Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Ara Güler Müzesi ve Ayvalık Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan 'Ayvalık-İstanbul' sergisinde, ünlü fotoğrafçı Ara Güler'in daha önce yayınlanmamış Ayvalık fotoğrafları sergilendi. Sergi, Ara Güler'in az bilinen Ayvalık fotoğraflarının yanı sıra, kendisiyle özdeşleşen İstanbul şehrine ait renkli fotoğraflarla birlikte toplam 36 adet kareyi bir araya getirdi. Sergi, 19 Ekim'den 19 Kasım'a kadar Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi'nde ziyarete açık olacak.
23 Ekim 2023

Ece Bağcı, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filminde canlandırdığı 'Sevim' karakteriyle Chicago Uluslararası Film Festivali'nde 'en iyi yardımcı kadın oyuncu' ödülünü kazandı. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, uluslararası festival yolculuğunu sürdürüyor.
25 Ekim 2023

Edebiyat dergisi Notos, Mayıs-Haziran sayısında 'En önemli 40 polisiye roman' listesini yayınladı. Liste, 319 yazar, araştırmacı, çevirmen ve editörün görüşleri alınarak hazırlandı ve 143 roman arasından seçildi. Listede Türk yazarlardan Orhan Pamuk 'Benim Adım Kırmızı' ile 20. sırada, Ahmet Ümit 'Sis ve Gece' ile 35. sırada yer aldı. Listenin başında ise Umberto Eco'nun 'Gülün Adı' romanı bulunuyor.
1 Mayıs 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

395 senaryosuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren usta senarist Safa Önal, 92 yaşında hayatını kaybetti. Önal, 'Vesikalı Yarim', 'Ağaçlar Ayakta Ölür', 'Ah Güzel İstanbul' gibi pek çok kült filmin senaryosunu kaleme aldı. 1973'te yönetmenliğe başlayan Önal, 40'a yakın film yönetti ve yazdığı senaryolarla Altın Koza ve Altın Portakal gibi önemli festivallerden çok sayıda ödül kazandı.
30 Temmuz 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Anadolu'nun önemli efsanelerinden biri olan Şahmaran, Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in başrollerini paylaştığı yeni bir Netflix dizisi ile yeniden popülerlik kazanıyor. Efsane, Tarsus'ta yerin yedi kat altında barış içinde yaşayan ve genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran'ın hikayesini anlatıyor. Efsaneye göre, Şahmaran'ı gören ilk insan Cemşab, onunla yıllarca yaşadıktan sonra ailesine dönmek isteyince, Şahmaran'ın yerini açıklamak zorunda kalır ve bu olaylar zinciri Şahmaran'ın ölümüne yol açar.
21 Ocak 2023

Mülkiye Mektebi öğrencileri olan şairler Sezai Karakoç ve Cemal Süreya, sınıf arkadaşları Muazzez Akkaya'ya aşık oldular. Karakoç, Akkaya için 'Mona Roza' şiirini yazdı, Süreya ise Akkaya'nın soyadından bir harf eksilterek soyadını değiştirdi. Akkaya, uzun yıllar sonra sessizliğini bozarak, iki şairin kendisine olan sevgisini ve yaşananları anlattı. Kendisine yazılan şiirleri saklamadığı için pişmanlık duyduğunu belirtti.
2 Ocak 2024

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Ünlü oyuncu Mehmet Aslantuğ ve model Arzum Onan, 27 yıllık evliliklerini tek celsede boşanarak sonlandırdı. Boşanma kararı Beykoz Adliyesi'nde gerçekleşen 10 dakikalık bir duruşma sonucunda verildi. Çift, duruşmaya el ele gelmişti. Boşanma sürecinde ortaya atılan 'psikolojik şiddet' iddiaları ise Arzum Onan tarafından yalanlandı ve Mehmet Aslantuğ bu iddialara 'Aşk olsun' diyerek tepki gösterdi.
29 Mayıs 2023

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin konuğu İranlı yönetmen Manya Ekberi, sinemada kadınların güçten uzaklaştırıldığını ve temsilinin yok edildiğini belirtti. Ekberi, kadın bedeninin önce cinsel bir obje olarak kullanıldığını, sonra ise görüntülerden tamamen silindiğini ifade etti. İran'da kadınların zihinlerinin de savaşlar ve politikalarla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Kendi filmlerinde kadınları dayatılan güzellik algısının dışında tasvir etmeye çalıştığını ve İran sinema tarihinin rejim tarafından yok edildiğini dile getirdi.
2 Haziran 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 'Tanrının Yarattıkları', 'İntikam Oyunları', 'Üçlü Pürüz', 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' olmak üzere beş yeni film izleyiciyle buluşuyor. 'Tanrının Yarattıkları', İstanbul Film Festivali'nde gösterilmiş bir dram filmi iken, 'İntikam Oyunları' yerli aksiyon severlere hitap ediyor. 'Üçlü Pürüz' ise bir komedi filmi olarak dikkat çekiyor. Korku filmi severler için 'Kötü Ruh: Uyanış' ve 'Alem-i Cin 4' filmleri vizyona giriyor.
21 Nisan 2023

Gazeteci Sinem Nazlı Demir, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve istismar vakalarını incelediği 'Katilimi Tanıyorum: Türkiye'de Kadın Kırımı' isimli kitabını yayımladı. Kitap, Demir'in dört yıl süresince şiddet ve istismar mağduru kadınlarla yaptığı görüşmeler sonucunda oluşturduğu dosyaları içeriyor. A7 Kitap Yayıncılık tarafından basılan eser, şiddet ve istismar mağduru kadınlara ithaf edilmiş.
7 Ocak 2024

Ünlü senarist ve oyuncu Yılmaz Erdoğan, kendi yazdığı 'İnci Taneleri' adlı dizi ile ekranlara geri dönüyor. İki yıl süren hazırlık aşamasının ardından, insanların birbirleriyle olan bağlarını konu alan dizi, Kanal D'de yayınlanacak. Dizide Yılmaz Erdoğan, yıllar sonra cezaevinden çıkan Azem Yücedağ karakterini canlandıracak ve Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Güven Kıraç, Yasemin Baştan gibi isimlerle birlikte rol alacak.
21 Kasım 2023

İstanbul Sarıyer'de 52 yaşındaki Ümmiye Güzel, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oy kullanmak için evinde beslediği kuzusunu, Pamuk'u da yanında getirdi. Pamuk ile birlikte seçim kabinine giren Güzel, kuzuyu iki ay önce sahiplenmiş ve onu evladı gibi görmeye başlamış. Pamuk, Güzel'in komutlarını anlayabiliyor ve onunla güçlü bir bağ kurmuş durumda. Olay, sandık müşahidi Erdal Aslım tarafından kaydedildi.
28 Mayıs 2023

Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı 'Ayla' filminin proje sahibi ve senaristi Yiğit Güralp, filmin yapımcısı Mustafa Uslu'ya karşı açtığı davada zafer kazandı. Güralp, filmin künyesinde sadece 'senarist' olarak geçirilmesi nedeniyle Uslu'ya 75 bin TL telif ve 75 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açmıştı. İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Uslu'nun Güralp'e 75 bin TL ek telif ve 25 bin TL manevi tazminat olmak üzere toplam 100 bin TL ödemesine hükmetti.
5 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Oyuncu Ecem Erkek, Altın Kelebek ödül töreninde 'en iyi komedi dizisi kadın oyuncusu' ödülünü alırken yaptığı konuşmada sokak hayvanlarının kısırlaştırılması çağrısında bulundu. Bu konuşma, salonda alkış almasına rağmen, iktidara yakın bazı gazeteler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Eleştirilerin odağında, Erkek'in konuşmasında Filistin'deki duruma değinmemiş olması yer aldı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Erkek'in hayvan haklarına verdiği önemin, Filistin'deki insanlık dramına gösterilmesi gereken hassasiyetten daha fazla olduğu iddia edildi.
4 Aralık 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023
İşaretlediklerim