ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

OpenAI, 2025 yılına yeni bir logoyla girmeyi planlıyor. Mevcut altıgen çiçek sembolü yerine büyük siyah bir 'O' harfi kullanılacak. Ancak, çalışanlar yeni logoyu basit ve karamsar bulduklarını belirtti. Şirket yöneticileri, çalışanların geri bildirimlerine göre yeni bir logo tasarlamayı düşünebilir.
22 Eylül 2024

Microsoft, Google'a rakip olabilmek için arama motoru Bing'i, ChatGPT'de kullanılan yapay zeka teknolojisiyle güçlendirmeyi hedefliyor. Şirket, bu güncellemenin mart ayı bitmeden kullanıma sunulacağını belirtiyor. Microsoft, daha önce OpenAI ile yapay zeka süper bilgi işlem teknolojileri geliştirmek üzere ortaklık kurmuş ve OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunu desteklemişti. ChatGPT, insan gibi konuşabilen ve çeşitli sorulara cevap verebilen bir yapay zeka uygulamasıdır.
4 Ocak 2023

OpenAI'nın kurucusu Sam Altman'ın kripto para birimi projesi Worldcoin, kullanıcıların göz bebeklerini tarayarak dijital kimlik edinmelerini ve bazı ülkelerde ücretsiz kripto para almalarını sağlıyor. 24 Temmuz'da piyasaya sürülen proje, kısa sürede 2,2 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı ve 200 milyon doları aşkın fon sağlandı. Ancak, projenin geleceği hakkında hem olumlu hem de olumsuz görüşler bulunuyor ve bazı ülkelerde düzenleyici kurumlar tarafından inceleniyor.
8 Ağustos 2023

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın piyasa değeri ilk kez 3 trilyon doları geçti. Nvidia'nın hisse fiyatı yüzde 5,16 artarak 1.224 dolara çıktı ve piyasa kapanışı itibarıyla 3,011 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı. Bu artışla birlikte Nvidia, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu. Nvidia'nın yapay zeka çiplerine olan talebin artması, şirketin piyasa değerindeki bu yükselişte etkili oldu.
5 Haziran 2024

Çip üreticisi Nvidia, beklentileri aşan bir bilanço açıklaması ve yapay zeka sektöründe kullanılan çiplerin arzının artırılacağına dair açıklamaların ardından hisse değerinde yüzde 28'lik bir artış yaşadı. Şirketin CEO'su Jensen Huang, talebin çok yüksek olduğunu ve ek siparişler verildiğini belirtti. Ayrıca, Nvidia'nın ikinci çeyrek gelirleri Wall Street tahminlerinin yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler sonucunda Nvidia'nın borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 950 milyar doların üzerine çıktı ve şirket, dünyanın en değerli yonga üreticisi ve Wall Street'in en değerli beşinci şirketi konumuna yükseldi.
25 Mayıs 2023

Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, popüler sohbet botu ChatGPT'nin dördüncü versiyonu olan GPT-4'ü yayınladı. GPT-4, önceki versiyonlara göre genel bilgi ve problem çözme yetenekleri geliştirilmiş ve görselleri işleyebilme gibi yeni özellikler eklenmiş bir yapay zeka modelidir. Şu an için sadece ChatGPT Plus aboneleri tarafından kullanılabilen GPT-4, gelecekte Microsoft'un Bing arama motoruna da entegre edilecek. Ayrıca, yapay zeka sürekli öğrenmekte ve çeşitli şirketler tarafından farklı amaçlarla test edilmektedir.
15 Mart 2023

Büyük dil modelleri olan ChatGPT'nin performansının düştüğüne dair iddialar ortaya atıldı. Bazı Twitter kullanıcıları ve ABD'deki Stanford ve UC Berkeley üniversitelerinden araştırmacılar, bu modellerin zamanla kötüleştiğini ve özellikle matematik problemlerini çözme becerisinde büyük düşüş olduğunu belirtti. Ancak, ChatGPT'nin yaratıcısı olan OpenAI şirketi, bu iddiaları reddetti.
31 Temmuz 2023

ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Kongre'de bir araya geldi. Toplantıya Tesla, Meta, Google, OpenAI ve Microsoft gibi şirketlerin yöneticileri katıldı. Toplantının amacı, Kongrenin kabul edebileceği iki partili yapay zeka politikası için bir temel oluşturmak olarak belirtildi. Ancak, toplantının kapalı kapılar ardında yapılması eleştirildi.
13 Eylül 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple, yeni yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'ı tanıttı ve ChatGPT ile işbirliğini duyurdu. Apple Intelligence, bağlam odaklı bildirimler gönderebilme, yapay zekayla görüntü oluşturma ve uygulamalar arası görev gerçekleştirme gibi yeteneklere sahip olacak. Siri'ye entegre edilecek ChatGPT, yılın ilerleyen zamanlarında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi.
11 Haziran 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri, yapay zeka çiplerine olan artan talep nedeniyle yıl başından bu yana yüzde 45,89 oranında değer kazandı. Şirketin hisse fiyatı, gün içinde 746,11 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak piyasa değerini 1,82 trilyon dolara çıkardı ve kısa süreliğine Amazon'u geride bıraktı. Şubat ayının ilk 8 işlem gününde hisselerdeki artış yaklaşık yüzde 18 olarak hesaplandı. Nvidia'nın piyasa değeri, geçen yıl mayıs ayında 1 trilyon dolara ulaşmıştı.
13 Şubat 2024

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

Microsoft, arama motoru Bing'in yapay zeka özelliklerindeki güvenlik açıklarını bulanlara 15 bin dolara kadar ödül verecek. Program, Bing Chat, Bing Image Creator, Microsoft Edge ve Microsoft Start uygulaması ve Skype'taki Bing entegrasyonları dahil olmak üzere Bing'deki yapay zeka destekli özellikleri kapsayacak. Başvurular, açığın önemi ve bildirimin kalitesine göre değerlendirilecek. Ödüller, orta dereceli bir güvenlik açığı için 2 bin dolar, önemli açıklar içinse 15 bin dolara kadar çıkabilecek.
17 Ekim 2023

Elon Musk'ın yönetimindeki Tesla, SpaceX ve X (eski adıyla Twitter) şirketleri 2024 yılına zorluklarla başladı. Tesla'nın piyasa değeri son bir yılda 188 milyar dolar azalarak en büyük kaybı yaşadı. Bu durum, Çin'deki ve küresel pazardaki elektrikli araç talebinin yavaşlamasından kaynaklanıyor. Musk, Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin pazardaki rekabeti artıracağı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, Musk'ın satın aldığı X şirketi de reklam gelirlerinde büyük bir düşüş yaşayarak değer kaybetti.
24 Şubat 2024

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023
İşaretlediklerim