Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden inşa süreci için bir yıl süre istedi. TOKİ, afetzedeler için maliyet üzerinden borçlandırma yapacak ve iki yıl ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacak. Başvurular iki aylık süre içinde yapılacak ve sonuçlar ilgili platformlarda duyurulacak. Yıkılan veya ağır hasarlı yapılar için hak sahiplerine, iş yerleri için yüzde 4 faizle sekiz yıl vade, orta hasarlı binalar için güçlendirme kredisi verilecek.
2 Mart 2023

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın heykelini Bolu'nun en görünür yerine dikme teklifinde bulunmuştu. Erdoğan, heykel yerine ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım yapılmasını önererek bu teklifi reddetti. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Erdoğan'ın bu yanıtını kamuoyu ile paylaştı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gemlik'te düzenleyeceği miting öncesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi, personeline katılımı zorunlu tutan bir mesaj gönderdi. Belediye, zorunlu hizmetleri yürüten personel dışındakilerin mitinge katılmasını istedi. Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, bu duruma tepki göstererek belediye personelinin siyasi mitinge zorlanmasını eleştirdi ve belediye işçilerine görevlerinin başında kalmaları çağrısında bulundu.
24 Nisan 2023

Erzincan'ın merkez ilçesi Hocabey mahallesi ve Malatya'nın Battalgazi ilçesine bağlı Hidayet ve Hanımınçiftliği mahallelerinde bazı taşınmazlar, yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında acele kamulaştırılacak. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları ile duyuruldu. Ayrıca, Ankara, Konya ve Giresun'daki bazı bölgelerin turizm merkezi ve kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi olarak sınırları yeniden belirlendi.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da deprem riski altındaki binaların durumu ve şehir planlaması hakkında konuştu. Riskli binaların yıkılıp, zemin etütleri uygun olan yerlerde yeniden inşa edileceğini belirtti. İstanbul'a yeni nüfusun gelmesinin engelleneceğini ve mevcut nüfusun deprem riski az olan bölgelere dağıtılacağını ifade etti. Ayrıca, Kanal İstanbul projesi çerçevesinde iki yeni şehir kurulacağını ve 500 bin konutun dönüştürüleceğini söyledi. Ekonomiye dair ise düşük faiz politikasının devam edeceğini ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini belirtti.
19 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki bir törende CHP'li belediyelerin deprem bölgesinde olmadığını iddia etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu iddiaya Beylikdüzü Belediyesi'nin İskenderun'da inşa edip devlete teslim ettiği çadır kent örneğiyle yanıt vererek, devletçilik anlayışını eleştirdi ve parti devleti uygulamalarının son bulacağını ifade etti.
25 Mart 2023

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin azalması ve 'yeni ekonomi politikası' nedeniyle artan döviz ihtiyacını karşılamak için Körfez ülkelerine bir tur düzenleyecek. Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcıların dönüşüne dair güçlü belirtiler olmadığı için bu adım atılıyor. Erdoğan'ın ziyaretleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile başlayacak ve Suudi Arabistan ile Katar'ı da kapsayacak. Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtiliyor.
4 Temmuz 2023

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından deniz dibinde tonoz temizliği yapıldı. Sahil Güvenlik dalış timleri ve Bodrum Liman Başkanlığı ekiplerinin de katıldığı çalışmada, vinç yardımıyla denizden 8 tonoz, 15 çapa, zincir ve halat çıkarıldı. Toplamda 20 tona yakın atık, bekleyen bir gemiye taşındı.
16 Ağustos 2023

Yeni Evim Kampanyası'nın ikinci el konutları da kapsayacağı açıklamaları sonrasında, ikinci el konut fiyatları ortalama yüzde 11 oranında artış gösterdi. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde bu artış oranları farklılık gösterdi. Uzmanlar, kampanyanın yeni konut üretimini artırmaması halinde, ikinci el konut fiyatlarının yeni konut fiyatlarını geçebileceği konusunda uyarıda bulundular. Tapu.com CEO'su Emre Erşahin ve TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, ikinci el konut piyasasındaki fiyat artışının ve kampanyanın etkilerinin beklenmedik sonuçlar doğurabileceğini belirttiler.
13 Ocak 2023

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Mehmet Özhaseki, depremden sonra 55 bin kişinin çadırlarda, 467 bin kişinin ise konteyner kentlerde yaşadığını belirtti. Kira fiyatlarındaki artışı arz eksikliğine bağladı. Yıkım gerektiren binalar ve inşaat süreçleri hakkında bilgi verdi. Yerinde dönüşüm için vatandaşlara teşvikler sunulacağını, 100 metrekarelik ev için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, olası bir İstanbul depremi konusunda endişelerini dile getirerek, bu konuda hazırladığı projeleri paylaşacağını ifade etti.
17 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan vatandaşlar için yapılacak konutların ücretsiz olarak teslim edilmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 650 bin yeni konut yapılacağını ve TOKİ'nin bu konutları maliyet üzerinden borçlandıracağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu, anayasanın 57 ve 125'inci maddelerine atıfta bulunarak, konutların ücretsiz olması gerektiğini ve kiracıların da mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti.
1 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ancak, bu kampanyanın kısa vadede hayata geçirilmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, konut fiyatlarındaki artışa müsaade edilmeyeceğini ve bu konuda şeffaf ve denetlenebilir bir süreç için bir komisyon kurulacağını söyledi.
10 Ocak 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Halk TV iş birliğiyle, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen yurttaşlar için başlatılan 'Bir Kira Bir Yuva' kampanyası, hedeflenen bağış miktarını aştı. Kampanya, depremzedelere kira desteği sağlamak amacıyla düzenlendi ve çeşitli siyasi parti liderleri, belediye başkanları, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından desteklendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplanan 330 milyon TL ile 33.098 aileye kira desteği sağlanacağını duyurdu.
23 Şubat 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Yüzyılı Şehircilik Politikaları Çalıştayı'nda İstanbul'a birkaç yıl içinde 500-600 bin konut yapılacağını ve bu sayede konut fiyatlarının düşeceğini belirtti. Bakan, deprem bölgesindeki hasarın maddi boyutunun 100 milyar doları aştığını ve 850 bin bağımsız birimin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kentsel dönüşümün hızlandırılması için yasal düzenlemelerin yapılacağını ve kentsel dönüşüm başkanlığının kurulduğunu duyurdu.
7 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023
İşaretlediklerim