ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Twitter kullanıcısı 'Medya Muhtarı', CHP'li olduğunu iddia ettiği MAK Danışmanlık tarafından yapıldığını öne sürdüğü bir anketin manipülatif olduğunu ve sadece üç ilde yapıldığını belirtti. Anket sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a yüzde 57'ye 43 üstünlük sağladığı iddia edildi. Ancak MAK Danışmanlık'ın sahibi Mehmet Ali Kulat, böyle bir anketin şirketleri tarafından yapılmadığını ve bu durumla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.
14 Mart 2023

Aksoy Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı 11,2 puan önde görünüyor. Ankette, AKP %31 oy alırken, CHP %28,4 oy alıyor. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını duyurdu. ORC Araştırma'nın anketine göre ise Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 13 puan önünde. Türkiye Raporu'nun anket sonuçları ise henüz açıklanmadı.
11 Mart 2023

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar araştırma şirketinin anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı iki puana düşmüş durumda. Anket, 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle gerçekleştirilmiş ve sonuçlara göre Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu yüzde 45,3 ve Muharrem İnce yüzde 6,5 oy almış. Önceki anketlerde farklı muhalefet adaylarına da yer verilmişken, bu anket sadece belirli adayları içermekte. Anketin güvenilirliği konusunda ise gerekli bilgilerin paylaşılmadığı ve bu nedenle eleştirildiği belirtiliyor.
24 Mart 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin CEO'su Özer Sencar tarafından yayınlanan verilere göre, AKP Kasım 2015'ten Aralık 2022'ye kadar yüzde 12,5 oranında oy kaybetti. Araştırma, Türkiye genelinde 26 bölgede, 28 ilde, 2 bin 77 kişiyle yapıldı ve CATI yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Ankette, diğer partilerin oy oranları ve kararsız, protesto oy ve cevapsız oyların dağılımı da yer aldı.
1 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adını alarak bugüne kadar gerçekleştirdiği 11 toplantının bilançosunu açıkladı. Toplantılar sonucunda altı komisyon kuruldu ve çeşitli konularda çalışmalar yapıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ve anayasa değişiklikleri gibi önemli metinler kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca, seçim güvenliği ve ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi gibi konularda da komisyonlar kurularak çalışmalara başlandı.
30 Ocak 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

Türkiye Raporu'nun anketine göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin çekilmesi sonrası güncellenen anket sonuçlarında yüzde 50,5 ile ilk turda seçimi kazanıyor. Rakibi Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy alırken, Sinan Oğan ise yüzde 3,9 oy almış durumda. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, örneklem belirleme yöntemi, anket sorularının ifadesi, hata payı ve kararsızların dağılımı gibi kritik bilgilerin eksik olduğu belirtiliyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

AKP ve MHP'nin başörtüsü düzenlemesi teklifine karşılık, altılı masa kendi önerilerini hazırlayarak Meclis görüşmelerinde sunmayı planlıyor. İYİ Parti ve CHP'nin hukukçu kurmayları tarafından hazırlanan teklif metinleri, liderlere sunuldu ve altılı masa üyeleriyle paylaşıldı. Altılı masanın Meclis'teki temsilci sayısının 200'ü bulmaması nedeniyle, HDP'nin desteği olmadan anayasa teklifi olarak sunulması beklenmiyor. İYİ Parti, HDP ile temas kurulmasını istemiyor. AKP ve MHP'nin teklifine muhalefetin desteği gerektiği için komisyon görüşmelerinde uzlaşı arayışı sürüyor.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, muhalefetin oluşturduğu altılı masa toplantısında, cumhurbaşkanı adayının halkın tercihlerini yansıtacak şekilde anketlerle belirlenmesini önerdi. Bu öneri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleştiği iddialarına karşı bir duruş olarak yorumlandı. İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan sesler olduğu ve bu bağlamda İYİ Partili Cihan Paçacı'nın partideki görevinden istifa ettiği belirtildi.
27 Ocak 2023

Türkiye'deki muhalefet partilerinden oluşan 'altılı masa', önemli bir toplantı düzenliyor. Toplantıda, ortak hükümet programı, geçiş sürecinin yol haritası, başörtüsü teklifi, erken seçim senaryoları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ilişkin yargı kararları gibi konular ele alınacak. Ayrıca, ortak adayın belirlenmesi ve ittifakın seçim stratejileri de tartışılacak. İYİ Parti ve CHP, başörtüsü teklifiyle ilgili raporlarını toplantıda sunacak, diğer partilerin de bu konudaki görüşleri değerlendirilecek.
4 Ocak 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

ORC Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Pösteki, 22-27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde 4720 katılımcıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 29.1'e gerileyerek yüzde 30'un altına düştü, MHP ise yüzde 5.4'e geriledi. ORC'nin önceki anketinde AKP yüzde 30.2, MHP yüzde 5.5 oy oranına sahipti. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın Şubat anketine göre AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 38.9, altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43.4 olarak ölçüldü.
2 Mart 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

AKP'nin, beş yıllık Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminin ardından yüzde 50+1 seçim modelinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu sistemi seçim sonrası kamuoyunda tartışmaya açmayı düşündüğü belirtiliyor. İktidar partisi, ittifak oluşum süreçlerinin seçmen nezdinde olumsuz algılanan durumlar yarattığını ve yüzde 40 gibi yüksek oy oranlarının küçümsendiğini düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda daha pozitif bir yaklaşım sergilediği ifade ediliyor. İktidar içindeki bu görüşün, bazı küçük partilerle kurulan temasların parti tabanında tepki yaratmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.
12 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Türkiye'deki vatandaşların %74,1'i 2018'de çıkarılan imar affını yanlış buluyor. Ankete katılanların sadece %15'lik bir kısmı bu affı doğru bulurken, 2018'de AKP ve MHP'ye oy verenlerin yarısı bu düzenlemeyi destekliyor. Ancak, iktidar ittifakı içinde bile AKP'de %58,9 ve MHP'de %67,1 oranında imar affını yanlış bulanlar çoğunlukta. Bu sonuçlar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası imar barışı düzenlemelerinin yeniden tartışılmaya başlamasıyla paralellik gösteriyor.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim