Bu hafta sinemalarda üçü yerli olmak üzere toplamda yedi yeni film vizyona giriyor. 'Adalet 3: Son', 'Para Avı', 'Konuş Benimle', 'Hırçın', 'Para Konuşur', 'Ölümüne Aşk' ve 'Dabbetü’l-Arz: Kıyamet' filmleri izleyicilerle buluşacak. Filmler arasında aksiyon, gerilim, korku ve komedi türlerinde yapımlar bulunuyor.
1 Eylül 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

25. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 25 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde sekiz ülkeden 10 oyun ve Türkiye'den altı topluluğun sekiz oyunu izleyiciyle buluşacak. Toplamda 51 gösterinin yer alacağı festivalde ayrıca film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi düzenlenecek. Festivalde Türk geleneksel gölge tiyatrosu Karagöz'e de özel bir bölüm ayrıldı.
16 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Beyoğlu Sineması işbirliğiyle düzenlenen 'Ayın Yönetmeni' programında Mayıs ayı konuğu olarak Zeki Demirkubuz seçildi. Demirkubuz'un 'Hayat', 'Yeraltı', 'Yazgı' ve 'Bulantı' filmleri Mayıs ayı boyunca ücretsiz olarak gösterilecek. 'Yazgı' filminin gösterimi sonrası Olkan Özyurt moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlenecek ve 'Hayat' filminin gösterimi sonrasında ise Janet Barış ve Engin Ertan ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.
6 Mayıs 2024

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında beş yerli olmak üzere toplam sekiz yeni film gösterime giriyor. Ömer Faruk Yardımcı'nın yönettiği 'Hatıran Yeter', duyma ve konuşma engelli iki gencin aşkını anlatırken, 'Zaferin Rengi' Milli Mücadele döneminde Fenerbahçe'nin bir futbol maçındaki zaferini işliyor. 'Bob Marley: One Love' belgeseli, ünlü müzisyenin hayatını ve müziğini ele alıyor. Dakota Johnson'ın başrolünde olduğu 'Madame Web', macera ve bilim kurgu severleri hedef alıyor. 'Dört Kız Kardeş' ve 'C Takımı' gibi filmler de farklı türlerdeki izleyicilere hitap ediyor.
15 Şubat 2024

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda Polonya'nın Oscar adayı Aİ (EO), korku filmi Megan (M3GAN), aksiyon filmi Servet Operasyonu (Operation Fortune: Ruse de guerre), komedi filmi İllegal Hayatlar, konser filmi Tamiri Mümkün ve korku filmi Ammar 3: Cin Kabilesi olmak üzere altı yeni film izleyiciyle buluşuyor. Aİ (EO), bir eşeğin gözünden dünyayı anlatırken, Megan yapay zeka ile hareket eden bir oyuncak bebeğin hikayesini, Servet Operasyonu ise bir MI6 ajanının maceralarını konu alıyor. İllegal Hayatlar, bir kumarhane sahibinin siyasi parti kurma sürecini, Tamiri Mümkün Mor ve Ötesi'nin stadyum konserini ve Ammar 3: Cin Kabilesi ise büyü ve cinlerle ilgili bir hikayeyi ele alıyor.
13 Ocak 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmaları jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda filmleri değerlendirecek jüri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında belirlendi. SİYAD En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması'nın jüri üyeleri de duyuruldu.
21 Ağustos 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden ilk tanıtım yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olarak, tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine bir hikaye sunuyor. Filmin yönetmenliğini Mehmet Binay ve Caner Alper üstlenirken, senaryosunu Merve Göntem yazdı. Film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
24 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında sekizi yerli olmak üzere toplam 11 yeni film izleyici ile buluşacak. Orlando Bloom'un başrolünde olduğu 'Adaletin Eli' filmi aksiyon ve gerilim severleri hedef alırken, 'Nisan' ve 'Neandria' gibi yerli yapımlar da çeşitli konularıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Mükemmel Aile' ve 'Aile Çıkmazı' gibi komedi filmleri ile 'Kara Cin Laneti' adlı korku filmi de bu hafta vizyona giren yerli filmler arasında yer alıyor. Animasyon severler için 'Tay 2: Ebabil Takımı' ve 'Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı' gibi yapımlar da gösterime giriyor.
14 Mart 2024

5 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Komedi Festivali, altıncı kez düzenlenecek. Festivalde yerli ve yabancı birçok ünlü isim sahne alacak. Festival kapsamında çocuklar için de birçok eğlenceli ve öğretici tiyatro oyunları ve atölyeler düzenlenecek. Ayrıca festival, İngiliz komedyenleri Türk izleyicisiyle buluşturacak ve BrandWeek'te yer alacak.
23 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran tarihleri arasında klasik müzikseverlerle buluşacak. Festival, Cumhuriyet'in 100. yılına özel projeler, Anadolu'daki kadın figürlerden esinlenen eserler ve günümüz klasik müzik yıldızlarını içeren 25 konser sunacak. Açılış konseri Tekfen Filarmoni Orkestrası ve piyanist Jan Lisiecki ile yapılacak. Festivalde, Fazıl Say'ın 'Dünya Anne' projesi dünya prömiyerini yapacak ve Anne-Sophie Mutter festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alacak.
27 Mayıs 2023

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Boyner Grup, 15 yıldır her 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirdiği kampanyalarla bu yıl da kadına şiddete dikkat çekiyor. 'Kadına şiddeti görmezden gelmiyoruz, adalet için vazgeçmiyoruz' sloganıyla hazırlanan üç film, Türkiye'deki kadına şiddet vakalarını konu alıyor. Filmler, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini eleştiriyor. Boyner Grup Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına şiddet konularında farkındalık yaratmayı bir sorumluluk olarak gördüklerini belirtiyor.
7 Mart 2024

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Fransa'nın Cannes kentinde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Cannes Film Festivali'nin resmi afişi, Catherine Denevue'nun bir fotoğrafıyla kamuoyuna sunuldu. Festival, Maïwenn'in yönettiği ve Johnny Depp'in başrolünde olduğu 'Jeanne du Barry' filmiyle açılacak. Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Altın Palmiye için yarışacak ve festivalin jüri başkanlığını Ruben Östlund yapacak.
20 Nisan 2023

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarını ele alacağı danışma duruşmalarının 19 Şubat 2024'te başlayacağını duyurdu. Bu duruşmalar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi'nin talebi üzerine gerçekleştirilecek. Duruşmalarda, İsrail'in Filistin'deki politikaları ve uygulamalarının işgalin yasal statüsünü nasıl etkilediği ve bu statünün tüm devletlerle BM için yasal sonuçlarının ne olabileceği ele alınacak.
24 Ekim 2023
İşaretlediklerim