Diyarbakır'ın Sur ve Kayapınar ilçelerinde bir grup, Starbucks ve Burger King şubelerine girerek İsrail aleyhine sloganlar attı. Olayın ardından 16 kişi gözaltına alındı ve işlemleri Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Gözaltına alınan şahıslar bugün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilecektir.
24 Haziran 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla gözaltına alındı. Akkoyun'un tasarladığı 'Erdoğan sayesinde' etiketleri, ürünlerin üzerine yapıştırılarak dikkat çekmişti. Gözaltına alınmasının ardından Konak ilçesindeki güvenlik şubeye ve Bayraklı Adliyesi'ne sevk edilen Akkoyun için adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talep edildi. Adliye önünde toplanan Gençlik Devirecek hareketi üyeleri ve diğer destekçiler, Akkoyun'un gözaltına alınmasını eleştirdi ve AKP iktidarını ekonomik krizin sorumlusu olarak gösterdi.
7 Nisan 2023

Latin müziğinin popüler gruplarından Gipsy Kings, bu yıl İstanbul'da ikinci kez konser verecek. Grup, 19 Eylül'de Zorlu PSM'de sahne alacak ve sevilen şarkılarından bir seçki seslendirecek. Daha önce Haziran ayında İstanbul ve Ankara'da konserler veren grup, dünya genelinde 60 milyonun üzerinde albüm satışıyla tanınıyor.
4 Eylül 2023

Oasis, yıllar süren ayrılığın ardından yeniden bir araya gelerek Birleşik Krallık ve İrlanda'da bir dizi konser vereceğini duyurdu. Gallagher kardeşler, anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak Oasis Live’25 adını verdikleri turne kapsamında sahne alacak. Grup, 2009 yılında Paris'teki bir tartışmanın ardından dağılmıştı. Biletler 31 Ağustos 2024'te satışa sunulacak.
27 Ağustos 2024

Işıl Özgentürk, bu yılki Cannes Film Festivali'nde kırmızı halıda boy gösteren Türk kadın oyuncuların, Türkiye'yi temsil ettiklerini iddia etmelerini eleştiriyor. Festivalde tek bir Türk filminin bile yer almadığını belirten Özgentürk, bu oyuncuların aslında dondurma, saat ve mücevher markalarını temsil ettiklerini vurguluyor. Dünyaca ünlü sinema oyuncularının Filistin'e yasak getiren kararı protesto ederken, Türk oyuncuların bu tür markaları tanıtmasının festivalin itibarını zedelediğini savunuyor.
26 Mayıs 2024

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, halk müziği sanatçısı Hüseyin Turan'ın 61'inci Uluslararası Bursa Festivali kapsamında vereceği konseri, sosyal medya trollerinin baskısı sonucu iptal ettiğini duyurdu. Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, iptal gerekçesi olarak sanatçıların 'toplumun değerlerine saygısızlık yapması' ifadesini kullandı. Ayrıca, Melike Şahin ve Mabel Matiz'in de benzer gerekçelerle konserlerinin iptal edildiği belirtildi. Bu iptaller, sanatçıların LGBTİ+ haklarına ve kadın haklarına dair yaptıkları açıklamalarla ilişkilendiriliyor.
18 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Filistin'e destek gösterilerini 'Hamas'a destek' olarak tanımladıktan sonra gelen tepkiler üzerine yanıltıcı bir tanımlama kullandığını kabul etti. BBC'nin bu tanımlaması, ülkedeki Filistin'e destek yürüyüşlerini 'Hamas'a destek' olarak nitelemesi eleştirilmişti. İngiltere genelinde geçen hafta sonu birçok kentte on binlerce kişi Filistin'le dayanışma göstermek amacıyla çok sayıda gösteri düzenlemişti.
17 Ekim 2023

Pop yıldızı Tarkan, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı direnen İkizköylülere destek verdi. Köylüler, 2019'dan bu yana YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Tarkan, jandarmanın köylülere saldırısına tepki göstererek İkizköy direnişçilerine destek çıktı ve Twitter hesabından bir video paylaştı.
25 Temmuz 2023

Met Gala'ya katılmayan Katy Perry'nin, yapay zeka tarafından oluşturulan gala fotoğrafları sosyal medyada yayıldı. Fotoğraflar, 13 milyon kez görüntülendi ve birçok hayran Perry'nin gerçekten orada olduğuna inandı. Fotoğrafta Perry, çiçek ve yosun süslemeleriyle bezenmiş soluk renkli bir elbise giymiş olarak gösteriliyor. Fotoğrafın gerçek olmadığı, Perry'nin galaya gitmemesi ve fotoğraftaki halının 2018'den kalma olmasıyla kanıtlandı.
7 Mayıs 2024

Balıkesir Sivil Toplum Platformu'nun festivallerin iptal edilmesi çağrısının ardından, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Hande Yener konserini iptal etti. İptal kararına, Yener'in LGBTİ+ destekçisi olduğu gerekçesiyle Müdafaa-i İslam Hareketi'nden gelen baskılar etkili oldu. Belediye, iptal kararına ilişkin bir açıklama yapmazken, Yener'in yerine Aslı Hüner'in sahne alacağı belirtildi. Hande Yener ise iptal kararına Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi.
9 Temmuz 2023

Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun bas gitaristi Can Tunaboylu'nun kadına şiddet suçlaması sonrası grup konserlerini iptal etmeye devam ediyor. İzmir Coffee Festivali ve İzmir Menderes Belediyesi, grubun planlanan konserlerini iptal etti. Belediye, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun'un yanında olduğunu belirtti. Grubun vokalisti Kaan Boşnak da geçen yıl eski eşi ve çocuğuna şiddet iddiasıyla gündeme gelmişti.
17 Ekim 2023

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali'nde sahnelenecek 'Kelepçe Kullanma Kılavuzu' adlı oyun, oyunculardan Başak Daşman'ın vize alamaması sebebiyle iptal edildi. Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret oranlarının arttığı belirtiliyor. Batılı ülkeler, Türkiye'den yüksek oranda iltica başvurusu aldıklarını belirterek vize retlerinin gerekçesini dolaylı yollardan ifade ediyorlar. Sanatçılar Volkan Konak ve Onur Akın da benzer vize sorunları yaşadılar. Festivalde başka bir oyun iptal olunca, Sumru Yavrucuk 'Shirley' adlı tek kişilik oyununu sahneledi.
4 Haziran 2023

İsrail kurtarma servisi Zaka, Hamas militanlarının hedef aldığı bir müzik festivali alanından 260 ceset çıkardığını duyurdu. Hamas, Gazze sınırı yakınlarındaki çölde bir tekno müzik festivalini hedef almıştı. Sosyal medyada ve İsrail haber kaynakları tarafından paylaşılan videolarda, düzinelerce festival katılımcısının silah sesleri arasında açık bir arazide koştuğu görülüyor. İsrail kayıp sayısını 750 olarak duyurmuştu.
9 Ekim 2023

Ünlü Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett, 77. Cannes Film Festivali'nde Filistin'e destek vermek amacıyla siyah, beyaz ve yeşil renklerden oluşan bir elbise giydi. Elbisesinin kuyruğunu kaldırdığında Filistin bayrağının renkleri ortaya çıktı. Blanchett, daha önce Gazze için yapılan ateşkes çağrısının imzacısı olmuş ve Avrupa Parlamentosu'nda Gazze için acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.
22 Mayıs 2024

Çevresel bilince dikkat çekmek amacıyla sanatçıların doğayla ilişkilerini yansıtan eserlerini bir araya getiren 'Varoluşa Saygı' sergisi, MERKUR galerisinde ziyarete açıldı. Sergide Alper Aydın, Ahmet Duru, Burcu Perçin ve diğer sanatçıların eserleri yer alıyor ve küratörlüğünü Burcu Perçin yapıyor. Sergi, insanın çevre üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekiyor ve 1 Nisan'a kadar açık kalacak. Sergiden elde edilen gelirin bir kısmı depremzedelere bağışlanacak.
17 Mart 2023

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görsel tasarımlar yaparak sosyal medyada paylaştığı için İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı ve bu çıkartmaların market ürünleri üzerine yapıştırıldığı belirtildi. 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Akkoyun, tasarımlarının siyasi düşüncelerini ifade etmek amacıyla yapıldığını ve hakaret etme kastının olmadığını ifade etti.
7 Nisan 2023

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sırasında, sanat dünyasından birçok ünlü isim oylarını kullanarak seçimlere katıldı. Şarkıcı Hadise, seçmenlere oy kullanma çağrısında bulunurken, sanatçı Şevval Sam özgürlük ve demokrasi temalı bir mesaj verdi. İrem Derici, Ata Demirer, Caner Özyurtlu, Zeynep Bastık, Çağla Şikel ve Ferhat Göçer gibi isimler de sandık başında olduklarını gösteren fotoğraflarını paylaştılar. Komedyen Mesut Süre ise oy kullanma deneyimini esprili bir dille anlattı.
14 Mayıs 2023

İspanya'nın İbiza adasında çevreci grup Futuro Vegetal'ın iki üyesi, Wal-Mart varisi Nancy Walton Laurie'ye ait 300 milyon dolarlık 'Kaos' isimli yatı kırmızı ve siyah boyayla doldurulmuş yangın söndürücüler kullanarak tahrip etti. Eylemciler, zenginlerin lüks yaşamının eko-sosyal çöküşe yol açtığını iddia ederek bir pankartla fotoğraf çektirdi. Lüks yatın özellikleri arasında havuz, akvaryum, helikopter pisti, sinema, spa, spor salonu ve hastane bulunuyor. İki eylemci tutuklandı ve grup, İbiza'daki kampanyaya katılmaktan gurur duyduğunu belirtti.
17 Temmuz 2023
İşaretlediklerim