Mersin Valiliği, 20 Mayıs Pazartesi saat 23.59'a kadar açık ve kapalı yer toplantıları, eylem, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, Kobani davasında verilen cezaların protesto edilebileceği gerekçesiyle alındı. Kobani davasında Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi birçok kentte de benzer yasaklar uygulanıyor.
17 Mayıs 2024

Amasra'da 2022 yılında meydana gelen maden faciası sonucu hayatını kaybeden 43 işçi ile ilgili davada, yedi tutuklu sanıktan üçüne ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Diğer dört sanığın tutukluluğu devam edecek. Mahkeme, maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınmasını talep eden müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirecek ve davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.
8 Mayıs 2024

Ankara'da eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş gözaltına alındı. Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı. Soruşturma devam ederken, cinayetle ilgili iki özel harekat polisinin de gözaltına alındığı iddia ediliyor ve firari şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
3 Ocak 2023

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası iktidara yönelik öfke, Fenerbahçe taraftarlarının Konyaspor maçında 'Hükümet istifa' sloganları atmasıyla tribünlere yansıdı. Bu olayın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, maçların seyircisiz oynanması veya tedbir alınarak oynanması gerektiğini belirtti. Fenerbahçe taraftarlarına, 'tehdit ve hakaret içeren tezahürat' gerekçesiyle 6222 sayılı kanunun 14'üncü maddesi kapsamında 'seyirden men' cezası verildiği, tebligatların evlerine gönderildiği bildirildi. Gazeteci Ahmet Ercanlar, şu ana kadar yaklaşık 30 kişiye tedbir kararının ulaştığını ve soruşturma sonucunda ceza süresinin belirleneceğini ifade etti.
1 Mart 2023

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da düzenlenen bir sempozyumda işçilerin ekonomik sıkıntılarını ve vergi adaletsizliğini dile getirdi. Atalay, işçilerin sabah erken saatlerde çalışmaya başladığını ve zor şartlar altında yaşadığını belirtti. Ayrıca, işçilerin vergi yükü altında ezildiğini ve bu durumun iş yerinde huzuru bozduğunu ifade etti. Atalay, tüm bu sıkıntılara rağmen işçilerin zenginlerden daha mutlu olduğunu söyledi.
5 Eylül 2024

Gaziantep'teki Şireci Tekstil fabrikasında çalışan işçiler, 'sefalet zammı'na karşı greve çıktı. İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, greve destek veren EMEP ve BİRTEK-SEN'i hedef alarak, 'işçileri provoke etmeye çalışan bazı siyasi kesimlerin orada olduğunu' ifade etti. Gürban, tepkiler üzerine Twitter'da birçok yurttaşla tartışmaya girdi. Gazeteci Bahadır Özgür, Gürban'ın 2021'de 'piyasa dolandırıcılığı'ndan ceza aldığını hatırlattı.
12 Ağustos 2023

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023

Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin 2019'dan bu yana verdiği mücadele devam ediyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. İkizköy direnişçileri de jandarmanın biber gazlı ve coplu saldırısına uğradı. Yeşiller Partisi'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç, ağaçların kesildiği alana ulaşmak isterken gözaltına alındı.
29 Temmuz 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Jandarma ekipleri, bölgeye gelen vatandaşların kimlik bilgilerini alırken, CHP'li vekil Mahmut Tanal bu duruma tepki gösterdi ve 'fişleme yapamazsınız' dedi. Bir jandarmanın elindeki kimlik bilgilerinin yazılı olduğu kağıdı almak isteyen Tanal, kağıdı vermeyen ve kaçan jandarmayı kovaladı.
29 Temmuz 2023

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

Ankara Elmadağ'da bulunan Makine ve Kimya Endüstrisi'ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada beş işçi hayatını kaybetti. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal ve beraberindeki heyet, patlamanın ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Köksal, patlamanın nedenlerinin ve olası ihmalin araştırılması gerektiğini belirtti ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.
10 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 952'nci haftada Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapmak istedi ancak polis müdahale etti. Eyleme destek veren milletvekilleri ve gazetecilere de müdahale edildi. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada en az 28 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında İnsan Hakları Derneği Eş Başkanı Eren Keskin ve Hrant Dink'in oğlu Arat Dink de bulunuyordu. Daha sonra tüm gözaltındakiler serbest bırakıldı.
24 Haziran 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylüler, jandarma tarafından biber gazıyla engellendi. 2019'dan bu yana süren direnişe rağmen, ağaç kesimi devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da ziyaret ettiği kesim alanına giden köylülere jandarma tarafından biber gazı sıkıldı. İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atay, yapılan işlemin anayasal bir suç olduğunu belirtti.
28 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen 22 kişi gözaltına alındı. 2019'dan bu yana süren direniş sırasında, jandarma ekipleri tarafından ağaç kesimine karşı çıkan köylülere biber gazlı ve coplu saldırılar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve Yeşiller Partisi yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç de bulunuyor.
29 Temmuz 2023

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanarak başta taban maaş olmak üzere tüm özlük hakları için basın açıklaması yaptı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in verdiği sözleri tutmadığını ve özel sektör öğretmenlerini yok saydığını belirtti. Basın açıklamasının ardından Meclis'e yürümek isteyen öğretmenler, polis engeliyle karşılaştı ancak arbede sonrası barikat kaldırıldı. Öğretmenler, Meclis parkında eğitim nöbeti tutacaklarını açıkladı.
26 Mayıs 2024
İşaretlediklerim