Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Almanya'da SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon hükümeti, vatandaşlık yasasında reform yapılmasını öngören bir tasarı hazırladı. Tasarı, yabancıların Alman vatandaşlığına geçerken mevcut vatandaşlıklarını bırakma zorunluluğunu kaldırıyor ve çifte vatandaşlık imkanı sunuyor. Almanca bilme şartı esnetiliyor, 67 yaş üstü için vatandaşlık testi kaldırılıyor ve beş yıl yasal olarak Almanya'da yaşayan yabancılara vatandaşlık hakkı tanınması öneriliyor. Ayrıca, öğrenim veya meslekte başarı gibi özel çabaları olanlar için vatandaşlık süresi üç yıla indirilebilir.
7 Ocak 2023

Almanya, 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerden etkilenen kişilere yardım amacıyla vize verdiğini açıkladı. Berlin hükümeti, depremzedelere 90 günlüğüne Almanya'da barınma imkanı sağladı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 7 bin 652 kişiye vize verildiğini ve bunların çoğunun Türk vatandaşları olduğunu, ayrıca binden fazla kişiye aile birleşimi kapsamında vize verildiğini belirtti.
8 Nisan 2023

Avrupa Birliği ülkeleri, 2021 yılında 275 bin 40 olan sığınmacı kabul sayısını 2022'de 384 bin 245'e yükseltti. Almanya, en fazla sığınma talebini onaylayan ülke olarak öne çıktı ve bu dört ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) toplam olumlu iltica kararlarının yüzde 73'ünü verdi. Onaylanan sığınma taleplerinin büyük bir kısmı mülteci statüsüne, ikincil koruma ve insani koruma kategorilerine dahil edildi. Koruma statüsü alanlar arasında Suriyeliler, Afganlar ve Venezuelalılar en büyük grupları oluşturdu.
28 Nisan 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından daha fazla nitelikli işçi çekmek amacıyla Alman Bilim ve Mühendislik Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya dayanarak göç politikalarını güçlendirmeye çalışıyor. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya bürokrasiyi azaltmalı, iş süreçlerini dijitalleştirmeli ve eğitim sistemini reforme etmeli. Mart 2023'te, nitelikli iş gücünü çekmek için yasa tasarısı onaylandı ve iş arama süreçlerinde kolaylıklar sağlanacak. Almanya'da nitelikli çalışan açığı 2022'de yaklaşık 2 milyondu ve yılda 400 bin kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.
20 Haziran 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya'nın Akdeniz'deki kurtarma faaliyetlerine maddi destek vermesini eleştiren bir mektup gönderdi. Meloni, bu yardımların İtalya yerine Almanya'da yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Meloni, Akdeniz'deki kurtarma çalışmalarını yapan sivil toplum kuruluşlarının, bu faaliyetlerle göçmenleri denize açılma yönünde teşvik ettiklerini iddia etti. İtalya hükümeti, bu yıl ülkeye 133 bin sığınmacının geldiği için zor günler yaşıyor.
26 Eylül 2023

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, çocuklara 'temel geçim güvencesi' sağlamayı öngören reform planında anlaştı. 2025 yılında yürürlüğe girecek olan bu uygulama için ilk yıl 2,4 milyar avro ayrılacak. Plan, çocuk parası, düşük gelirlilere yapılan çocuk ödeneği ve sosyal yardımlardaki çocuk payı gibi ödemeleri tek kalem altında topluyor. Yeni düzenlemenin özellikle tek başına çocuk büyütenler ve sosyal yardımla geçinenlerin durumunu iyileştirmesi hedefleniyor.
28 Ağustos 2023

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlığına geçiş yaparak Alman vatandaşlığını kaybeden beş Türk vatandaşının durumunu değerlendirdi. Divan, Alman yasalarının, AB hukukuyla çelişmediğini ve bir AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşlığına geçişin Alman vatandaşlığının kaybına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıracak yeni bir yasa tasarısının haziran sonunda yürürlüğe gireceği bilgisi verildi. Bu yeni düzenleme, Alman vatandaşlarının başka bir vatandaşlığa geçiş yaparken Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceklerini garanti altına alacak.
25 Nisan 2024

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, radikal İslamcılar ve Yahudi düşmanlarını daha hızlı sınırdışı etmeyi kolaylaştıran yeni yasa paketinin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Hamburg'da düzenlenen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı bir gösteri, 'Hilafet çözüm değildir' ve 'Almanya değerler diktatörlüğü' temalı pankartlarla dikkat çekti. Alman güvenlik makamları, 480 kişiyi dini aşırıcılık gerekçesiyle tehlike teşkil eden kişi olarak sınıflandırıyor ve bu kişilerden 152'si Alman vatandaşı, 120'si ise çifte vatandaş. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkedeki İslamcıların üye potansiyelini 27 bin 480 olarak tahmin ediyor.
30 Nisan 2024

Avrupa Birliği hükümet bakanları, göç anlaşmasının 10 yasal bölümünü onayladı. Macaristan ve Polonya, göçmenlere ev sahipliği yapma ya da bakım masraflarını karşılama yükümlülüğüne karşı çıkarak pakete karşı oy kullandı. Yeni Pakt, başvuru sahiplerinin taranmasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, inceleme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar öngörüyor. Ayrıca, hükümetlere sığınmacıları yönetmek için üç seçenek sunan 'zorunlu dayanışma' sistemi getirildi.
14 Mayıs 2024

Almanya'nın Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye'den yapılan vize başvurularıyla ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ocak-Mayıs 2023 döneminde yaklaşık 100 bin Schengen vizesi verildiği ve bu sayının 2022'nin aynı dönemine göre %50 artarak pandemi öncesi seviyelere ulaştığı belirtildi. Ayrıca, 2023 yılında 18 binden fazla ulusal vize verildiği ve Almanya'nın dünyada Türkiye'den daha fazla vize veren bir ülke olmadığı ifade edildi. Bu başarı, büyükelçilik bünyesindeki 112 çalışanın çabalarıyla mümkün kılınmıştır.
6 Haziran 2023

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Türkiye’den Almanya’ya net göç 2022'de 81 binken 2023'te 126 bine yükseldi. Almanya'ya geçen yıl toplamda 1 milyon 933 bin kişi göç ederken, ülkeyi terk edenlerin sayısı 1 milyon 270 bin oldu. Ukrayna'dan gelen göçmen sayısında ise 2022'ye kıyasla yüzde 75 azalma yaşandı. Türkiye ve Almanya, göçmenler konusunda 10 maddelik bir anlaşmaya vardı.
27 Haziran 2024

Almanya Federal İstihdam Dairesi'nin yaptığı çalışmaya göre, ülkede yaklaşık 1200 meslekten 200'ünde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu durum, önceki yıla göre 58 yeni meslek dalının daha listeye eklenmesiyle ortaya çıktı. Kalifiye işgücü açığı yaşanan başlıca meslekler arasında yaşlı ve hasta bakımı, ağır vasıta şoförleri ve yazılım meslekleri bulunuyor. Almanya hükümeti, bu açığı kapatmak için AB dışındaki ülkelerden kalifiye işgücünün göçünü kolaylaştıracak bir puanlama sistemine dayalı 'fırsat kartı' projesini hayata geçirmeyi planlıyor.
2 Haziran 2023

Türkiye'den Schengen vizesi başvurularında artan ret oranları arasında, Kızılay'ın eski başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da Almanya'dan vize alamadığı iddia edildi. Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Akar'ın eşiyle birlikte yapmayı planladığı gezi için başvurduğu vizenin 'kalış amacının inandırıcı olmaması' gerekçesiyle reddedildiğini yazdı. Akar, daha önce Almanya'ya defalarca gitmiş ve Alman Kızılhaç'ıyla toplantılar yapmış bir isim. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden vize başvurularında yoğunluk ve ret oranlarının arttığı belirtiliyor.
12 Haziran 2023

2022 yılında Alman vatandaşlığına geçen kişi sayısı bir önceki yıla göre %28 artarak yaklaşık 168 bin 500 oldu. Bu kişiler arasında 14 bin 200 Türk vatandaşı bulunuyor ve bu sayı bir önceki yıla göre %16'lık bir artış gösteriyor. Alman vatandaşlığına geçen en büyük grup Suriyeliler olurken, Türkler ikinci sırada yer alıyor. Almanya'da vatandaşlık alabilmek için belirli şartlar aranmakta ve bu şartlar eşler ve 18 yaş altı çocuklar için bazı durumlarda esnetilebiliyor.
30 Mayıs 2023

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), yerçekimsiz ortamın insan vücudu üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla 60 gün boyunca yatakta kalacak gönüllüler arıyor. Araştırma, Ay ya da Mars’a yapılacak olası yolculuklara hazırlık amacı taşıyor. Katılımcılara 18 bin avro ödenecek. Araştırma, gönüllülerin ayaklarının baş seviyesinden yukarıda olacağı 6 derece eğik bir yatakta gerçekleştirilecek ve toplam 88 gün sürecek.
12 Nisan 2024

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin başbakanının kendisi olduğunu belirtti. Merkel, görev süresi boyunca Almanya'da sürekli olarak yaşayan herkesin başbakanı olduğunu ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin ülkenin bir parçası olduğunu belirten Merkel, son yıllarda Almanya'ya kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının arttığına işaret ederek bu insanları toplumla bütünleştirme görevinin devam ettiğini vurguladı.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim