Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'ye ve Beşiktaş Kulübü'ne sportmenliğe aykırı hareket ve hakem hakkındaki açıklamalar nedeniyle 400 bin lira para cezası verdi. Ayrıca Galatasaray'a 329 bin lira, Başakşehir'e 112 bin lira, Ankaragücü'ne 172 bin lira, Gaziantep FK'ye 300 bin lira, Çaykur Rizespor'a 112 bin lira ve Hatayspor'a 139 bin lira para cezası verildi. Adana Demirspor, Trabzonspor, Başakşehir, Ankaragücü, Fenerbahçe, Galatasaray ve Çaykur Rizespor'da bazı taraftarların elektronik biletlerinin bloke edilmesine karar verildi.
7 Eylül 2023

Bolu'nun Yuva köyünde geçen yıl içme suyundan kaynaklanan zehirlenme sonucu 148 kişi hastaneye başvurmuş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Bolu savcılığı, su deposunun yeterince temizlenmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle beş görevli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı ve köy muhtarı dahil olmak üzere üç kişiye 'taksirle bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 15'er yıla kadar, diğer iki kişiye ise 'görevi kötüye kullanma' suçundan birer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
14 Temmuz 2023

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, haşemayla site havuzuna girmesine izin verilmeyen Meral Algün'ün şikayeti üzerine site yöneticisi ve görevlisi gözaltına alındı. A.K. ve S.D., 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2024

Antalya'nın Kemer ilçesindeki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa İnşaat tarafından yürütülen ve kamuoyunda tepki çeken plaj projelerinin inşaatı, Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi'nin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor. İnşaatı durdurmak isteyen gönüllüler, jandarma tarafından engellenirken, gönüllüler Kemer başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projeyi 'insan yoğunluğunun ihtiyacını karşılamak için' yaptığını iddia etmesine rağmen, gönüllüler bakanlığın öncelikle tuvalet yapması gerektiğini belirtiyor ve projenin asıl amacının ticari işletme oluşturmak olduğunu öne sürüyor.
25 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, son yedi ayda tüketicileri aldatan ve haksız ticari uygulamalar içeren 1109 dosyayı inceleyerek bu dosyalara durdurma cezası ve toplamda 43,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. 11 Temmuz tarihli toplantıda 94 dosyadan 80'i mevzuata aykırı bulunarak, bu dosyalara 6 milyon 70 bin 113 lira ceza kesildi ve altı dosya için erişim engeli getirildi. Reklamlardaki 'ana vaat-istisna' uyumsuzlukları bu ayki toplantının ana gündemini oluşturdu.
13 Temmuz 2023

Bolu Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplantısında, depremzedelere yardım için 99 milyon liralık kredi başvurusu yapılması konusu görüşüldü. AKP grubunun krediye karşı çıkması sonucu tansiyon yükseldi ve AKP'li meclis üyesi Hacer Çınar, Belediye Başkanı Tanju Özcan'a su şişesi fırlattı. Olay sonrası salona zabıta ekipleri çağrıldı. Geçmişte Özcan'ın Çınar'a yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı ve beraat ettiği belirtildi.
21 Şubat 2023

İzmir'de etkili olan sağanak yağışın ardından İzmir Körfezi'nde atık kirliliği dikkat çekti. Karşıyaka sahilinde sabah saatlerinde kıyıya vuran atıklar, derelerden körfeze geldiği tahmin ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, denizden ve karadan atıkların toplanması için çalışma başlattı. Toplanan atıkların içinde ölü balıkların bulunmadığı ve sağanak sonrası kötü kokunun azaldığı gözlendi.
12 Eylül 2024

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Ankara'da sabah saatlerinde başlayan yağmur, öğle saatlerinde şiddetlenerek bazı cadde ve sokaklarda, alt geçitlerde su birikintilerine neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, su birikintileri nedeniyle mahsur kalan bir otomobili kurtardı ve suyun tahliyesi için çalışma yürüttü. Sıhhiye'deki Aksu Kavşağı trafiğe kapatıldı ve bazı iş yerlerini su bastı. Ankara Valiliği, herhangi bir can veya ciddi mal kaybının olmadığını açıkladı.
30 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılanıyordu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, savcı esas hakkındaki mütalaayı açıklamak için süre istedi ve mahkeme duruşmayı 15 Eylül'e erteledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını yasadışı örgütlerle ilişkilendiren açıklamaları sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında, DİAYDER üyelerine dağıtılan yardım kartları suçlamalar arasında yer alıyor.
21 Haziran 2023

Türk Tabipleri Birliği ve diğer emek-meslek ile çevre örgütleri, Hatay'da yaşam alanlarına ve doğal kaynaklara moloz dökülmesine karşı Hatay 2'nci İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Depremler sonrası ortaya çıkan molozların, bölge halkı ve gelecek nesiller için tehdit oluşturduğu ve çevresel zararlara yol açabileceği belirtildi. Dava dilekçesinde, atıkların ayrıştırılmadan dökülmesinin biyoçeşitlilik ve su kaynakları için ciddi tehlike yarattığı vurgulandı ve idari işlemlerin durdurulması talep edildi.
24 Nisan 2023

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

Bartın'ın Kurucaşile İlçesi'ne bağlı Kapısuyu Köyü'nde bulunan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı kamuya ait plaj, kaymakamlık tarafından on yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldı. İhale, 19 Haziran'da yapılacak ve yıllık kira bedeli olarak 150 bin TL isteniyor. Yerel halk ve Kapısuyu Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Fırtına, ihaleye çıkarılan plaja karşı olduklarını belirtti.
13 Haziran 2023

Tunus'ta yaşanan kuraklık sebebiyle Tarım Bakanlığı, su kullanımında geçici kota uygulanacağını ve su israfını önlemek için araba yıkama, yeşil alanların sulanması ve sokakların şebeke suyuyla temizlenmesinin yasaklandığını duyurdu. Bu yasakları ihlal edenlere para cezası uygulanacak. Ayrıca, SONADE tarafından şebeke suyunda belirli saatlerde kesinti yapılacağı ve bu durumun eylül sonuna kadar devam edeceği bildirildi. 2022 kışının 1950'den bu yana en sıcak üçüncü kış olduğu ve yağışların düşük seviyede kalması barajlardaki doluluk oranını olumsuz etkiledi.
1 Nisan 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda 1552 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 325'inin tutuklandığını, 566'sına adli kontrol kararı verildiğini ve 355'i hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtti. Ayrıca deprem konutlarının temellerinin atılmaya başlandığını ve vatandaşların gelecek yıl haziran ayına kadar bu konutlara kavuşacağını ifade etti. Bozdağ, yıkılan binaların yapımında kusur ve ihmal bulunanlarla ilgili gerekenlerin yapılacağını ve konunun üzerinin örtülmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.
28 Mart 2023

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yürütülen bir soruşturma kapsamında, 'imar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları' iddiasıyla Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar Müdürü S.D. ve eski İYİ Parti Gökçeada İlçe Başkanı H.E. tutuklandı. Diğer üç şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanlığı, Çetin'in görevinden tedbiren uzaklaştırıldığını duyurdu.
4 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyelerine yardım kartı dağıtması nedeniyle 'örgüte yardım' suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Mahkeme, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçlamasından 'kastının yokluğu' gerekçesiyle beraatine karar verdi. Ancak, mahkeme başkanı Ferhat Şahin, Saltık'ın 'örgüte yardım' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.
22 Eylül 2023

Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde 28 Ağustos'ta çıkan orman yangınında 73 dönümlük alan yandı. Yangının insan kaynaklı olduğu tespit edildi ve anız yakan kişi belirlendi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yangına neden olan kişiye 141 bin 951 lira para cezası verdi. Bu olay, orman yangınlarının önlenmesi ve cezaların caydırıcılığı konusunu gündeme getirdi.
12 Eylül 2024

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023
İşaretlediklerim