Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'e, Comirnaty aşısının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddiasıyla 150 bin avro tazminat talebiyle dava açıldı. Davacı, aşı sonrası ciddi görme kaybı yaşadığını öne sürüyor. BioNTech, iddiaları reddediyor. Ayrıca, AstraZeneca'ya karşı açılan bir tazminat davasının temyiz duruşması Bavyera Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülecek. Almanya'da Covid-19 aşı üreticilerine karşı toplam 209 tazminat davası bulunuyor.
3 Temmuz 2023

İstanbul Acıbadem'de bulunan Akasya Toplu Yapı Sitesi'nin yönetim hizmet şirketine ödenen aylık tutarın 55 bin TL'den 95 bin TL'ye çıkarılması ve site müdürünün maaşının brüt 75 bin 500 TL olduğu iddiaları site sakinlerinin tepkisine yol açtı. 23 Ocak'taki toplantıda zamların reddedilmesine rağmen, iddialara göre WhatsApp üzerinden düzenlenen bir toplantıda zamlar kabul edildi. Aidatların da yüzde 120 artışla 4 bin TL'den 7 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. Site sakinleri yönetimi 'kural tanımazlık ve vandallık' ile suçlarken, site müdürü suçlamaları reddetti ve avukatı müdürün iddia edilen maaşları almadığını ifade etti.
4 Şubat 2023

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, sıkılaştırılmış doğalgaz (CNG) maliyetlerindeki yüksek artış sebebiyle toplu ulaşıma zam yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Ankara'daki otobüslerin %84'ü CNG ile çalışmakta ve EGO'nun aylık zararı 262 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Yavaş, bu durumu hafifletmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulundu. Talep karşılanmazsa Ankara'da toplu ulaşıma yüksek oranda zam yapılabilir.
6 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından toplu ulaşıma yüzde 51,52 zam yapıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve beraberindeki taksiciler, bu zammı yetersiz bulduklarını belirterek toplantıyı terk etti. Aksu, esnafın zor durumda olduğunu ve bu zammın sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
8 Ağustos 2023

Türkiye'de sunulan ek bütçe teklifi ile 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması öngörülüyor. Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) 307 milyar lira, iki katına çıkarılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) ise 32 milyar 662 milyon 87 bin lira gelir bekleniyor. AFAD'a ek bütçeden en büyük pay ayrılırken, vergi gelirlerindeki artışın yeni zamlara yol açabileceği belirtiliyor.
10 Temmuz 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptalini reddetti ve kararın gerekçesini 'olağanüstü durumlarda ek vergi getirilebileceği' şeklinde açıkladı. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin iptali için CHP tarafından yapılan başvuru reddedildi. AYM, ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemeyeceğini ve olağanüstü durumlarda ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti.
6 Ekim 2023

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, hisse başına brüt 6 lira, net 5,40 lira olacak şekilde toplam 3 milyar lira nakit temettü dağıtma kararı aldı. Bu karar, 23 Mart 2023 tarihinde ödenecek. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, bu kararın Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve şirketin Ana Sözleşmesi hükümleri ile Kâr Dağıtım Politikasına uygun olduğu belirtildi.
15 Mart 2023

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'nin 2026 yılına kadar uçan taksi hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. Bu hizmet, pilot ve dört yolcu taşıyabilen, sıfır emisyonlu araçlar kullanacak. Uçan taksiler, Dubai Uluslararası Havaalanı, Downtown, Dubai Marina ve Palm Jumeirah olmak üzere dört istasyonda hizmet verecek. Bu yeni ulaşım şekli, bazı yolculuk sürelerini 45 dakikadan 10 dakikaya indirecek.
12 Şubat 2024

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Togg, ön siparişle satışa sunulan araçlarının fiyatlarına yüzde 27 zam yaptı. Bu zam, araç teslimatını bekleyen ve bazılarının önceden kendi araçlarını satarak ön ödeme yapan müşteriler arasında büyük bir rahatsızlık yarattı. Müşteriler, beklenen teslimatların gecikmesi ve fiyat artışı nedeniyle tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiriyorlar. Bazı müşteriler siparişlerini iptal etmeyi düşündüklerini belirtirken, teslim edilen araçlarda yazılım sorunlarının devam ettiği de ifade ediliyor.
5 Temmuz 2023

Türk Hava Yolları (THY), 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren çalışanlarının ücretlerine enflasyon farkı ve ek olarak yüzde 4,6 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu karar, THY ile Hava-İş Sendikası arasında yapılan 27'nci dönem toplu iş sözleşmesi çerçevesinde alındı. 2022 yılı ikinci altı aylık dönemin enflasyon oranı yüzde 15,4 olarak açıklanmıştı.
23 Ocak 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, 2018 yılında Tesla'yı borsadan çekmeyi değerlendirdiğini ve bunun için fonların güvence altına alındığını belirten bir tweet atmasının ardından yatırımcılar tarafından dava edildi. Musk, San Fransisco Federal Mahkemesi'nde görülen davada savunmasını verdi ve paylaşımının arkasında durduğunu, kötü bir niyeti olmadığını ve yatırımcıları bilgilendirmek istediğini ifade etti. Davacı yatırımcılar ise Musk'ın paylaşımıyla bilinçli olarak yanıltıldıklarını ve milyarlarca dolar zarara uğradıklarını iddia ediyorlar.
25 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından önerilen %51,52'lik toplu ulaşım ve taksi tarife zammı ve %75'lik taksi indi-bindi ücret zammı, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve beraberindeki taksiciler tarafından beğenilmemiş ve toplantı terk edilmişti. İlk başta zam oranlarını uygulamayacaklarını ve kontak kapatmak zorunda kalacaklarını belirten Aksu, daha sonra bu kararından vazgeçtiğini ve UKOME'nin belirlediği oranları uygulayacaklarını açıkladı.
9 Ağustos 2023

New York City, Kia ve Hyundai otomobil üreticilerine, araçlarının kolaylıkla çalınabildiğini ve bu durumun ölüm ve yaralanma risklerini artırdığını iddia ederek dava açtı. Dava dilekçesinde, şirketlerin maliyetleri düşürmek amacıyla 1990'lardan beri yaygın olan motor immobilizer teknolojisini kullanmadıkları belirtiliyor. İddiaya göre bu durum, hırsızlık vakalarının artmasına ve kamu güvenliğinin tehlikeye girmesine yol açmış. Dava dosyasında, çalıntı araçlarla ilgili ölümcül kazaların ve diğer ciddi olayların detaylarına yer verilmiş.
9 Haziran 2023

Ankara başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bazı otobüs firmalarının ve işletmelerin fahiş fiyat artışları yaptığı yönünde ihbarlar alınması üzerine inceleme başlattı. Otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat arttırdığı, battaniye gibi hayati önem taşıyan eşyaların fiyatlarının da fahiş oranda yükseltildiği belirtildi. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gerekli talimatlar verildi.
6 Şubat 2023

Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden doğrudan petrol ithal ettiği için Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından Irak'a 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu karar, petrol ticaretinden Türkiye devletinin değil, şirketlerin kazanç sağladığını gösteriyor. Türkiye'nin KBY ile yaptığı anlaşmaları mahkeme talebine rağmen gizlediği ve toplamda 3 milyar doları aşan bir mali yükümlülüğe sahip olabileceği belirtiliyor.
11 Nisan 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'de icra dosyası sayısı 23 milyon 204 bine ulaştı. Kasım ayında çıkarılan torba yasa ile 2 bin 500 liranın altındaki icra takiplerinin kaldırılması planlanıyor, bu da mevcut dosya sayısının yarıya yakın azalmasını sağlayacak. 15 Ağustos 2022 tarihi bu düzenleme için milat kabul edilirken, alacaklı kuruluşların alacaklarından feragat etmeleri ve zararlarının kamuya olan yükümlülüklerden mahsuplaşma yoluyla karşılanması öngörülüyor.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim