Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi'nin 26-29 Eylül tarihlerinde 27 ilde 2 bin 398 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların siyasi konular hakkında hissettikleri duygular incelendi. Ankete katılanların yüzde 25,5'i bıkkın, yüzde 22'si öfkeli ve yüzde 27,7'si çaresiz olduğunu belirtti. Umutlu olanların oranı yüzde 16,1, heyecanlı olanların oranı ise yüzde 5,4 olarak belirlendi. Ankete katılan CHP'li seçmenlerin yüzde 95'i, İYİ Partili seçmenlerin yüzde 94,5'i ve Yeşil Sol Parti'ye oy verenlerin yüzde 90'ı bıkkın, öfkeli ya da çaresiz olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

ORC Araştırma tarafından Nisan ayında yapılan iki ayrı ankete göre, seçmenlerin tercihleri kazanma ihtimali yüksek olan aday ve partilere kaydı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın oyları düşüş gösterdi. Partilerin oy dağılımında da benzer bir eğilim izlenirken, büyük partilerin oyları arttı. Ankette, 42 ilden 5 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek veriler toplandı. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin belirttiği bazı kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
24 Nisan 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan altılı masa, 'millet ittifakı' adı altında ortak politikalarını içeren bir metni Ankara'da açıkladı. 240 sayfalık kitapçık formatında hazırlanan metin, hukuk, adalet, yargı, kamu yönetimi, ekonomi, eğitim ve dış politika gibi birçok alanda yapılacak reformları ve uygulanacak politikaları içeriyor. Metinde, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi, Varlık Fonu'nun kapatılması, enflasyonun iki yıl içinde tek haneye düşürülmesi gibi vaatler yer alıyor.
30 Ocak 2023

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, Habertürk canlı yayınında yaptıkları son anket sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 puan önünde yer alıyor. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsız olanların yüzde 8 olduğu ve bunların çoğunun HDP'li seçmenlerden oluştuğu belirtiliyor. Diğer anket sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı önde olduğunu gösteriyor.
16 Mart 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

MetroPoll Araştırma'nın 15-19 Temmuz tarihleri arasında düzenlediği ankete göre, Türkiye'deki bazı parti seçmenlerinin bir kısmı oy verme konusunda pişmanlık duyuyor. Ankete katılan 1746 kişi arasında en çok pişmanlık duyan seçmenler sırasıyla Zafer Partisi, HDP, İYİ Parti ve AKP seçmenleri oldu. Pişmanlık oranları ise Zafer Partisi için %37.1, HDP/YSP için %26.2, İYİ Parti için %24.8 ve AKP için %22.5 olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,50 ve millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 44,89 oy alacağını tahmin etti ve bu tahminler gerçekleşti. Seçim ikinci tura kaldı. Soylu ayrıca, cumhur ittifakının Meclis'te 320-325 arası milletvekili çıkaracağını öngördü ve kesinleşmeyen sonuçlara göre cumhur ittifakı 322 vekil çıkardı. Bu bilgiler, Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün köşe yazısında aktarıldı.
16 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 14-16 Nisan tarihleri arasında 27 ilden 2 bin 422 kişiyle yaptığı ankette, AKP yüzde 30,5, CHP yüzde 25,8 oy oranına sahipken, kararsız seçmen oranı yüzde 11,6 olarak belirlendi. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3,3'te kaldı. Kararsız seçmenler dağıtıldığında AKP'nin oranı yüzde 35,8, CHP'nin oranı yüzde 30,4'e yükseliyor. Yöneylem'in önceki mart anketinde kararsızlar yüzde 9,5 ve oy kullanmayacaklar yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.
19 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, altılı masayı terk ederek CHP'li belediye başkanlarını adaylığa çağırmasının ardından tartışmalar devam ediyor. Saadet Partisi'nde düzenlenecek olan millet ittifakı toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının duyurulması beklenirken, Akşener'in toplantıya katılmayacağı açıklandı. İsmi açıklanmayan bir genel başkan, Akşener'in anket talebini eleştirerek siyasetin pop star yarışması olmadığını ve toplumun ortak kararının belirleyici olacağını ifade etti. Ayrıca, toplantıda herhangi bir gerginlik yaşanmadığı ve yemekte sohbet edildiği belirtildi.
6 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 1-3 Nisan tarihleri arasında 28 ilden 2 bin 610 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren seçmenlerden alıyor. İnce'yi destekleyenlerin partilere göre dağılımı AKP yüzde 21,1, CHP yüzde 17,8, MHP yüzde 14,7, İYİ Parti yüzde 13,4 ve HDP yüzde 4 olarak belirlenmiş. Ankette Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,1 ve Muharrem İnce yüzde 5 oy alıyor.
13 Nisan 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-30 Nisan tarihleri arasında 27 ilde gerçekleştirdiği ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin oy oranı düşerken, ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oy oranı arttı. Anket sonuçlarına göre, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oylarında büyük bir değişiklik olmadı ve seçimin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ankette kararsızlar dağıtıldıktan sonra Kılıçdaroğlu yüzde 48,6, Erdoğan yüzde 42,5, Oğan yüzde 5,2 ve İnce yüzde 3,7 oy alıyor.
4 Mayıs 2023

İYİ Parti, altılı masanın ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek için kamuoyu anketleri düzenlenmesini talep ediyor. Parti, kazanma ihtimali yüksek bir adayın seçilmesini önemsiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda, diğer adaylarla arasındaki oy farkının az olması durumunda desteklenebileceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da İYİ Parti'nin değerlendirdiği adaylar arasında yer alıyor.
17 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını işaret etmesinin ardından, altılı masa adayını henüz açıklamadı. Altılı masa kurmayları, adayın şubat ortasında büyük bir etkinlikle duyurulacağını ve Erdoğan'ın açıklamasının kendi takvimlerini etkilemeyeceğini belirtti. 26 Ocak'ta İYİ Parti Genel Merkezi'nde yapılacak toplantıda aday belirleme süreci gündeme alınacak, ancak bu toplantıda kesin bir isim üzerinde uzlaşılması beklenmiyor. Liderler, partilerin anket sonuçlarını paylaşacak ve müzakereler sonucunda öne çıkan isimler yetkili organlarda görüşülecek.
21 Ocak 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların %60'ı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor. Ankette, AYM'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarına Yargıtay'ın uymadığı durum örnek gösterildi. Ankette, partilere göre değişen oranlarla, çoğunluk AYM kararlarına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket, 1800 kişiyle 28 ilde yapıldı ve hata payı -/+ 2,26 olarak belirtildi.
4 Ocak 2024

Altılı masa olarak bilinen muhalefet partileri liderleri, 11. toplantılarını gerçekleştirdi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'ya göre üçüncü kez aday olamayacağı belirtildi ve bu durumun demokrasi tarihine kara bir sayfa olarak eklendiği ifade edildi. Ayrıca, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisinin başörtülü kadınları korumak yerine siyasi istismara yol açacağı ve Cumhur İttifakı'nın bu konudaki samimiyetsizliği eleştirildi. Millet İttifakı'nın seçimlere hazır olduğu ve Cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinin devam ettiği vurgulandı.
26 Ocak 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, TV 100'de yaptığı açıklamada, kendi anketlerine göre Muharrem İnce'nin oy oranının yüzde 10 civarında olduğunu ifade etti. Dağ, cumhur ittifakının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anketlerde önde gittiğini ve ilk turda seçimi kazanmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Muharrem İnce'nin performansının seçim kampanyası döneminde önemli olacağını ve '7'li masanın' adayının tutmamış olmasının İnce'nin oy oranını etkileyebileceğini dile getirdi.
8 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim