İzmir'in Menderes ilçesindeki orman yangınına müdahale etmek için su almaya çalışan bir helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, helikopterdeki dört personelden birinin sağ olarak kurtarıldığını, diğer üç kişi için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkmış ve sarp arazide etkili olması nedeniyle karadan ve havadan ekip sayısı artırılmıştı.
17 Eylül 2023

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde meydana gelen kum ve toz fırtınası nedeniyle 733 kişi hastanelere başvurdu. Bu kişilerden 58'i hastanede tedavi edildi. Fırtına nedeniyle görüş mesafesi düştü ve devlet kurumları ile bankalar tatil edildi. Geçen ay da aynı eyalette kum fırtınası nedeniyle yüzlerce kişi hastanelere kaldırılmıştı.
13 Ağustos 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Haseke bölgesinde ABD askerlerine yönelik İHA saldırısına karşılık olarak Deyrizor'da İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldı. Saldırı sonucunda sekiz örgüt mensubu öldürüldü. 23 Mart'taki İHA saldırısında yaralanan altı ABD personelinin sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtildi.
30 Mart 2023

ABD yönetimi, İsrail'e insansız hava araçları ve füzelerle 'misilleme' saldırısı düzenleyen İran'a, Türkiye üzerinden 'saldırının kısıtlı olması gerektiği' yönünde bir mesaj iletti. İran, Suriye'deki büyükelçilik binasını vuran İsrail'e karşı misilleme saldırısı başlatmış, ancak bu saldırı beklenenden erken sona erdi. Türk diplomatik kaynaklarına göre, bu durumda diplomasi önemli bir rol oynadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmeleri sırasında, İran'ın tepkisinin belirli sınırlar içinde kalması gerektiği konusunda mutabık kalındı.
14 Nisan 2024

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

İran’ın başkenti Tahran ve Elburz eyaletinde aşırı sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları bir gün tatil edildi. Hükümet, bu kararın halkın sağlığını korumak ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla alındığını belirtti. Ülkenin güneyinde bazı bölgelerde hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken, Tahran’da 41 dereceye ulaşması bekleniyor. Daha önce de 26-27 Temmuz tarihlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle tatil kararı alınmıştı.
7 Ağustos 2024

Gazeteci İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savaş pilotlarına güvenmediğini ve koruma uçuşları için sadece 25-30 pilotun seçildiğini yazdı. Erdoğan'ın indiği askeri hava meydanlarında güvenlik için askerlerin kimlikleri soruşturuluyor, mermiler toplatılıyor ve silahlardaki iğneler söktürülüyor. Koruma amaçlı uçan F-16 ve jandarma helikopter pilotları da cumhurbaşkanlığı tarafından onaylananlar arasından seçiliyor ve her uçuş öncesi tekrar soruşturmaya tabii tutuluyorlar. Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'ndeki altı F-16 savaş uçağı cumhurbaşkanlığının savunması için kullanılıyor.
5 Mayıs 2023

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenledi, bu saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan yedi kişi hayatını kaybetti. İran, misilleme yapacağını ve ABD'yi de olaydan sorumlu tuttuğunu duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'dan gelebilecek tehditlerin ciddiye alındığını ve İsrail'in savunması için gerekli desteğin sağlanacağını belirtti. Wall Street Journal, İran'ın iki gün içinde İsrail'e saldırı düzenleyebileceğini öne sürdü.
12 Nisan 2024

İran'ın Türkiye sınırına yakın Hoy kentinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Van kent merkezi ve ilçelerinde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 5 kilometre derinlikte gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise depremin derinliğini 7 kilometre olarak açıkladı. Depremin merkez üssü, Van'ın Başkale ilçesine yaklaşık 45 kilometre mesafede yer alıyor.
18 Ocak 2023

Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Brovari şehrinde bir helikopter düştü. Kazada, Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırski ve diğer yetkililer dahil olmak üzere toplam 16 kişi öldü. Yaralanan 22 kişi hastanede tedavi altına alındı. Kazanın nedeni araştırılıyor ve ilgili tüm birimler olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor.
18 Ocak 2023

Tahran'da başörtüsü ve iffet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle başı açık müşterilere hizmet veren birçok kafe, restoran ve bir alışveriş merkezi dahil olmak üzere bazı işletmeler mühürlendi. Mühürlenme kararı, Mahsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi sonucu başlayan ve ülke genelinde yayılan yönetim karşıtı protestolara destek veren ünlü isimlere ait işletmeleri de kapsıyor. İran İçişleri Bakanlığı ve Yargı Erki, zorunlu başörtüsü kuralına uymayanlara karşı harekete geçileceğini ve kameraların başörtüsü denetimleri için kullanılacağını açıklamıştı.
26 Nisan 2023

İran polisi, ünlü yönetmen Daryuş Mehrcuyi ve oyuncu eşi Vahide Muhammedifer'in evlerinde bıçaklanarak öldürülmesi olayının failinin tutuklandığını duyurdu. Polis Teşkilatı Sözcüsü Said Muntazer el-Mehdi, cinayetin suç ortaklarını ve gizli yönlerini tespit etmeye yönelik soruşturmaların devam ettiğini belirtti. Ancak el-Mehdi, failin motivasyonu ve Mehrcuyi ile Muhammedifer'le bağlantısına dair bir bilgi vermedi.
19 Ekim 2023

İran Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Muhammed Cevad Askeri, ülkedeki arazilerin her yıl yaklaşık 1,5 milyon hektar çölleştiğini belirtti. Askeri, bu durumun tehlike arz ettiğini ve kuraklıkla etkin mücadele etmenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. İran Ulusal İklim ve Kuraklık Krizi Yönetimi Merkezi Başkanı Ahad Vazife ise son 50 yılda ülkede yağış miktarının azaldığını, bu yıl mart ayında düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla yüzde 16 azaldığını belirtti.
1 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma ekibi, Şırnak'ın İdil ilçesinde bir trafik kazası geçirdi. Kazada bir polis memuru hayatını kaybetti, iki polis dahil olmak üzere toplam üç kişi yaralandı. Olay, Cumhurbaşkanı'nın koruma ekibinin karıştığı bir trafik kazası olarak kayıtlara geçti.
13 Mart 2024

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024

Yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılmak üzere Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Türkiye'ye geliyor. Bu ziyaret, Anadolu Ajansı tarafından Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in haberine dayandırılarak duyuruldu. Paşinyan'ın Ankara'ya yapacağı bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülebilir.
2 Haziran 2023

İran, eski savunma bakan yardımcısı ve Britanya-İran uyruklu Alireza Akbari'yi Britanya adına casusluk yapmak suçlamasıyla idam etti. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İran'ın Akbari'ye verilen ölüm cezasını uygulamaması gerektiğini belirtmiş ve ölüm cezasının siyasi amaçlı olduğunu ifade ederek Akbari'nin serbest bırakılmasını talep etmişti. İran medyası, Akbari'nin işkence altında suçları itiraf ettiğini ve İran'ın önde gelen nükleer bilimcisi Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını iddia etti.
14 Ocak 2023

AFAD'a göre, İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinde 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Van'ın 69 kilometre uzaklığında ve 15 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem, Van dahil çevre illerden hissedildi. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı, ancak deprem ABD jeolojik araştırmalar merkezi tarafından da kaydedildi.
16 Mart 2023

İranlı oyuncu ve tercüman Shailin Asadollahi, İstanbul'da gözaltına alındı ve Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Asadollahi, daha önce kendisinden şikayetçi olan bir kişi tarafından şikayet edilmesi sonucu gözaltına alındığını belirtti. İran'a sınır dışı edilmesi durumunda hayatının tehlikede olabileceği ifade ediliyor, zira Asadollahi siyasi bir aileden geliyor ve kardeşleri Evin Cezaevi'nde siyasi aktivist olarak tutuluyor. Arkadaşları ve destekçileri, Asadollahi'nin serbest bırakılması için dayanışma çağrısında bulunuyor.
24 Kasım 2023

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem, yerel saatle 06:16'da ve 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. Sosyal medyada, depremin Van ve Hakkari'den de hissedildiğine dair paylaşımlar yapıldı. AFAD, depremin merkez üssünün Van'ın Başkale ilçesine 29 kilometre mesafede olduğunu tespit etti.
24 Mart 2023
İşaretlediklerim