İrfan Hüseyin Yıldız, enflasyonun Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkilerini ele alıyor. Enflasyonun, Türk Lirası borçlarını eriterek ve varlık değerlerini artırarak bazı kesimleri zenginleştirdiğini, devletin ise harcamalar üzerinden ve enflasyonist kârlar üzerinden daha fazla vergi topladığını belirtiyor. Ayrıca, negatif reel faizlerin zenginleri daha da zenginleştirdiği, fakirleri ise daha da fakirleştirdiği ve gelir dağılımını bozarak yoksulluğu derinleştirdiği vurgulanıyor.
3 Mart 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs 2024 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 18 bin 969 lira, yoksulluk sınırını ise 61 bin 788 lira olarak hesapladı. Açlık sınırı, mevcut asgari ücreti 1967 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 609 lira olarak belirlendi. Bu veriler, asgari ücretin yetersizliğini ve yaşam maliyetlerinin yüksekliğini gözler önüne seriyor.
30 Mayıs 2024

2023 yılında Türkiye'de ekonomik büyüme, yüksek enflasyon oranlarına rağmen gerçekleşmiştir. Yılsonunda enflasyonun %65 civarında olduğu ve yılın ilk beş ayında %75'lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Merkez Bankası'nın yılsonu için %36 enflasyon hedefi, mevcut koşullarda ulaşılması zor bir hedef olarak görülmektedir. Ayrıca, kamu personeline yapılan yüksek maaş artışları ve emekli aylıklarındaki artışlara rağmen, emeğin milli gelirden aldığı pay düşük kalmış ve gelir dağılımındaki bozulma devam etmiştir.
1 Mart 2024

Orkun Ün, Türkiye'deki sahil bölgelerinin bu yıl çok pahalı olduğunu ve bazı işletmecilerin fiyatları abarttığını belirtti. Ün, Yunanistan'daki düşük sınıf restoranlarla Türkiye'deki lüks yerlerin kıyaslanmasının yanlış olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki esnafın fiyatlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, bu durumun nedenlerinin de dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Ün, bu sorunun vatandaşların kendi esnafına küsmemesi için bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
23 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Haziran 2024 için dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırını ise 61 bin 820 lira olarak hesapladı. Açlık sınırı, mevcut asgari ücreti 1976 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 614 lira olarak belirlendi. Bu veriler, asgari ücretin yetersizliğini ve yaşam maliyetlerinin yüksekliğini gözler önüne seriyor.
1 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye'nin GSYH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. TÜİK, toplam GSYH miktarını paylaşmazken, yapılan hesaplamalara göre toplam GSYH'nin yaklaşık 1,1 trilyon dolar olduğu belirtildi.
29 Şubat 2024

Veysel Ulusoy, yüksek enflasyon oranlarının yanıltıcı olduğunu ve algı yönetimi aracı olarak kullanıldığını belirtiyor. Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerektiğini vurguluyor. Ancak, bu oranın yıllar içinde düşerek 2023'te yüzde 0.2'ye gerilediğini ifade ediyor. Ulusoy, tarımsal desteklerin yetersizliğinin ve üretim maliyetlerinin artmasının, gıda fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu savunuyor.
2 Haziran 2024

Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde kira fiyatları hızla artarken, hükümetin önlemleri yetersiz kalıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama bir ailenin elverişli bir konut bulması giderek zorlaşıyor. Asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu Türkiye'de, asgari ücretle çalışanların ve orta sınıfın konut kiralarını karşılaması neredeyse imkansız hale geliyor. Birleşmiş Milletler'in belirlediği 'elverişli konut hakkı' kriterlerine göre, İstanbul'da minimum kira fiyatları 14 bin TL'den başlıyor ve 70 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Ankara ve İzmir'de de durum benzer şekilde pahalı konutlarla sınırlı.
15 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira oldu. Açlık sınırı, bir önceki ay olan 13 bin 334 liradan yükselirken, yoksulluk sınırı da 43 bin 433 liradan artış gösterdi. Bu durum, asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
30 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSH) verilerine göre, Türkiye'nin GYSH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, bu büyüme verilerini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'ilüzyon' olarak tanımladı ve yüksek enflasyonun, baskılanmış kurun ve sığınmacıların GSYH'ye katkısının gerçek kişi başına gelir artışlarını çarpıttığını belirtti. Eğilmez, ekonomiyi olduğundan iyi göstermeye yönelik bu durumun geçmişte de yaşandığını ve sahte bir cennet yaratıldığını ancak bu durumun sonradan cehenneme dönüştüğünü ifade etti.
3 Mart 2024

Türkiye'de 2018'den bu yana sefalet oranı artış göstermiş ve Dünya Sefalet Endeksi yüzde 93.9'a ulaşmıştır. Ülkede en zengin 13 milyarderin serveti 38.9 milyar dolar iken, nüfusun yarısının toplam serveti 38.5 milyar dolardır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle pandemi sonrası daha da belirginleşmiştir. ABD'de ve diğer bazı ülkelerde zenginler, servet vergisi getirilmesini savunurken, Türkiye'nin zenginlerinden bu konuda bir girişim görülmemektedir.
27 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 34 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın temmuz raporunda açlık sınırı 11 bin 525 TL, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL idi.
17 Eylül 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık yüzde 64,27 ve aylık yüzde 1,18 enflasyon oranları, CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından eleştirildi. Özel ve Özkoç, bu oranların gerçeği yansıtmadığını ve memur ile emeklilerin maaşlarından para çalındığını ifade etti. Özel, iktidara geldiklerinde TÜİK'i yeniden yapılandıracaklarını belirtti, Özkoç ise AKP iktidarını memur ve emeklilerin cebinden para çalmakla suçladı.
3 Ocak 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Mayıs dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 72 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 TL'ye yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, açlık sınırı asgari ücretin 730 lira üzerinde bulunuyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları da içerecek şekilde hesaplanıyor.
15 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, memur ve emeklilere yapılan yüzde 25'lik maaş zammını eleştirerek, yıllardır sarayın zenginleştiğini ve halkın fakirleştiğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 iken, memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranı aslında yüzde 16,4 ve yüzde 15,4 olmalıydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranları yüzde 25'e çıkardı. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu durumu eleştirerek, değişimin yoksulluk sınırının altında çalışan milyonlarda olduğunu belirtti.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim