Marmaris Belediyesi, Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği oteli, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle mühürledi ve firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesti. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin ÇED olumlu kararını bozdu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın yasallık ve vicdanilik açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
13 Haziran 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla aldığı ceza ve siyasi yasak sürecine başlanmasına ilişkin eleştirilerde bulundu. Baltalimanı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, kendisine yönelik soruşturmaların adil olmayan bir rekabet anlayışını yansıttığını ve hukuk dışı davranışlarla gerçekleştirildiğini ifade etti. İmamoğlu, bu durumu 'merdiven altı imalatı' olarak nitelendirerek, soruşturma imalathanesi kurulduğunu ve hızlarına yetişemediklerini belirtti.
1 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından Kızılbük koyunda inşa edilen otel, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi. Firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesildi. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin kararını bozarak çevrecilerin itirazını haklı buldu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın ruhsatsız ve kaçak olduğunu belirterek, 30 gün içinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde yıkım kararı alınacağını açıkladı.
13 Haziran 2024

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı il müdürlüğü yerleşkesindeki yapı denetim ve şube müdürlüğünün ek binalarından birinin yıkımı, avukatların müdahalesiyle durduruldu. Deprem sonucu hasar gören ve yıkımına başlanan binalarda önemli belgelerin bulunduğu iddia ediliyor. Avukatlar, belgelerin dijital ortama aktarıldığı yönündeki bakanlık açıklamalarına rağmen, ıslak imzalı evrakların önemini ve yargılamada dikkate alındığını belirtiyorlar. Bölgedeki avukatlar, belgelerin bir kısmını toplamayı başardı ve bakanlığın iddialarına itiraz ediyorlar.
12 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

Murat Ağırel, AKP'nin plajları halkın kullanımına açma vaadini eleştirerek, plajları parsel parsel satanın CHP olmadığını belirtti. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerdeki işgallere izin vermeyeceklerini ve kaçak yapıları yıkacaklarını söyledi. Ağırel, Çanakkale Küçükkuyu sahilinde yaşanan mafyavari yapılaşmalara dikkat çekti ve bu tür yapıların Türkiye genelinde yaygın olduğunu vurguladı.
9 Temmuz 2024

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.
26 Haziran 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki depremler sonrası, Çevre Bakanlığı'na bağlı yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğü binasının bir kısmı 'apar topar' yıkıldı. Yıkım sırasında, binalarla ilgili önemli belgelerin enkaz altında kaldığı görüntülendi. Hatay Baro Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkım kararı olmadığını belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı delil karartma iddialarını asılsız olarak nitelendirdi. Avukatlar, yıkımı engellemeye çalıştı ve belgelerin korunması için nöbet tuttuklarını ifade etti.
11 Şubat 2023

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yapılan denetimde, Y.Y.'nin aracında 270 canlı akrep bulundu. Akreplerin doğadan izinsiz toplandığı ve nakil belgesiz taşındığı tespit edildi. Bu nedenle Y.Y.'ye 387 bin lira idari para cezası verildi. Akrepler, yeniden doğaya bırakılmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine teslim edildi.
5 Eylül 2024

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde, Geçit Mahallesi'nde kimyasal madde için kullanılan yaklaşık 80 varil bulundu. Zabıta ekiplerinin ihbarı üzerine bölgeye AFAD KBRN ekibi sevk edildi ve yapılan incelemede varillerin kapaklarının açık olması nedeniyle etil kloroformat maddesinin etkisini kaybettiği belirlendi. Varilleri bıraktığı tespit edilen ve geri dönüşüm işi yaptığı öğrenilen E.Y'ye 90 bin lira ceza kesildi.
19 Eylül 2024

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası il genelindeki su kaynaklarından alınan numunelerin analiz edildiğini ve sonuçlar çıkana kadar şebeke sularının içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti. Hatay Valiliği, içme suyu sorunu olduğunu iddia eden vatandaşları 'kara propaganda' yapmakla suçlamış ve cezai işlem uygulanacağını duyurmuştu. Savaş, analiz sonuçlarının çoğunun uygun çıktığını, uygun olmayan noktalarda ise klorlama yapılarak müdahale edildiğini ifade etti.
4 Mart 2023

Bodrum'da 4 bin 200 kaçak yapı tespit edildiği ve bu yapıların yıkımının sağlanmadığı ortaya çıktı. Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, eski Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras dahil olmak üzere toplam 16 belediye görevlisini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan rapor, ilçedeki kaçak imar ve inşaat işlemlerini detaylandırıyor. Bu durum, Bodrum'daki imar rantının boyutlarını gözler önüne seriyor.
30 Ağustos 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

Hatay'da meydana gelen depremler sonrası içme suyu erişim sorununa dikkat çeken yurttaşlar ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, sosyal medyada '#HataydaSuYok' etiketiyle konuyu gündeme taşıdı. Hatay Valiliği, şebeke arızalarının giderildiğini ve içme suyu olarak damacana ve şişe suyunun kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sosyal medyada 'kara propaganda' yaptığı iddia edilen kişilere cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Valiliğin bu açıklamasına sosyal medyada tepkiler yükseldi.
4 Mart 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri, Kabataş Sahili'nde yasal olmayan yollarla denizden çıkarılan midyelerin bir araca yüklendiğini tespit etti. Araçta 95 çuval içerisinde bulunan iki ton midyeye el konulurken, şüpheli Ö.A.'ya 'Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 26 bin 242 lira para cezası verildi. Midyeler, canlılığını sürdürmesi ve doğal yaşama kazandırılabilmesi amacıyla tekrar denize bırakıldı.
22 Ağustos 2024

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Marmaris Belediyesi, koruma altındaki bir alana moloz dökülmesi konusunda eleştirilere yanıt verdi. Belediye, alanda yoğun yağışlarda zemin suyunun yükseldiğini ve bu nedenle dolgu çalışması yapıldığını belirtti. Dolgu malzemesi olarak Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak kullanıldığını açıkladı. Ayrıca, alanda piknik alanı oluşturulacağı ve bu çalışmaların çevreye uyumlu yürütüldüğü ifade edildi.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim