Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Akif Beki'nin yazısında, Mısır'ın ekonomik zorluklar içinde olduğu ve bu nedenle Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye çalıştığı belirtiliyor. Mısır'ın Ras el-Hikma kasabasını 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne satması, ekonomik sıkıntılarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Demokratik Değişim Hareketi Sözcüsü Rubil Gökdemir'in verdiği bilgilere göre, Mısır'ın kısa vadeli borcu 40 milyar dolar, toplam dış borcu ise 144 milyar dolar iken, Türkiye'nin kısa vadeli borcu 210 milyar dolar, toplam dış borcu 492 milyar dolar. Yazı, Türkiye'nin ekonomik durumunun ciddiyetini vurgulayarak, Mısır'ın yaşadığı ekonomik krizle karşılaştırıyor.
16 Şubat 2024

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 2023'ün son çeyreğinde daralan Almanya ekonomisinin 2024'ün ilk çeyreğinde de daralarak teknik resesyona girebileceğini açıkladı. Raporda, dış talepte önemli düşüşler ve tüketicilerin harcamalarında temkinli davranışlar gözlemlendiği, ayrıca dönüşüm ve iklim politikalarıyla ilgili belirsizliklerin arttığı belirtildi. Çeşitli sektörlerdeki grevlerin de ekonomik üretimi olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
19 Şubat 2024

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Irak ziyaretinin, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimler ışığında daha da önem kazandığını belirtiyor. Türkiye'nin, NATO ile iş birliği yaparak Ortadoğu'da İran'ı dengeleme ve bölgesel rejimlerle ilişkilerini güçlendirme çabaları üzerinde duruluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi diğer bölgesel güçlerin bu dengeleme çabalarını boşa çıkarabileceği ve PKK'nin bölgedeki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Erdoğan'ın yaklaşan ABD ziyareti ve NATO zirvesi, bu politikaların geleceği açısından belirleyici olacak.
22 Nisan 2024

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Adil dönüşüm kavramı, fosil yakıtların iklim değişikliğine etkileri ve işçi hakları bağlamında ele alındı. 1990'larda başlayan bu kavram, kömür gibi fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasıyla önem kazandı. Türkiye'de adil dönüşüm planlarının hazırlanmaması durumunda, karbon yoğun sektörlerde çalışan işçilerin işsizlik ve zorunlu göç gibi sorunlarla karşılaşabileceği belirtildi. Yazıda, planlı ve adil bir dönüşümle, işçi haklarının korunabileceği ve çevreye uyumlu işler yaratılabileceği ifade edildi.
3 Mayıs 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

ABD'de gerçekleşen Süper Salı sonuçları, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın politik arenaya geri dönüş yapma ihtimalini güçlendirdi. Bu durum, küresel siyasette önemli etkilere sahip olabilir. Özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gibi dünya liderleri, Trump'ın olası dönüşünü kendi politik stratejileri açısından değerlendiriyor. Trump'ın geri dönüşü, ABD'nin iç ve dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilir.
9 Mart 2024

İlber Ortaylı, dünya genelinde artan kirlilik ve beslenme krizine dikkat çekerek, nüfus artışının azalmasına rağmen bu sorunların önüne geçemeyeceğini ifade etti. Gelecekte su ve gıda problemlerinin büyüyeceğini ve bu kaynaklar etrafında çatışmaların yoğunlaşacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın geçmişteki birlik deneyimlerinden ve Brexit sonrası yaşanan gelişmelerden bahsederek, Avrupa'nın hala çözülmemiş sorunlara sahip olduğunu belirtti.
5 Mayıs 2024

Climate Analytics ve NewClimate Institute tarafından yayınlanan analiz, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde yavaşlama yaşadığını ortaya koyuyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldi ve rüzgar enerjisi üretimi ilk kez düştü. Rapor, Türkiye'nin elektrik talebinin artması beklenen önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin elektrik sistemini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir sisteme dönüştürmek için daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.
24 Eylül 2024

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye'nin haziran ayında FATF'ın gri listesinden çıkma olasılığı yüksek. Yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi gri listeden çıkarmayı temel hedeflerinden biri olarak belirlemişti. FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini tespit etti. 28 Haziran'da Singapur'da yapılacak toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması bekleniyor.
30 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin AB, İngiltere ve ABD ile olan ticaretinde 0,7 milyar dolar fazla verirken, Rusya ve Çin ile olan ticaretinde 12,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığının neredeyse tamamını bu iki ülkeye karşı verdiğini gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, Rusya ile enerji ticaretinde pazarlık yapılması ve Çin'den yapılan ithalatta teknoloji dışı ürünler için kota uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, bu ülkelerin yolsuzluğa açık ülkelerle işbirliği yaparak dış ticaret yoluyla sömürü düzeni kurduğunu öne sürdü.
3 Nisan 2024

Rekabet Kurulu, BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited Şirketi'nin tüm hisselerinin Petrol Ofisi AŞ tarafından devralınmasına koşullu izin verdi. Bu izin kapsamında Petrol Ofisi, 115 akaryakıt istasyonunu elden çıkaracak ve belirli depolama kapasitelerini aşmayacak. Kurul, devralmanın rekabetçi endişeler yaratabileceği 61 coğrafi alan belirledi ve bu alanlarda çeşitli taahhütler sunulmasını şart koştu. Petrol Ofisi, bu taahhütlerin uygulanmasını düzenli olarak raporlayacak.
19 Eylül 2024

Avrupa Çevre Ajansı tarafından hazırlanan Avrupa İklim Riski Değerlendirmesi Raporu, Avrupa'nın küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde felaket senaryolarıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguluyor. Raporda, Avrupa için 36 büyük iklim riski beş başlık altında inceleniyor ve özellikle Güney Avrupa'nın orman yangınları, aşırı sıcaklar ve su kıtlığı gibi risklerle daha fazla tehdit altında olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Avrupa'nın deniz kenarındaki alçak kıyı bölgelerinin sel, erozyon ve tuzlu su sızması tehditleriyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
11 Mart 2024

Deniz Zeyrek, Türkiye'de yaşanan ekonomik zorlukları ve halkın karşılaştığı mali sıkıntıları ele alıyor. Yazıda, emeklilerin ve asgari ücretle çalışan işçilerin ucuz gıda ürünleri için uzun kuyruklarda beklediği durumlar örneklerle anlatılıyor. Ayrıca, Türkiye'nin uzun yıllardır sağ iktidarlar ve AK Parti tarafından yönetilmesine rağmen yaşanan ekonomik sorunlar ve yoksulluk üzerinde duruluyor. Zeyrek, ülkenin zenginlik kaynaklarına ve yöneticilerin lüks yaşamına rağmen halkın neden yoksulluk içinde olduğunu sorguluyor.
24 Şubat 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Sedat Ergin, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine dair önemli gelişmeleri ele alıyor. Suriye Devlet Başkanı Esad'ın tutumunda, Türkiye'nin çekilmesi şartından, egemenliğe saygı ve terörizmle mücadele hedeflerine vurgu yapan daha esnek bir pozisyona geçiş gözlemleniyor. Bu değişiklik, Rusya'nın diplomatik çabalarıyla iki ülke arasında normalleşme sürecinde ilerleme sağlayabilir. Ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran'ın Astana süreci çerçevesinde Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası üzerinde mutabakata vardıkları belirtiliyor.
3 Temmuz 2024

Türkiye, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını %41 azaltmayı ve 2053'te sıfır karbon üretmeyi hedefliyor. Ancak, bugüne kadar atılan adımlar bu hedeflere ulaşmak için yetersiz görünüyor. Türkiye'nin sera gazı emisyonları 2021'de 1990'a göre %157 artarak 564 milyon tona yükseldi. Uzmanlar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini vurguluyor.
15 Mayıs 2024

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024
İşaretlediklerim