Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da bir cami açılışına katılmak üzere kente gitti. Ziyareti sırasında kentte asılan afişlerde, yazar Şeyhmus Diken'in kitabından alınan 'sırlarını surlarına fısıldayan' ifadesi kullanıldı. Diken, sosyal medya üzerinden bu duruma tepki göstererek, kitabının adının izinsiz kullanıldığını belirtti.
14 Nisan 2023

Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir’ sergisine paralel düzenlediği ‘İşgallerin Gölgesinde’ programıyla izleyiciyi, İtalyan yeni gerçekçiliğinin doğduğu yıllara götürüyor. Program, Roberto Rosellini’nin 1945-1948 yıllarında çektiği ‘Savaş Üçlemesi’ni izleyiciyle buluşturuyor. Üçleme, 'Roma Açık Şehir', 'Hemşehri' ve 'Almanya Sıfır Yılı' filmlerinden oluşuyor. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebiliyor.
11 Ekim 2023

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran'da 'ahlak polisi' tarafından öldürülen Mehsa Emini anısına ve kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekmek amacıyla 'İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş' adlı bir film seçkisi sunacak. Seçki, 1979'dan günümüze İran kadın hareketini yansıtan uzun ve kısa metrajlı filmleri içeriyor. İranlı yönetmen Mania Akbari festivalde konuk olarak yer alacak ve 'Ne Cüretle Bunu İstersin?' filminin gösterimi sonrası bir konuşma yapacak. Festivalde ayrıca, İran sinemasında çantanın simgesel kullanımını ele alan 'İran Çantası' ve toplumsal çatışmaları otobiyografik bir bakış açısıyla sunan 'Bir Ailenin Röntgeni' gibi filmler de gösterilecek.
4 Mayıs 2023

BGST Tiyatro, ünlü yazar Sevgi Soysal'ın yaşamını ve eserlerini konu alan 'Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor' adlı oyunu sahneye koydu. Oyun, Soysal'ın 40. yaş gününde başlayıp, kanser tedavisi için Londra'da geçirdiği süreçte kendi yazdığı karakterlerle geçmişine ve Türkiye'nin tarihine bir yolculuk yapmasını anlatıyor. Oyunda Soysal'ın tanınmış eserlerinden karakterler ve temalar da yer alıyor. Oyun, Kasım ve Aralık aylarında farklı sahnelerde izleyiciyle buluşacak.
13 Kasım 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere sekiz yeni film vizyona giriyor. Selcen Ergun'un ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmi 'Kar ve Ayı', Oscar ödüllü Tilda Swinton'ın rol aldığı 'Sonsuz Sır', Nicolas Cage ve Joel Kinnaman'ın başrollerini paylaştığı 'Şeytana Sempati', Deniz Çınar'ın yazıp yönettiği 'Bulutların Üstünde', Güney Kore yapımı 'Kaçakçılar', Danimarka yapımı anime film 'Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu' ve korku filmleri 'Dehşetin Yüzü 2' ve 'Şeytanın Elçileri' izleyicilerle buluşacak.
8 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

Netflix platformunda yayınlanan ve Anadolu efsanesi Şahmaran'dan esinlenen 'Şahmaran' dizisi, izleyicilerin beklentilerini karşılayamadı. Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı dizi, özgünlükten yoksun olduğu ve 'Twilight' serisine benzetildiği için eleştirildi. Dizi, yayımlandığı ilk gün sosyal medyada geniş yankı buldu.
22 Ocak 2023

AKP'li eski vekil Metin Külünk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'un, Cannes Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu seçilen Merve Dizdar'ı tebrik etmesini eleştirdi. Külünk, Pervin Ersoy'un sosyal medya üzerinden yaptığı tebrik paylaşımını, 'CHP'li bir vekilin eşi gibi' diyerek kabul edilemez bulduğunu ifade etti. Merve Dizdar, festivalde Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış ve ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmişti. Dizdar'ın bu konuşması AKP'li çevreler tarafından eleştirilmişti.
29 Mayıs 2023

Turkuvaz Grubu'na bağlı kitap satış platformu D&R, 'müşteri şikayeti' gerekçesiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan 2024 Karga Kafası Ajandası'nın satışını durdurduğunu açıkladı. Ajandada yer alan bir çizim nedeniyle alınan bu karar, karikatürist Kemal Gökhan Gürses tarafından eleştirildi. Gürses, sansüre rağmen özgür ve demokratik bir ülke için yazmaya, çizmeye ve yayımlamaya devam edeceklerini belirtti.
28 Aralık 2023

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinsel istismar davası öncesinde, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in müritleri, Gümüşel için özgürlük talep eden sloganlar attı ve dövizler taşıdı. Müritler, Gümüşel'in suçsuz olduğuna ve iddiaların İslam'ı lekelemek amacıyla atılan iftiralar olduğuna inanıyor. H.K.G. adlı mağdur kız çocuğunun psikolojik sorunları olduğunu ve LGBT tarafından kandırıldığını iddia ediyorlar. Ayrıca, kızın gelinlik giydiği fotoğrafların mutluluk göstergesi olduğunu savunuyorlar.
30 Ocak 2023

'Kızılcık Şerbeti' dizisinde Doğukan Güngör'ün canlandırdığı 'Fatih' karakteri, çocuğunun velayetini zorla alıp eşi 'Doğa'yı psikolojik sorunlu biri gibi göstermeye çalıştığı için izleyicilerin öfkesini çekiyor. Bu durum üzerine dizinin fanları 'fatihitokatla.com' adlı bir site açtı. Siteye girenler, Fatih karakterine sinirlenip tokatlamak isteyenler için bir stres atma platformu oluşturdu. Doğukan Güngör, karakterine karşı duyulan öfke karşısında şaşkın olduğunu belirtti.
9 Ekim 2023

İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

Türk yönetmen Selcen Ergun'un ilk uzun metrajlı filmi 'Kar ve Ayı', 66. San Francisco Uluslararası Film Festivali'nde 'Yeni Yönetmenler Ödülü'ne layık görüldü. Film, dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapmış ve Türkiye prömiyerini Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir. Jüri, Ergun'un filmdeki atmosfer, gerilim ve karakter gelişimine dair keskin ve incelikli bakış açısını övdü. Film, kışın bitmek bilmeyen bir kasabada geçen ve genç bir hemşirenin yaşadıklarını konu alıyor.
27 Nisan 2023

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nde verdiği Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü, bu yıl felsefe profesörü İoanna Kuçuradi'ye takdim edildi. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Kuçuradi'ye felsefe, insan hakları ve etik çalışmalarıyla laiklik ilkesine katkılarından dolayı teşekkür etti. Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan Kuçuradi, video konferans yoluyla teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Ödül, ÇYDD üye, gönüllü ve gençlerinin oylarıyla belirleniyor ve geçmişte Muazzez İlmiye Çığ, Fazıl Say gibi isimlere verilmişti.
12 Nisan 2023

Ankara'nın Sincan ilçesinde, Zeliha Yağmur isimli kadın, oğlu Sefa Yağmur tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Anne ve oğul arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu yaşanan olayda, zanlı olay yerinden ayrılamadan Sincan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği Ekipleri tarafından yakalandı.
27 Haziran 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76'ncı Cannes Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu. Daha önce 'Üç Maymun' ile 'En İyi Yönetmen' ve 'Kış Uykusu' ile 'Altın Palmiye' ödüllerini kazanan Ceylan, 'Ahlat Ağacı'ndan beş yıl sonra bu yeni filmiyle karşımıza çıkıyor. Film, ilk gösteriminde 11 dakika ayakta alkışlandı ve eleştirmenlerden tam not aldı. 'Kuru Otlar Üstüne', tacizle suçlanan bir resim öğretmeninin hikayesini konu alıyor ve Türkiye'de henüz vizyon tarihi açıklanmadı.
22 Mayıs 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Fethullah Gülen'in yeğeni Asiye Gülen ve imam nikahlı eşi Mustafa Çamyar, 'FETÖ' soruşturması kapsamında İstanbul Esenyurt'ta gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışma sonucunda gözaltına alınan çift, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan tutuklandı. Asiye Gülen ve Çamyar, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
26 Haziran 2023

Fox TV'nin 'Kızıl Goncalar' dizisinin son bölümünde, '28 Şubatçılar' ve 'İslamcılar' arasındaki bir 'denklem' üzerinden yapılan karşılaştırma sosyal medyada geniş yankı buldu. Dizinin başrollerini Özcan Deniz ve Özgü Namal paylaşıyor ve cemaat ile seküler aile hayatlarını konu alıyor. RTÜK, dizinin ilk bölümünün ardından inceleme başlattı ve tanıtım afişlerine saldırı düzenlendi. İkinci bölümdeki bir sahne, kadınların eğitimi üzerine yapılan bir önermeyle dikkat çekti ve sosyal medyada yoğun ilgi gördü.
26 Aralık 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim