Uluslararası 10 havayolu şirketi, Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginlik nedeniyle İsrail'e 52 seferi iptal etti ve yüzlerce seferi erteledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını öne sürerek Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurmuştu. Hizbullah ise Beyrut'ta suikast sonucu öldürülen üst düzey komutanlarından Fuad Şükür için İsrail'e misilleme saldırısı başlatmıştı. Bu gelişmelerin ardından, Fransız Havayolları da dahil olmak üzere birçok uluslararası havayolu şirketi İsrail'e seferlerini iptal etti.
25 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail ordusu, ateşkesin ikinci gününde Lübnan'ın güneyine hava saldırısı düzenledi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, saldırının Hizbullah'a ait bir roket deposunu hedef aldığını belirtti. İsrail, ateşkes anlaşmasının ihlalini önlemek amacıyla Lübnan'ın güneyinde konuşlandığını ve bölgede seyahatin yasaklandığını duyurdu. Ateşkes anlaşması, İsrail'in Lübnan'da herhangi bir askeri saldırıda bulunmamasını öngörüyordu.
28 Kasım 2024

İsrail'in Yafa kentinde düzenlenen silahlı saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetti. Saldırı, kentin iki ayrı meydanında gerçekleşti ve iki saldırgan etkisiz hale getirildi. Saldırganların kimliği hakkında henüz bilgi verilmedi. Olay, İsrail ve Lübnan arasındaki gerilimlerin arttığı bir dönemde meydana geldi.
1 Ekim 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail piyadeleriyle ilk kez çatıştıklarını ve El Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyadelerini geri çekilmeye zorladıklarını duyurdu. İsrail, Lübnan'ın bazı noktalarına sınırlı ve hedefli kara harekatı başlattığını açıklamıştı. Hizbullah, dün kara harekatını yalanlamıştı ancak bugün çatışmaların yaşandığını belirtti. İsrail güçlerinin herhangi bir kara saldırısı gözlenmemişti.
2 Ekim 2024

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmasının ardından, bölgenin kaderini Hizbullah'ın öncülüğündeki direniş güçlerinin belirleyeceğini iddia etti. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduklarını ve Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti. Ancak Hizbullah'a yakın kaynaklar Nasrallah'ın hayatta olduğunu belirtti. Hamaney, İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını Lübnan'a da uygulamaya çalıştığını ve Hizbullah'ın güçlü yapılanmasına ciddi zarar veremeyeceğini söyledi.
28 Eylül 2024

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye ilinde yasaklı misket bombaları kullandığını iddia etti ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına bu durumu kınamaları için çağrıda bulundu. Misket bombaları, geniş bir alana yayılan ve uzun vadeli tehlikeler barındıran küçük patlayıcılar içeriyor. İsrail'in bu tür silahları kullanması, uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda. Hizbullah, bu saldırıların özellikle siviller üzerinde uzun vadeli olumsuz etkileri olacağını belirtti.
15 Ekim 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sivillerin ölmesinden ve İsrail ile Hizbullah arasında artan şiddetten endişe duyduklarını belirtti. Borrell, 20 Eylül'de Beyrut'un güneyine düzenlenen hava saldırısında üçü çocuk olmak üzere birçok sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı. AB'nin, Lübnan'da tırmanan gerilimden ve İsrail ile Hizbullah arasındaki sınır ötesi şiddetten endişe duyduğunu ifade eden Borrell, bölgede tam kapsamlı bir savaşın önlenmesi için diplomatik arabuluculuk çabalarının önemine dikkat çekti.
22 Eylül 2024

İsrail ordusu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Baalbek kenti ve çevresine saldırı düzenleyeceğini duyurdu. Bu tehdit üzerine, Lübnan'daki Baalbek kentinin sakinleri güvenli bölgelere göç etmeye başladı. İsrail, bölgede Hizbullah'a ait hedeflerin bulunduğunu iddia ediyor. Baalbek'teki bu durum, hem tarihi bir kentin hem de bölge halkının güvenliğini tehdit ediyor.
30 Ekim 2024

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle yaklaşık 235 bin kişi Suriye'ye göç etti. Bu göçmenlerin 152 bini Suriyeli, 82 bini ise Lübnanlı. Aynı dönemde, 50 bin kişi Beyrut Havalimanı'nı kullanarak, 1060 kişi ise deniz yoluyla Lübnan'dan ayrıldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında 1411 kişi hayatını kaybetti.
4 Ekim 2024

Hizbullah, İsrail'in güney Lübnan'dan çekilmesini 'eller tetikte' takip edeceğini ve herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olduklarını açıkladı. İsrail ve Lübnan arasında varılan ateşkes anlaşması, Lübnan'ın Hizbullah veya diğer silahlı grupların İsrail'e karşı operasyon düzenlemesini engellemesini ve İsrail'in de Lübnan'da askeri saldırılarda bulunmamasını içeriyor. Anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanmasını ve Lübnan'da devlet dışı silahlı grupların yeniden silahlanmasını önlemeyi hedefliyor.
28 Kasım 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde iki bölgeye hava saldırısı düzenledi ve 88 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırılarda özellikle çocuklar ve kadınlar hedef alındı. Filistin resmi ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Meşru Beyt Lahiya bölgesindeki yerleşim yerlerini bombaladı. Saldırılar sonrasında enkaz altında kalanlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
21 Kasım 2024

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan Hizbullahı komutanı Fuat Şükr ve Hamas lideri İsmail Haniye suikast sonucu öldürüldü. Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi, İran rejiminin prestijine büyük zarar verdi ve bölgesel savaş ihtimalini artırdı. İsrail, Haniye suikastını üstlenmese de bu gelişmeden memnun olduklarını belirtti. Türkiye'nin bu duruma nasıl tepki vereceği ve olası bir bölgesel savaşın Amerika seçimlerine etkisi tartışılıyor.
4 Ağustos 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucu ölü sayısı 37'ye yükseldi. Patlamalar sonucunda 2 bin 800'den fazla kişi yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, patlamaların daha çok kişinin ölümüne yol açtığını belirtti. Beyrut'ta göz cerrahı olan Profesör Elias Warrak, bir günde 25 yıllık kariyerindekinden daha fazla göz alma ameliyatı yaptığını ifade etti.
19 Eylül 2024

İsrail savaş uçakları, Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda petrol depoları ve elektrik santrali gibi sivil tesisler hedef alındı ve ölen ve yaralananlar olduğu bildirildi. Husiler, saldırının Yemen'in Gazze'ye verdiği desteği durdurmak amacıyla yapıldığını belirtti. Bu olay, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana gelen İHA saldırısının ardından gerçekleşti.
20 Temmuz 2024
İşaretlediklerim