Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'nın Neuss kentinde yaptığı ve PKK ile FETÖ mensuplarını yok edeceklerini belirttiği konuşma Almanya'nın tepkisine neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini uyararak, Türk temsilcilerin seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu ve kurallara uymayanların sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti. Alman dışişleri, Almanya'da kışkırtma ve nefret söylemlerine yer olmadığını Twitter üzerinden duyurdu.
17 Ocak 2023

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut, Türkiye'den Schengen vizesi başvurularının arttığını ve bunun sonucunda ret oranlarının yükseldiğini belirtti. Pandemi sonrası başvuruların hızlandığını ve Avrupa ülkelerinin iltica başvuruları endişesiyle daha fazla ret verdiğini ifade etti. Landrut, ekonomik sıkıntılar nedeniyle vize alan kişilerin sığınma talebinde bulunma ihtimalinin arttığını ve geçen sene Erasmus öğrencilerinin de süreleri bittiğinde ilk kez sığınma başvurusu yaptıklarını gözlemlediklerini açıkladı.
13 Haziran 2023

Almanya'daki koalisyon hükümeti, zayıflayan Alman ekonomisini canlandırmak için 'Ekonomik Büyüme Fırsatları Yasası' adlı bir paket üzerinde anlaştı. Bu yasa, yatırım ve inovasyonu teşvik etmeyi, şirketlere iklim dostu yatırımlar yapma konusunda teşvikler sağlamayı ve araştırmalara ve şirketlere vergi teşvikleri sunmayı hedefliyor. Toplamda 7 milyar avroluk bir kurumlar vergisi indirimi planlanıyor. Bu anlaşma, hükümet içindeki ekonomik ve sosyal politikalar konusundaki anlaşmazlıkların ekonomiyi olumsuz etkilediği bir dönemde geldi.
29 Ağustos 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği'nin desteklediği bir proje kapsamında 7 bin anneye 12 ay boyunca aylık 325 avro (11 bin 339 lira) destek verileceğini açıkladı. Bu destek, çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşan annelerin kayıtlı istihdamda kalmalarını sağlamak amacıyla verilecek. Projeye başvurular Ankara, İstanbul ve İzmir'deki çalışan anneler için bugün itibarıyla başladı.
3 Haziran 2024

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan çıkması için modernizasyon çağrısı yaptı. Scholz, 'Almanya Paktı' adını verdiği bu süreçte planlama süreçlerinin hızlandırılması, ekonomik büyümenin güçlendirilmesi, kamu yönetiminin dijitalleşmesi ve düzensiz göçün sınırlandırılması gibi önlemler alınmasını önerdi. Ayrıca, muhalefete de bu sürece katılma çağrısı yaptı.
6 Eylül 2023

Almanya'da Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında ırkçılıkla ilgili bir rapor tanıttı. Araştırmalara göre, Alman halkının yüzde 22'si ırkçılığa maruz kaldığını, yüzde 90'ı ise ülkede ırkçılık olduğunu düşünüyor. Alabali-Radovan, ırkçılığın demokrasi için büyük bir tehdit olduğunu ve hükümetin bu konuda mücadele etmeyi öncelikli gündem maddesi olarak belirlediğini belirtti. Ayrıca Almanya'da yılda yaklaşık 22 bin aşırı sağcı saldırı gerçekleştiği ve her 24 dakikada bir aşırı sağcı suç işlendiği ifade edildi.
11 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme için Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş farklı açıklamalarda bulundu. Nebati düzenlemenin Ocak ayında yürürlüğe girmesini planladıklarını belirtirken, Elitaş Meclis sürecinin 10 gün süreceğini ve düzenlemenin henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Bilgin ise ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta ödeneceğini söyledi. Nebati ise sürecin planlandığı gibi ilerlediğini ve ilk aylıkların Mart'ta ödenebileceğini destekledi.
15 Ocak 2023

Almanya'nın başkenti Berlin'de, kadınlar artık halka açık havuzlarda üstsüz yüzebilecekler. Bu karar, bir kadının üstsüz güneşlenirken havuzdan atılmasının ardından başlattığı hak mücadelesi sonucunda alındı. Yerel yönetim, kadınların ayrımcılığa uğradığını kabul etti ve bu karar, özgür beden hareketi tarafından olumlu karşılandı. Daha önce Aşağı Saksonya ve Kuzey Ren Vestfalya'daki bazı kentlerde de benzer izinler verilmişti.
10 Mart 2023

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, içişleri ve dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP'nin Almanya'daki seçim kampanya etkinliklerinde nefret söylemi içeren mesajlar yayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Almanya'da yabancı yetkililerin seçim etkinliği düzenlemesi hükümet iznine bağlı olup, seçim öncesi son üç ayda bu etkinliklere izin verilmiyor. Buschmann, izin zorunluluğunun dikkatle uygulanması ve Türkiye'ye kuralların hatırlatılması gerektiğini belirtti. Yeşiller partisi sözcüsü Lamya Kaddor, resmi olmayan yollarla seçim etkinliklerinin düzenlenebildiğine dikkat çekti.
13 Nisan 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da yaptığı ve PKK ile 'FETÖ' mensuplarına yönelik tehdit içeren konuşması sonrasında Alman hükümeti Türkiye'nin Berlin büyükelçisini uyarmıştı. Bu uyarının ardından Düsseldorf savcılığı Açıkgöz'ün sözleriyle ilgili inceleme başlattı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Açıkgöz'e sert tepki göstererek, Türk siyasetçilerin Almanya'da ancak bakanlıktan izin alınarak seçim etkinliği düzenleyebileceklerini hatırlattı ve kurallara uyulmaması durumunda değerlendirme yapılacağını belirtti.
17 Ocak 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

Adıyaman depremi sonrasında izinsiz yardım için bölgeye giden ve hakkında soruşturma açılan aile hekimi Dr. Sosın Fisli, yaşadığı bu süreçten sonra yurt dışına göç etmeye karar verdi. Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi alan Fisli, Almanya'ya gitmeye hazırlanıyor. Türkiye'de hekimlerin ağır çalışma koşulları ve güvencesizlik nedeniyle yurt dışına göç etme eğilimi artıyor. 2023'ün ilk dört ayında 881 hekim iyi hal belgesi talep etti. Fisli, daha önce de Almanya'da çalışmış ve ailevi sebeplerle Türkiye'ye dönmüştü. Deprem bölgesine gönüllü gitmesi nedeniyle açılan soruşturma ve çalışma koşullarından dolayı istifa etmeyi düşündüğünü, ancak hastalarının ısrarı üzerine kararından vazgeçtiğini belirtti.
5 Mayıs 2023

Almanya'da Verdi ve EVG sendikalarının düzenlediği grevler nedeniyle toplu ulaşım hizmetleri durma noktasına geldi. Grev, havalimanları, limanlar, tren yolları, otobüsler ve metro hatlarını kapsayarak 24 saat sürecek şekilde başladı. Sendikalar, yükselen enflasyon karşısında üyeleri için daha yüksek ücret artışları talep ediyorlar. Deutsche Bahn ise grevi 'gereksiz ve aşırı' olarak nitelendirdi.
27 Mart 2023
İşaretlediklerim