Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

Sosyal Haklar Derneği (SHD), 6 Şubat depreminin beşinci ayında Hatay İskenderun'daki konteyner kentlerde incelemeler yaparak bir rapor hazırladı. Rapor, konteyner kentlerde yaşanan altyapı sorunları, eşitsiz hizmet dağılımı, hijyen eksiklikleri ve yetkililerin yetersiz müdahalesini içeriyor. Konteynerlerin yağmurda su sızdırdığı, lavaboların akıttığı, internet erişiminin kısıtlı olduğu, bürokratların ziyaret ettiği yerlerde sorunların daha hızlı çözüldüğü, bazı konteyner kentlerde çocuklara bisiklet dağıtılırken diğerlerinde dağıtılmadığı, Kızılay'ın kurban etinin eşit dağıtılmadığı ve yemeklerin kalitesiz olduğu belirtiliyor. Ayrıca, yetkililerin depremzedelere karşı duyarsız ve kaba tavırlar sergilediği ifade ediliyor.
11 Temmuz 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında, Türkiye'de milyonlarca abonesi olan Netflix Türkiye, Disney Plus, Spotify ve yüzlerce şubesi olan Starbucks gibi büyük markalar ve dijital platformlar, depremle ilgili sessiz kalmakla eleştirildi. Müşterilerin sosyal medyada başlattığı boykot çağrıları sonucunda bu markalar, depremle ilgili destek ve taziye mesajları yayımladı. Netflix 6 milyon TL bağış yaparken, diğer markalar da çeşitli yardım kampanyaları ve bağışlarla desteklerini ifade etti.
9 Şubat 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

PlayStation kullanıcıları, PS4 ve PS5'teki hesaplarının ve oyunlarına erişimlerinin beklenmedik bir şekilde kalıcı olarak askıya alındığını bildiriyor. Sony, ihlaller nedeniyle hesapların askıya alındığını belirtse de, bu durumun neden kaynaklandığına dair net bir açıklama yapmadı. Kullanıcılar, Reddit ve sosyal medyada benzer durumları paylaşarak sorunun yaygınlığını ortaya koyuyor. Sony, sorunun varlığını ne resmi web sitesinde ne de sosyal medya hesaplarında kabul etti.
5 Aralık 2023

Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda Telegram'da Hamas ve İzzeddin Kassam Tugaylarının kanalına erişimi engelledi. Bu karar, Google Play Store'dan Telegram'ı indiren kullanıcıları etkileyecek. Telegram, kullanıcıların uygulamayı kendi internet sitesinden indirerek bu kanallara erişebileceklerini belirtti. İzzeddin Kassam Tugayları'nın ana Telegram kanalı şu anda 760 binden fazla aboneye sahip.
24 Ekim 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 131 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 25'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili 15 sosyal medya hesabına işlem yapıldı. Altı kripto varlık cüzdan adresi tespit edilerek donduruldu.
20 Şubat 2023

Journo tarafından yapılan bir araştırmada, haber sitelerinin kullanıcıları ne kadar gözetlediği ve sayfa hızları incelendi. Araştırmaya göre, kullanıcıyı en çok gözetleyen site A Haber olurken, en yavaş site ise Takvim'in mobil sürümü oldu. Diken, Karar ve Evrensel ise kullanıcıyı yoğun olarak gözetlemeyen ve hızlı bir mobil deneyim sunan siteler arasında yer aldı. Ayrıca 'erişilebilirlik' alanında en yüksek puanı alan siteler arasında Diken, İnternetHaber ve Mynet bulunuyor.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Haber sitesi T24, eski futbolcu Burak Yılmaz’ın eşine şiddet uyguladığı iddiasına verdiği yanıtı içeren haber nedeniyle içeriklerinin Microsoft tarafından engellendiğini duyurdu. Microsoft Türkiye CEO'su Levent Özbilgin'in, T24'ün engelin kaldırılması için yaptığı girişimlere sert bir tepki verdiği belirtildi. T24, 4 saat 15 dakika süren erişim engelinin ardından yayına devam etti.
31 Ekim 2023

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un 2023 raporunda, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Rapor, Türkiye'de internet özgürlüğünün son on yılda istikrarlı bir şekilde azaldığını belirtti. Sansürün yaygın olduğu ve yüzlerce web sitesi, çevrimiçi makale ve sosyal medya gönderisinin engellendiği veya kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca, hükümetin çevrimiçi ifadeyi suç sayan ve sansürü artıran yasalar çıkardığı, dezenformasyonu körükleyen trol ağları oluşturduğu ve gazetecileri, aktivistleri ve sosyal medya kullanıcılarını yasal suçlamalarla karşı karşıya bıraktığı ifade edildi.
4 Ekim 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yapan kişileri takibe aldı. Yapılan açıklamaya göre, 117 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 21'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
17 Şubat 2023

Almanya, son aylarda Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmeler ve artan şikayetler üzerine harekete geçti. Alman yetkililer, vize işlemlerindeki aksamaların, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremzedelere öncelik verilmesinden kaynaklandığını belirtti. Mayıs başından itibaren diğer vize başvurularına ağırlık verilmeye başlandı ve Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki temsilciliklere ek personel görevlendirerek vize randevusu bekleme sürelerinin azaltılmasını hedefliyor.
6 Haziran 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremler sonrası, Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilen 202 hesap yöneticisinden 18'ini gözaltına aldı, bunlardan 5'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve vatandaşlardan para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleriyle ilgili işlemler yapılarak cüzdanlar donduruldu.
8 Şubat 2023

İstanbul Başsavcılığı, TikTok platformunda deprem bölgesindeki seçmenlere hakaret içeren bir video yayınlayan kişiye yönelik 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Söz konusu şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve yurt dışında olma ihtimaline karşı yakalama kararı çıkarıldı.
16 Mayıs 2023

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim