İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Encümeni, Mimar Sinan tarafından yapılan Kuşkonmaz Camii'nin yanında bulunan ve imar kanununa aykırı inşa edilen 'Paçi Cafe' adlı kafe için yıkım kararı almıştı. Ancak İBB personeli, yıkımı gerçekleştirmek istediğinde Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, yaşanan süreci Twitter üzerinden dokuz maddede açıkladı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünün yıkımı engellediğini, bakanlığın ise doğal sit alanındaki yeşil alanı imara açarak kaçak yapıyı koruduğunu iddia etti.
15 Nisan 2023

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Sinop ve Düzce'nin Akçakoca ilçesinde olumsuz hava koşulları ve akıntı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Sinop Valiliği, son dönemde yaşanan boğulma vakaları, meteorolojik olaylar, rip, dip akıntısı ve yoğun rüzgarlar nedeniyle denize girilmesine yasak kararı aldı. Akçakoca Kaymakamlığı da denizdeki yoğun dalga ve akıntının plaj ve sahillerde risk oluşturacağını belirtti.
15 Ağustos 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanuna aykırı olduğu için Kuşkonmaz Camii yanındaki bir kafeyi yıkmaya karar verdi. İşletme sahiplerinin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi ve İBB haklı bulundu. Ancak, Üsküdar kaymakamlığı ve polis ekipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla yıkımı engelledi. Ayrıca, Üsküdar sahilindeki bazı kaçak işletmeler için de imar planı değişikliği yapılarak koruma altına alındı.
13 Nisan 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık davasında zarar gören 'iddia sahipleri'nin zararlarını neden karşılamayacağını açıkladı. Banka, ödeme yapılması durumunda zimmet suçu oluşacağını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporu ve savcılığın takipsizlik kararı sonrası, bankanın dolandırıcılık olayındaki sorumluluğu tartışılmaya devam ediyor. Denizbank, ödeme yapmamasının sebebini, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ödeme yapılmasının banka yöneticileri için zimmet suçu teşkil edeceğini ifade ederek açıkladı.
28 Kasım 2023

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Sazlıdere Barajı kenarına kimliği belirsiz kişilerce dökülen alüminyum demir cüruf malzemenin baraj suyuna karışmadığını bildirdi. İSKİ ve İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda inceleme ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Atık malzeme, İSTAÇ ekipleri tarafından bertaraf edilecek. İSKİ, suyun arıtıldıktan sonra şebekeye verildiğini ve güvenle kullanılabileceğini belirtti.
5 Nisan 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ile yaşanan polemik sonrasında 'kamu görevlisine alenen hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. İmamoğlu'nun 28 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor. Suçlamalar, İmamoğlu'nun Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılışında Yazıcı'yı eleştiren ifadelerine dayanıyor. İmamoğlu, suçlamaları reddediyor ve şikayetin ciddiyetten uzak olduğunu savunuyor. Ayrıca, İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı başka bir dava da devam ediyor ve bu davanın sonucu siyasi yasak getirebilir.
14 Temmuz 2023

Antalya'nın Alanya ilçesinde gezi teknelerinin deniz çayırlarına zarar verdiği tespit edildi. Deniz çayırları, 'Akdeniz'in akciğerleri' olarak biliniyor ve nesli tükenmekte olan canlılar için hayati öneme sahip. Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, teknelerin çapalarının deniz çayırlarını sökerek büyük tahribata yol açtığını görüntüledi. Uzmanlar, deniz çayırlarının korunması için teknelerin bağlanabileceği tonozların yapılması gerektiğini belirtiyor.
14 Ağustos 2024

Murat Ağırel, Göcek'teki MUÇEV Marina'nın deniz erişimini kısıtlamasını eleştiriyor. Fethiye Belediyesi'nden alınarak bakanlık tarafından MUÇEV'e kiralanan marina, yüksek tekne bağlama ücretleri ve çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan yapılan projelerle gündeme geldi. Bölge sakinlerinin yargıya taşıdığı konu, mahkeme tarafından kamu yararına uygun bulunmadı ve belediye ruhsatı iptal etti. Ancak MUÇEV, mühürlenen alanı ertesi gün tekrar açarak deniz kıyısına erişimi kapattı.
27 Temmuz 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için verilen ihale sonucu başlayan inşaat çalışmaları, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve doğa savunucularının açtığı beş ayrı dava sonucunda Antalya 3'üncü İdari Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, projenin 'telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ihaleyi alan Safa İnşaat şirketi henüz bir açıklama yapmadı. Bayram sonrasında durumun netleşmesi bekleniyor.
21 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Gölü'nde yüksek sıcaklıklar ve az yağış nedeniyle su seviyesi düştü ve bu yıl ilk kez tuz hasadı yapılamadı. 30 yıldır tuz çıkaran Bekir Dikmen, son iki yıldır tuz çıkarmakta zorlandığını ve bu yıl hiç tuz çıkaramadığını belirtti. Tuzla Gölü, tuz ve çamurun yanı sıra 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyor ve bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı.
5 Ağustos 2024

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte anız yakan 206 kişiye toplam 14 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olduğunu belirten Vali, bu uygulamanın Çevre Kanunu gereği cezalandırıldığını ifade etti. Şıldak, denetimlerin devam edeceğini ve anız yakma olaylarına karşı etkili önlemler alındığını vurguladı.
2 Temmuz 2024

Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde, belediye binasının yıkılarak içerisindeki belgelerin yok edildiği ve delillerin karartıldığı iddiaları ortaya atıldı. Gazeteci Murat Ağırel ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) tarafından yapılan açıklamalar sonrası, Elbistan Başsavcılığı iddiaları reddederek, yıkım işleminden önce tüm delillerin koruma altına alındığını ve soruşturmaların titizlikle devam ettiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yayınları nedeniyle Halk TV, Fox TV ve TELE 1 gibi kanallara yaptırım kararı aldı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu cezaların parasal karşılığının 7 milyon 990 bin lira olduğunu açıkladı. Taşcı, bu durumun seçim sürecinde yaşanacaklar için bir işaret fişeği olduğunu belirtti.
1 Mart 2023

Sakarya'nın Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde yoğun dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Sahillerde görevli belediye cankurtaran ekipleri, kırmızı bayraklarla vatandaşları uyardı. Samsun Valiliği de olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün ve yarın denize girilmemesi uyarısında bulundu. Meteoroloji, beş ili 'sarı' kodla uyardı.
7 Temmuz 2024
İşaretlediklerim