Sanayiden Manzaralar' ve 'Georges Pierre'in gözünden Godard' sergileri bulunuyor.
3 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, Kurtuluş Savaşı'nda hizmetleri belgelenen beş şehit ve gazinin mirasçılarına İstiklal Madalyası verilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, madalya alacak şehit ve gazilerin isimleri, memleketleri, rütbeleri ve askerlik hizmetlerine dair bilgiler ile madalya alacak mirasçıların isimleri yer aldı. Listede Ardahan, Ilgaz, Tavas, Kahramanmaraş ve Sorgun'dan şehit ve gazilerin mirasçıları bulunuyor.
26 Ocak 2023

Oyuncu Kadir İnanır, Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödül konuşmasına yönelik eleştirilere Instagram üzerinden tepki gösterdi. Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etmişti. Bu konuşma iktidar kanadından tepki çekmiş ve Dizdar hedef haline gelmişti. İnanır, eleştirenleri saygılı olmaya, ayağa kalkıp alkışlamaya çağırdı.
31 Mayıs 2023

Yazar Yonca Sencar, 2016 yılında yazdığı 'Şahmaran İntikam' adlı kitabındaki karakterlerin ve ana temanın Netflix'in 'Şahmaran' dizisinde kullanıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Dizide Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz başrollerde yer alıyor ve Adana'da geçen bir hikayeyi konu alıyor. Sencar, senarist Pınar Bulut, yapımcı Tims&B Stüdyo ve Netflix yetkilileri aleyhine Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu ihlal ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.
9 Nisan 2023

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

Ateş Alpar, Bengü Karaduman, Kerem Ozan Bayraktar ve Yaşam Şaşmazer, İstanbul Bienali'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu karar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) bienal küratörlüğüne Defne Ayas'ı getirme kararını değiştirerek Iwona Blazwick'i ataması sonrası başlayan tartışmaların bir sonucu. Sanatçılar, bienal ve çevresindeki kutuplaşmaların sanat üretimi ve paylaşımı için elverişli bir zemin sunmadığını belirtti.
23 Ekim 2023

Cannes Film Festivali'nde 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Türkiye'ye döndü. Kadıköy Lisesi'nde oy kullanırken vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Dizdar, Reuters tarafından 'kutuplaşmış bir Türkiye'ye döndü' başlığıyla haberlere konu oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'nun eleştirilerine maruz kalan Dizdar, kadın olmanın zorluklarına dikkat çektiği konuşmasında geri adım atmadı. Ödülünü Ankara gar katliamında bacağını kaybeden Nuray karakteri ve mücadeleci ruhlara adadı.
29 Mayıs 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

2007 yılında vefat eden oyuncu Savaş Dinçel anısına düzenlenen 14'üncü Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri, Baba Sahne'de gerçekleştirilen törenle sahiplerine verildi. En iyi kadın oyuncu ödülünü 'Bernarda' oyunundaki performansıyla Özge Arslan, en iyi erkek oyuncu ödülünü ise 'Çemberin Anası' oyunundaki performansıyla Tolga İskit aldı. Törende ayrıca en iyi oyun yazarı ve en iyi oyun yönetmeni ödülleri de sahiplerini buldu.
2 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve FOTON Derneği işbirliğiyle düzenlenen 'Sevgilim İstanbul' fotoğraf yarışmasının seçkileri, Mecidiyeköy Sanat'ta sergilenmeye açıldı. Sergide, binlerce fotoğrafçının katılımıyla oluşan ve jüri tarafından değerlendirilen 52 fotoğraf yer alıyor. Coşkun Aral, Mustafa Seven, Ebru Ceylan, Mehmet Turgut ve Tolga Volkan Aslan gibi isimlerin jüri üyeliği yaptığı yarışmada ödül kazanan altı fotoğraf da sergide bulunuyor. Sergi, ağustos sonuna kadar ziyaret edilebilecek ve İBB'nin kültür-sanat etkinlikleri hakkında bilgi almak için İBB Kültür sosyal medya hesapları ve web sitesi kullanılabilir.
18 Temmuz 2023

Yazar H. Ayhan Tinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına dair düşüncelerini ve sanat dünyasına ilişkin görüşlerini paylaştı. Tinin, Emrah Sefa Gürkan'ın 'Cumhuriyetin 100 İsmi' ve 'Cumhuriyetin 100 Günü' kitaplarını önerdi ve bu kitapların Cumhuriyet yolculuğunu anlamak için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Devlet Tiyatroları'nın yeni genel müdürü Tamer Karadağlı'nın göreve gelmesiyle ilgili dedikodulara değindi ve Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları'nı hak ettiği yere taşıyıp taşımayacağını sorguladı.
1 Ekim 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1954 yılında yazdığı ve zamanla popülerleşen 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanı, Serdar Biliş yönetmenliğinde ve Serdar Keskin'in performansıyla tiyatro sahnesine taşındı. Müzikler Tuluğ Tırpan'a, sahne ve dekor tasarımı Gamze Kuş'a ait olan oyun, Saatler Kolektif'in yapımıyla İstanbul Maximum Uniq Hall'da sahnelenecek. Oyunun prömiyeri dün gece yapıldı ve biletler Biletix üzerinden temin edilebilir.
13 Nisan 2023

Yönetmen ve senarist Özcan Alper'in yeni filmi 'Senfoni İstanbul', İstanbul'un edebi hafızasını ve roman karakterlerini konu alacak bir dökü-drama türünde. Alper'in proje tasarımını yaptığı ve Uğur Aydedim'in yönetmenliğini üstlendiği filmin çekimlerine başlandı. Film, 1920'lerden günümüze İstanbul'u mekan olarak seçen roman karakterlerinin hikayeleri üzerinden ilerleyecek. Çekimler farklı mevsimlerde ve oyuncularla gerçekleştirilecek, ilk çekimlere Kevork Malikyan, Tuğrul Tülek gibi isimler katıldı.
11 Ocak 2024

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü alan Merve Dizdar, ödül töreninin ardından Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu için oy kullanacağı belirtilen Dizdar, havalimanından direkt olarak oy kullanacağı okula gitti. Oy kullanmak üzere gittiği Kadıköy Lisesi'nde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandı. Dizdar, ödül kazandığı için mutlu ve gururlu olduğunu ifade etti.
28 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödülünü Türkiye'de mücadele eden kadınlara armağan ettiği konuşması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. İktidar kanadından gelen tepkilerde Dizdar'ın Türkiye'yi Batı'ya karşı kötülediği iddia edildi. Dizdar ise bu eleştirilere, konuşmasında ülkesini kötüleme niyeti olmadığını ve sadece iyi dileklerde bulunduğunu belirterek yanıt verdi.
2 Haziran 2023

Yazar, Mevlana'nın ölüm yıldönümünde barış ve sevgi kavramlarının kimler tarafından dile getirilebileceğini sorguluyor ve toplumda artan şiddet olaylarına dikkat çekiyor. Tiyatrocuların kovulması, hakemlere şiddet, kadına şiddet gibi konulara değinerek toplumun saygı, edep ve etikten uzaklaştığını vurguluyor. Behçet Necatigil, Cemil Meriç ve Ali Kuşçu gibi kültür ve bilim insanlarının unutulduğunu, toplumun sanat, kültür ve bilimden uzaklaşarak kötülüğe meyilli hale geldiğini eleştiriyor.
17 Aralık 2023

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Selda Bağcan'ın İsveç ve Danimarka'da Kuran'ın yakılmasını eleştiren ve 'Siz hiç İncil yakan veya yırtan bir Müslüman gördünüz mü?' diyen açıklamalarını eleştirenlere karşı çıktı. Gezen, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda Bağcan'ı savunarak, onun dünya çapında bir sanatçı olduğunu ve yurtdışında Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, Bağcan'ın eleştirilmesinin müzikten anlamayanlar ve kıskançlar tarafından yapıldığını ifade etti.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim