Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri, Amazon'u geçerek 1,78 trilyon dolara ulaştı. Nvidia'nın hisseleri, 2024'ün başından bu yana yüzde 46'ya yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli dördüncü şirketi haline gelirken, Amazon beşinci sıraya geriledi. En değerli üç şirket sırasıyla Microsoft, Apple ve Alphabet olarak belirlendi.
14 Şubat 2024

Yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla Nvidia'nın piyasa değeri 1,83 trilyon dolara ulaşarak Amazon ve Alphabet'i geride bıraktı. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 50'ye yakın bir artış gösterdi. Bu gelişmeyle Nvidia, ABD'nin en değerli üçüncü şirketi haline gelirken, Alphabet dördüncü sıraya düştü. ABD'de en değerli şirketler sıralamasında Microsoft ve Apple, sırasıyla birinci ve ikinci sırada yer alıyor.
15 Şubat 2024

Elon Musk, Microsoft destekli OpenAI'nin geliştirdiği ChatGPT'yi eleştirerek, gerçeği arayan bir yapay zeka platformu olan 'TruthGPT'yi kuracağını açıkladı. Musk, OpenAI'ın Microsoft ile olan ilişkisini ve kar amacı güden bir yapıya büründüğünü eleştirdi. Ayrıca Google'ın kurucu ortağı Larry Page'i yapay zeka güvenliği konusunda ciddiyetsizlikle suçladı. Musk, yapay zeka alanında çalışanları işe almak için harekete geçtiğini ve Nevada'da 'X.AI Corp' adında bir şirket kurduğunu belirtti.
18 Nisan 2023

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI, iş dünyasını hedefleyen 'ChatGPT Enterprise' sürümünü piyasaya süreceğini açıkladı. Bu sürüm, kurumsal düzeyde güvenlik ve gizlilik, sınırsız yüksek hızlı GPT-4 erişimi, gelişmiş veri analizi kabiliyetleri ve özelleştirme seçenekleri sunacak. Açıklamada, yapay zekanın çalışma hayatının her alanına yardımcı olabileceği ve ekipleri daha yaratıcı ve üretken hale getirebileceği belirtildi. İlk kullanıcıları arasında Block, Canva, Carlyle, The Estée Lauder, PwC ve Zapier gibi şirketlerin olduğu bildirildi.
28 Ağustos 2023

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişim şirketi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor. San Francisco merkezli Anthropic, Amazon'un bulut hizmetlerini kullanacak ve gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde deneyecek. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını duyurdu.
25 Eylül 2023

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, gelecek iki yıl içinde Almanya'ya, çoğunluğu yapay zeka alanında olmak üzere, 3,2 milyar avroluk bir yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Microsoft Başkanı Brad Smith, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından bu bilgiyi paylaştı. Bu yatırım, Microsoft'un son 40 yılda Almanya'ya yaptığı en büyük yatırım olarak kaydedildi. Şirket, bu yatırımla Almanya'daki yapay zeka ve veri merkezi altyapısını iki katına çıkarmayı ve eğitim programlarını genişletmeyi hedefliyor.
15 Şubat 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birini inşa etmeyi planlıyor. Bu süper bilgisayar, Nvidia'nın H100 grafik işlem birimlerinden 100 bin tanesiyle desteklenecek ve yeni nesil xAI sohbet robotu Grok’a güç sağlamayı hedefleyecek. Musk, bu makinenin mevcut en büyük GPU kümelerinden en az dört kat daha büyük olacağını öngörüyor. Proje, Oracle ile işbirliği yaparak gerekli kaynak ve uzmanlığı sağlamayı amaçlıyor.
27 Mayıs 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

OpenAI, Google'a rakip olarak geliştirdiği yeni arama motoru SearchGPT'yi test etmeye başladığını açıkladı. SearchGPT, kullanıcılara net ve ilgili kaynaklarla hızlı yanıtlar vermek üzere yapay zeka desteğiyle tasarlandı. Test süreci, küçük bir kullanıcı ve yayıncı grubuyla başlatılacak ve gelecekte en iyi özelliklerin ChatGPT'ye entegre edilmesi planlanıyor. OpenAI yöneticisi Sam Altman, arama motorunun mevcut duruma göre çok daha iyi hale getirilebileceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

ABD'li teknoloji şirketleri Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet, nisan-haziran döneminde gelir artışı kaydetti. Microsoft'un geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Alphabet'in geliri ise yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı. Her iki şirketin net karları da aynı dönemde artış gösterdi.
26 Temmuz 2023

ABD merkezli Yapay Zeka Güvenlik Merkezi ve alanında önde gelen isimler, yapay zekanın insanlık için varoluşsal riskler taşıdığı konusunda bir bildiri yayımladı. Bildiride, yapay zekanın insanlığın yok oluş riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiği belirtildi. Bildiriye OpenAI CEO'su Sam Altman ve Google DeepMind yöneticisi Demis Hassabis gibi önemli isimler imza attı. Ancak uzmanlar arasında bu konuda bir fikir birliği oluşmuş değil ve bazıları yapay zekanın tehlikeli olmadığını savunuyor.
30 Mayıs 2023

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Yapay zekanın kullanım alanlarının genişlemesi ve bu alanda ürün geliştiren şirketlere olan yatırımcı ilgisi, özellikle çip üreticileri başta olmak üzere teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükselişi destekliyor. Yatırımcılar, yeni gelir fırsatları ve verimlilik iyileşmesi sunan yapay zeka teknolojilerine büyük ilgi gösteriyor. Bu ilgi, 'Muhteşem Yedili' olarak adlandırılan ve Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia gibi dev şirketlerin hisselerinde yoğunlaşmış durumda.
19 Şubat 2024

ABD'li çip üreticisi Nvidia, yapay zeka sektörüne yönelik adımlar sayesinde piyasa değerini 1,02 trilyon dolara çıkardı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin yüksek olduğunu ve ek siparişler vererek 2023'ün ikinci yarısında tedariklerini artıracaklarını belirtti. Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti ve bu durum hisselerinin yüzde 28 değer kazanmasına yol açtı. Nvidia'nın piyasa değeri artışıyla ABD'de bir trilyon doların üzerinde değere sahip beş şirketten biri oldu.
31 Mayıs 2023

OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hızla gelişen yapay zeka teknolojilerinin denetlenmesi için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı benzeri bir kuruluşun oluşturulması gerektiğini vurguladı. Altman, denetlenmeyen yapay zeka sistemlerinin topluma sunulmasının büyük tehlikeler barındırdığını ve bu teknolojinin henüz çok başında olduklarını, gelecek yıllarda daha da ilerleyeceğini belirtti.
13 Şubat 2024
İşaretlediklerim