Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 Türk seçmen için oy kullanma işlemleri yarın itibarıyla başlayacak. En çok seçmen Almanya'da bulunurken, en az seçmen Brezilya'da kayıtlı. Cumhurbaşkanı seçiminde yurt dışı oyları doğrudan adayların genel oylarına eklenirken, milletvekili seçiminde Türkiye'deki illere göre orantılı olarak dağıtılıyor. Toplam 73 ülkede sandık kurulacak ve seçmen sayıları alfabetik sırayla listelenmiştir.
26 Nisan 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yapılan itirazları reddetti. Yarın adayların pusuladaki sıralaması için kura çekimi yapılacak. Erdoğan ve bazı AKP'li yetkililer, anayasa gereği üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığı yönündeki eleştirilere karşı, 2018'deki seçim sistemi değişikliği ile 'kronometrenin sıfırlandığını' savunuyorlar, ancak bu görüş kanunda açık bir hüküm olarak yer almıyor.
30 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kamu kurumlarına sandık kurullarında görevlendirme yapılacağını belirten bir yazı gönderdi. Bu gelişme, Türkiye'de yaşanan depremler sonrası seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını ifade ederken, muhalefet YSK'nın iktidar etkisinde kalabileceğini ve seçimi teknik altyapı yetersizliği gerekçesiyle erteleyebileceğini öne sürüyor. YSK'nın iki komisyon kurarak deprem bölgesinde incelemeler yapacağı ve sağlıklı seçmen listelerini oluşturmak için çalışmalara başladığı belirtiliyor.
1 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

27 Nisan'da başlayan yurt dışı seçmenlerin oy kullanma işlemi devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun verdiği bilgiye göre, yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında şu ana kadar 1 milyon 7 bin 165 Türk vatandaşı oy kullandı. Bu sayı, yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçimlere olan ilgisini gösteriyor.
3 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. İlk turda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye oy verecek olanların bir kısmı ikinci turda oy kullanmayacaklarını veya Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini belirtiyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 46,4, Erdoğan yüzde 41,6 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,1 ile önde görünüyor. Anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi paylaşılmamış.
6 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladığından bu yana toplam 1 milyon 488 bin 842 seçmen oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler 27 Nisan'da oy kullanmaya başladılar ve oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar sürecek.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kendisinin üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığını onaylamasını eleştirel bir dille değerlendirdi. YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan'ın adaylığına yapılan itirazların reddedildiğini açıklamıştı. Erdoğan, Gaziantep'te bir temel atma töreninde yaptığı konuşmada, seçimlerin ardından tüm enerjisini Türkiye'nin geleceğine harcayacağını belirtti. Ayrıca, anayasaya göre üçüncü dönem adaylığının mümkün olmadığına dair uzman görüşlerine rağmen, AKP içindeki bazı yetkililer yeni sistemle her şeyin sıfırlandığı tezini savunuyor.
31 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci dönem milletvekili genel seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, şu ana kadar 1 milyon 83 bin 684 seçmen temsilciliklerde, 82 bin 285 seçmen ise gümrük kapılarında oy kullandı. Oy verme işlemleri yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar sürecek.
5 Mayıs 2023

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için partilerin oy pusulasındaki yerleri Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kura ile belirlendi. Seçime katılma yeterliliğine sahip 36 siyasi partiden Yenilik Partisi'nin katılmayacağını açıklamasıyla 35 parti kura çekimine katıldı. Büyük Türkiye Partisi'nin ismini Ocak Partisi olarak değiştirmesi nedeniyle yeni ismiyle kura çekimine katıldı. Adalet ve Kalkınma Partisi oy pusulasında birinci sırada yer alırken, Cumhuriyet Halk Partisi on sekizinci, Milliyetçi Hareket Partisi ise otuz birinci sırada yer aldı.
27 Ocak 2024

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre, Tayyip Erdoğan'ın oyların yüzde 52 civarında olduğu ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 48 civarında oy aldığı bildiriliyor. Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verdiği bilgilere göre, sandıkların yüzde 99'a yakını açılmış durumda.
28 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

Türkiye'de gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, seçmenler 191 binden fazla sandıkta oy kullanacak. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimde yalnızca iki adayın olması ve tek pusula kullanılacak olmasının sonuçların daha hızlı açıklanmasını sağlayabileceğini ifade etti. İkinci turda Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
28 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri kapsamında, yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için oy verme süreci başlamıştır. Gümrüklerde 4 bin 671 sandık kurulmuş ve oy verme işlemi 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecektir. Ayrıca, 73 ülkede ve 156 farklı yerde yurt dışı temsilciliklerinde de sandık kurulları oluşturulmuştur. Yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların ve partilerin Türkiye genelindeki oy sayılarına eklenerek değerlendirilecektir.
27 Nisan 2023

Avrasya Araştırma tarafından yapılan bir ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 53,5 oy oranıyla kazanıyor. İkinci turda ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 57'lik bir oy oranıyla önde. Anket, 12-17 Mart tarihleri arasında 2 bin 560 kişiyle CATI yöntemiyle gerçekleştirilmiş. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi bilgilerin eksikliği eleştirilere neden olmuş.
22 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen ilk tur seçimlerinin ardından ikinci tur seçimlerde de yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. İlk tur seçimlerinde yayın yasağı 18:31'de sona ermişken, ikinci tur seçimlerde bu yasak 18:15 itibariyle sona erdi.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim