Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Meşgul Şehir’ sergisine paralel düzenlediği ‘İşgallerin Gölgesinde’ programıyla izleyiciyi, İtalyan yeni gerçekçiliğinin doğduğu yıllara götürüyor. Program, Roberto Rosellini’nin 1945-1948 yıllarında çektiği ‘Savaş Üçlemesi’ni izleyiciyle buluşturuyor. Üçleme, 'Roma Açık Şehir', 'Hemşehri' ve 'Almanya Sıfır Yılı' filmlerinden oluşuyor. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebiliyor.
11 Ekim 2023

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam 10 yeni film izleyici ile buluşacak. Oscar adayı 'Geride Kalanlar', yerli aksiyon filmi 'Emanet', gençlik filmi 'Hayatımız Roman', yabancı aksiyon filmi 'Tetikçi', Arnavut yapımı 'The Albanian Virgin', duygusal drama 'Hatır', korku filmleri 'Hayali' ve 'Rahha', animasyonlar 'Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya' ve 'Minik Fare ve Sevimli Ayının Maceraları' bu haftanın dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor.
7 Mart 2024

Uluslararası Af Örgütü, Taksim'deki barışçıl toplanma yasaklarına dikkat çekmek ve daha önceki barışçıl eylemleri hatırlatmak amacıyla bir protesto turu düzenledi. Bu turda, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları oturma eylemleri, Sansüre Karşı Yürüyüş, Başörtülü Öğrenci eylemleri ve daha birçok eylem yer alıyor. Af Örgütü, Taksim Özgürlük Turu web sitesini Türkçe ve İngilizce olarak yayına açtı.
25 Ağustos 2023

Muhafazakar sivil toplum örgütlerinin İsrail-Filistin savaşını gerekçe göstererek iptalini istediği Sur Kültür Yolu Festivali'ndeki konser ve gösteriler iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı festivalin resmi Twitter hesabından iptal duyurusu yapıldı. Dokuz gün boyunca devam edecek olan festival bugün başladı.
14 Ekim 2023

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak 11 film belirlendi. Festival komitesi, bu yıl 45 yapımın başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 11 filmin jüri karşısına çıkacağını açıkladı. Festivalde altı filmin dünya prömiyeri, iki filmin ise Türkiye prömiyeri gerçekleşecek. 'En İyi Film Ödülü'nün 500 bin lira olduğu yarışmada tüm kategorilerde toplam 1 milyon 60 bin lira tutarında ödül verilecek.
25 Ağustos 2023

Bu hafta sinema salonlarında dokuz film vizyona giriyor. Bunlar arasında Christopher Nolan'ın yönettiği bilim kurgu filmi 'Oppenheimer' ve Margot Robbie ve Ryan Gosling'li 'Barbie' bulunuyor. 'Oppenheimer', atom bombasının yapılış hikayesini anlatırken, 'Barbie' ise bir kadının mükemmel kadın imajına uyum sağlama çabasını konu alıyor. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Uyanış', 'Paris Hatıraları', 'Teftiş', 'Prenses ve Dracula', 'Zıpır Dedektif ve Altın Arı Kovanı', 'Resident Evil: Death Island' ve 'Mühr-ü Musallat 2: Yasak Düğün' bulunuyor.
21 Temmuz 2023

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel olarak Açık Holding’in desteğiyle hazırlanan 'Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi' Artopol Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, başarılı Cumhuriyet kadınlarının hikayelerini içeren fotoğraflar ve belgeleri içeriyor ve 6 Kasım’a kadar görülebilecek. Sergi dört ayrı bölümden oluşuyor: Atatürk’ün kadına bakışı, Türk kadınlarının haklarını nasıl kazandığı, her meslekten 20 ilki başarmış kadının biyografileri ve 100 kadını tanıtan bir bölüm. Açık Holding, sergiyi dijitale taşımayı ve konferanslar düzenlemeyi planlıyor.
1 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 42. İstanbul Film Festivali'nin 'Ulusal Yarışma' bölümünün jüri başkanlığını yönetmen ve senarist Emin Alper yapacak. Jüri üyeleri arasında oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner bulunuyor.
26 Ocak 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

Türk sinemalarında bu hafta beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Şarkısı' filmi, serinin önceki hikayelerinden 64 yıl öncesini anlatıyor. 'Meksika Açmazı', popüler bir podcast programından uyarlanan bir komedi filmi. 'Alya' isimli bilim kurgu ve aksiyon filmi, özel güçlere sahip bir kadın kahramanın maceralarını konu alıyor. 'Birkaç Mısraymış Meğer', platonik bir aşk hikayesini işlerken, 'Cin Gelini' ise bir korku filmi olarak araştırma grubunun başına gelen olayları anlatıyor.
17 Kasım 2023

Ünlü Avustralyalı oyuncu Cate Blanchett, 77. Cannes Film Festivali'nde Filistin'e destek vermek amacıyla siyah, beyaz ve yeşil renklerden oluşan bir elbise giydi. Elbisesinin kuyruğunu kaldırdığında Filistin bayrağının renkleri ortaya çıktı. Blanchett, daha önce Gazze için yapılan ateşkes çağrısının imzacısı olmuş ve Avrupa Parlamentosu'nda Gazze için acil ateşkes çağrısında bulunmuştu.
22 Mayıs 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ekibi, 52’nci İstanbul Müzik Festivali'nde öne çıkan beş konseri Diken okurları için seçti. Festival, 21 Mayıs'ta başlayıp 12 Haziran'a kadar sürecek ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında 25 konser sunacak. Önerilen konserler arasında Maria João Pires, Khatia Buniatişivili, Borusan Filarmoni Orkestrası, Budapeşte Festival Orkestrası ve Tekfen Filarmoni Orkestrası yer alıyor. Festivalin bu yılki teması 'Kökler' olarak belirlendi.
25 Mayıs 2024

Farah Zeynep Abdullah'ın başrolünde yer aldığı 'Bihter' filminden yeni bir fragman yayınlandı. Film, Halit Ziya Uşaklıgil'in ikonik eseri 'Aşk-ı Memnu'nun yeniden yorumu olup, 1920'li yılların başına izleyicileri götürüyor. Tutku, sadakatsizlik, cesaret ve korkaklık üzerine zamansız ve evrensel bir hikaye sunan film, 16 Kasım'da Prime Video'da izleyiciyle buluşacak.
2 Kasım 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli, üçü yabancı olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Yerli filmler arasında komedi türündeki 'İyi Bir Aile Değiliz' ve 'Türkler Çıldırmış Olmalı 2: Mavi Vatan' ile korku türündeki 'Mihrez 3: Cin Bebek' bulunuyor. Yabancı filmlerden 'Zavallılar' bilim kurgu türünde, 'MK Ultra: Gizli Dosyalar' gerilim türünde ve 'Harika Kanatlar' ise çocuk ve animasyon tutkunlarına hitap ediyor. Her bir film, farklı türlerdeki izleyici kitlesine yönelik çeşitli hikayeler sunuyor.
9 Şubat 2024
İşaretlediklerim