ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde son altı günde toz fırtınası nedeniyle 1191 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılanların çoğu göz, solunum ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördü. Yetkililer, özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlığı olan kişilerin dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.
29 Haziran 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023

İsrail, İran'ın Isfahan eyaletinde bulunan 8'inci Ana Jet Üssü'ne bir hava saldırısı gerçekleştirdi. İran medyası, saldırıda nükleer tesislerin zarar görmediğini açıkladı. Saldırının ardından İran, bazı bölgelerdeki tüm uçuşları durdurdu ve üç insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. ABD'li bir yetkili, İsrail'in bu saldırıyı gerçekleştireceğini önceden haber vermiş ancak ABD'nin saldırıyı desteklemediğini belirtmişti.
19 Nisan 2024

İran'da reformist çizgide yayın yapan ve ülkenin en çok ziyaret edilen haber sitelerinden 'entekhab', Basın Kanunu ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi kararlarına 'aykırı yayın yaptığı' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatılma kararı, İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Basın Denetleme Kurulu tarafından verildi. Sitenin, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 'zayıf dış politikası' nı eleştiren bir haber nedeniyle kapatıldığı belirtiliyor.
5 Eylül 2023

İran Yeni Dalgası'nın tanınmış isimlerinden yönetmen Cafer Penahi, açlık grevine başladığını duyurduktan kısa bir süre sonra kefaletle serbest bırakıldı. Penahi'nin avukatı Yusuf Mulayi, yönetmenin sağlık durumunun iyi olduğunu ve eve döndüğünü belirtti. Penahi, 2010 yılında 'sistem karşıtı propaganda' suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Temmuz ayında yeniden tutuklanmıştı. İran yargı erki serbest bırakılma ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
4 Şubat 2023

İran'da artan hava kirliliği nedeniyle Tahran ve İsfahan eyaletlerinde yüz yüze eğitime verilen ara iki gün daha uzatıldı. Okul öncesi eğitim düzeyindeki okullar tatil edilirken, diğer eğitim kurumlarında çevrim içi eğitime devam edilecek. Hava Kirliliği Acil Durum Komitesi tarafından alınan yeni kararlar arasında dizel yakıtlı ağır vasıtaların gece şehir merkezine girişinin yasaklanması, tek ve çift plaka uygulaması ve dizel tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, bazı eyaletlerde sağlık sorunları olan devlet kurumu çalışanlarına uzaktan çalışma izni verildi.
4 Aralık 2023

İran'da eski milletvekili Hamide Zerabadi, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulundu. Zerabadi, adaylık başvurusunu İçişleri Bakanlığına yaparak, bir gün halkın bir kadını cumhurbaşkanı olarak seçeceğini umduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dış politikada gerilimi düşürecek politikalar izleyeceğini ifade eden Zerabadi, reformist bir siyasetçi olarak tanınıyor. Adayların seçime katılabilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti'nin onayından geçmesi gerekiyor.
3 Haziran 2024

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Deprem sonucunda ilk belirlemelere göre iki kişi yaşamını yitirdi, 122 kişi yaralandı. Depremin yerin 6,49 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. İran Sismoloji Merkezi, depremin büyüklüğünü 5,9 olarak ölçtü ve en az 20 artçı sarsıntının kaydedildiğini duyurdu.
29 Ocak 2023

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürülmesi olayını araştırdıklarını duyurdu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, sabah saatlerinde Kerkük'te Türk Ordusu'na ait bir SİHA'nın düştüğünü bildirmişti. Olayın nedenini araştırmak için adli kanıt, hava savunma ve drone operatörlerinden oluşan teknik bir ekip oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlandığını belirtti.
29 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürülmesini araştırdıklarını duyurdu. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, sabah saatlerinde Kerkük'te Türk Ordusu'na ait bir SİHA'nın düştüğünü bildirmişti. Olayın nedenini araştırmak için adli kanıt, hava savunma ve drone operatörlerinden oluşan teknik bir çalışma ekibi oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, olayın araştırılması için Irak'la temas halinde olduklarını belirtti.
29 Ağustos 2024

Ermenistan Türkiye Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile birlikte 15 Şubat'ta Ankara'ya giderek Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceklerini duyurdu. Ayrıca, Adıyaman'da deprem arama kurtarma çalışmalarına katılan Ermenistan ekibini ziyaret edecekler. Türkiye'ye komşu ülkelerden deprem yardımı devam ederken, Ermenistan'dan beş TIR yardım malzemesi Türkiye'ye ulaştırıldı ve Ermenistan arama kurtarma ekibi Adıyaman'da faaliyet gösteriyor.
14 Şubat 2023

İran'ın Sistan-Beluçistan eyaletinde son üç günde toz fırtınası nedeniyle 330 kişi hastanelere kaldırıldı. Hastanelere kaldırılan 273 kişi taburcu edildi, 57 kişinin tedavisi devam ediyor. Sistan-Beluçistan Meteorolojik Tahmin ve Uyarı Merkezi, toz fırtınasının pazartesi gününe kadar devam edeceğini ve rüzgarın hızının saatte 100 kilometreye ulaşacağını tahmin ediyor.
25 Haziran 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Hoy kentinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonucunda 165 kişi yaralandı ve yaralılardan 139'u ilk müdahalelerin ardından taburcu edildi. Selmas ve Hoy kentlerinde 10 köyde 80 yerleşim biriminin hasar gördüğü bildirildi. Deprem, Türkiye'nin Van ve Hakkari illerinden de hissedildi.
25 Mart 2023

İzmir'in Menderes ilçesinde, orman yangınına müdahale için su almaya çalışırken kaza yapan helikopterdeki üç personelin cenazelerine ulaşıldı. Helikopter, Tahtalı Barajı'na düştü ve su yüzeyinin 12 metre altında tespit edildi. Dalgıçlar tarafından helikopter enkazından bir personelin cansız bedeni çıkarıldı ve su altında devam eden çalışmalarda iki personelin daha cenazesine ulaşıldı. Kazayı soruşturmak için görevlendirilen iki savcı da bölgeye geldi.
18 Eylül 2023

İran'ın güneybatısında yer alan Huzistan eyaletindeki sekiz kentte hava sıcaklığı 50 derecenin üstüne çıktı. Huzistan Meteoroloji Genel Müdürü Muhammed Sebzehzari, yüksek sıcaklıkların önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Şuş Sağlık ve Tedavi Ağı Müdürü Yahya Meysem, son 24 saatte 16 kişinin güneş çarpması nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan ikisinin tedavi altına alındığını aktardı.
3 Ağustos 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim