Harvardlı liderlik koçu Shadé Zahrai, insanların gereksiz yere özür dilediklerinde zayıf ve güvensiz algılanabileceklerini ve bu durumun itibarlarına zarar verebileceğini belirtiyor. Zahrai, özür dilemek yerine takdir ifade etmenin daha olumlu bir izlenim bırakacağını savunuyor ve beş yaygın 'özür' cümlesini ve bunların yerine kullanılabilecek alternatif ifadeleri sıralıyor. Bu ifadeler, yardım için teşekkür etmek, dinleyenlere minnettarlık göstermek, duygusal ifadeler için özür dilemek yerine anlayış için teşekkür etmek, gecikmelerde sabır için teşekkür etmek ve hatalar karşısında rehberlik ve destek için minnettarlık ifade etmek şeklinde öneriliyor.
22 Mayıs 2023

Yapılan bir araştırma, tek eşli kuş türlerinin bazılarının, eşleri hayatta olmasına rağmen farklı bir eşle üremek için 'boşandığını' ortaya koydu. Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmada, erkek kuşların rastgele ilişkileri ve uzun mesafeli göçlerin boşanma oranlarını artırdığı belirtildi. Ayrıca, boşanma oranlarının yakın akraba türlerde benzer olduğu ve göç mesafesinin artmasıyla boşanma olasılığının yükseldiği tespit edildi.
5 Temmuz 2023

Nil Karaibrahimgil, İsrail-Filistin savaşına karşı sosyal medyada 'barış' çağrılı bir şarkı paylaştı. Şarkının sözleri Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıldı. Evrencan Gündüz de bu şarkıyı seslendirdi ve destek verdi.
22 Ekim 2023

ABD'li pop yıldızı Britney Spears, altı yıllık birlikteliklerinin ardından geçen yıl evlendiği Sam Asghari'den ayrıldığını Instagram hesabından duyurdu. Ayrılık nedenini 'kimseyi ilgilendirmez' diyerek açıklamayan Spears, 'bu acıya daha fazla dayanamadığını' belirtti. Ayrıca, 2021 yılına kadar 10 yılı aşkın bir süredir kendisini vesayet altında tutan babasına da seslenerek, 'Eğer babamın güçlü askeri olmasaydım, doktorlar tarafından iyileştirilmem için uzak yerlere gönderilirdim' dedi.
20 Ağustos 2023

Beatles üyesi Paul McCartney, grubun son albümü olarak kabul edilebilecek bir kaydı yapay zeka yardımıyla tamamladıklarını duyurdu. John Lennon'ın 1978 yılında bestelediği ve daha önce yayımlanmamış 'Now And Then' adlı şarkının demodaki sesi, teknoloji kullanılarak ayrıştırıldı ve şarkı bu yıl içinde yayımlanacak. Lennon'ın eşi Yoko Ono, McCartney'ye bu demoyu teslim etmişti.
14 Haziran 2023

ABD'deki Thomas Jefferson Üniversitesi'nden araştırmacılar, Mozart'ın müziğinin yeni doğmuş bebeklerde ağrı kesici etkisi olduğunu ortaya koydu. Araştırma, New York'taki bir hastanede yaklaşık iki günlük olan 100 bebeğin üzerinde gerçekleştirildi. Bebeklerin yarısına, standart bir topuk kanı alma işlemi öncesinde 20 dakika boyunca Mozart parçaları dinletildi. Sonuçta, Mozart dinletilen bebeklerin Yenidoğan Ağrı Ölçeği puanlamasında istatistiksel ve klinik açıdan anlamlı bir azalma gösterdiği belirlendi.
29 Ağustos 2023

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların hastalığı teşhis etme oranından daha yüksek. Araştırma, 2018 ile 2023 arasında 635 çocuğun kulak zarlarının çekildiği 1151 video üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu teknolojinin yanlış teşhisleri azaltarak gereksiz antibiyotik kullanımını önleyebileceğini belirtiyor.
6 Mart 2024

Türkiye'de son dönemde art arda dolandırıcılık vakaları görülmeye başladı. Özellikle sosyal medya fenomeni olan ve kamuoyunda tanınan isimlerin bu suçlara karıştığı görüldü. Bu durum, toplumda maddiyatın ve maddi kazancın yüceltilmesi, maddiyatın hangi yoldan olursa olsun elde edilmesinin mübah görülmesi ve kültürel hedeflere ulaşacak meşru kanallar arasındaki mesafenin artması gibi etmenlere bağlanıyor. Ayrıca, sosyoekonomik eşitsizliğin yüksek olduğu ülkelerde dolandırıcılık vakalarına daha sık rastlandığı belirtiliyor.
25 Ekim 2023

Güney Afrikalı bilim insanları, Kruger Ulusal Parkı'nda hayvanlara su birikintilerine gizlenmiş hoparlörlerden insanların konuşma kayıtlarını dinletti ve hayvanların yaklaşık yüzde 95'i aşırı derecede korkarak hızla kaçtı. Aynı hayvanlara aslan kükremesi kayıtları dinletildiğinde ise hayvanlar önemli ölçüde daha az tepki verdi. Araştırma, hayvanların insanlarla temasın son derece tehlikeli olduğunu öğrendiğini ve insanları avlayan canlılar olarak kodladığını ortaya koydu.
6 Ekim 2023

Harvard Tıp Fakültesi kardiyoloji uzmanı Dr. Ozan Ünlü'nün açıklamalarına göre, Covid-19 aşıları kalp yetmezliği, atardamar ve toplardamar pıhtıları, beyin kanamaları gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiye sahip. İngiltere, İspanya ve Estonya'dan 20 milyon kişinin verilerinin analiz edildiği bir araştırma, aşıların hem akut hem de uzun vadeli komplikasyon risklerini azalttığını gösterdi. Araştırma, endüstri desteği olmadan gerçekleştirildi ve aşılanmış bireylerde ciddi sağlık sorunlarının riskinde önemli düşüşler saptandı. Ayrıca, Covid-19'un kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı aşıların koruyucu olduğu vurgulandı.
19 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerinde ve çeşitli toplantılarda kullandığı 'Bana her şey seni hatırlatıyor' şarkısının bestecisi Selçuk Maner, şarkının izinsiz kullanımı nedeniyle AKP'ye 900 bin liralık maddi tazminat davası açmıştı. Yaklaşık dokuz yıl süren dava sürecinde, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16'ncı Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını kaldırarak besteciye de telif ödenmesi gerektiğine hükmetti. Şimdi İstanbul 4'üncü Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, tazminat miktarını belirleyecek.
10 Mart 2023

Milyonlarca kişi üzerinde yapılan bir araştırma, Covid-19 aşılarının kalp rahatsızlıklarına neden olmadığını, aksine koruma sağladığını ortaya koydu. Araştırma, 20 milyon kişi üzerinde gerçekleştirilmiş ve bulgular Heart dergisinde yayınlanmıştır. Oxford Üniversitesi'nden Profesör Daniel Prieto-Alhambra'nın da katkıda bulunduğu çalışma, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi aşıların kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşmasına karşı koruyucu olduğunu gösterdi. Ayrıca, aşılanan kişilerin kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin aşı olmayanlara göre önemli ölçüde daha düşük olduğu belirlendi.
13 Mart 2024

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

Britanya Kardiyovasküler Derneği konferansında sunulan araştırma, pazartesi günlerinin ciddi kalp krizleri için diğer günlerden %13 daha riskli olduğunu gösterdi. 2013-2018 yılları arasında İrlanda hastanelerine yatırılan 10 bin 528 hasta üzerinde yapılan analizde, ST-segment yükselmeli miyokard enfarktüsü (STEMI) vakalarının pazartesi ve beklenmedik şekilde pazar günleri daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bu durumun çalışma hayatının stresiyle ilişkili olabileceğini ve kalp krizleriyle pazartesi arasındaki bağlantının daha önceki çalışmalarda da gösterildiğini ifade etti. Ayrıca, kalp krizlerinin kış aylarında ve sabah erken saatlerde daha sık meydana geldiği ve yaz saati uygulamasından sonraki günlerde oranın arttığı gözlemlendi.
12 Haziran 2023

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, insanların kötü karakterleri 'özünde iyi' olarak algıladıklarını ve iyi karakterlerin de 'özünde kötü' olabileceğini düşündüklerini gösterdi. Araştırma, 4-12 yaş arası 434 çocuk ve 277 yetişkinle yürütüldü ve katılımcıların Disney ve Pixar karakterleri üzerinden kötü ve iyi kahramanlara dair görüşleri incelendi. Bulgular, hem çocukların hem de yetişkinlerin kötü karakterleri genellikle negatif olarak değerlendirdiğini, ancak bu karakterlerin içinde bir miktar iyilik barındırdığına inandıklarını ortaya koydu.
11 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sekiz yıl önce öldürülen avukat Tahir Elçi için 'Elçi'ye Ağıt' isimli bir şarkı yazdı. Şarkı, avukat ve müzisyen Mercan Argunağa tarafından seslendirildi ve Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde Argunağa'nın YouTube kanalında yayınlandı. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şarkıyı sosyal medya hesabından paylaştı.
28 Kasım 2023

Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk, 2013 yılında yayımlanan ve büyük beğeni toplayan son stüdyo albümü Random Access Memories'in 10. yıl dönümünü, albüme dokuz yeni şarkı ekleyerek kutlamaya hazırlanıyor. Yenilenmiş albümün tamamı 12 Mayıs'ta dinlenebilecek, ancak şarkılardan 'Fragments of Time'ın yapım süreci ve ham hali şimdiden ikilinin web sitesinde yer alıyor. Daft Punk, 2021 yılında müziğe devam edeceklerini ancak ikili olarak yollarını ayırdıklarını duyurmuştu.
23 Mart 2023

Rapçi Anıl Piyancı, depremzedelere yardım amacıyla çıkarılacak ortak albümün, bazı rapçilerin birlikte çalışmayı reddetmesi nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Albüm, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 50 bin kişinin ölümüne yol açan depremin ardından düzenlenen yardım kampanyaları kapsamında çıkarılacaktı. Piyancı, albümde yer almayı kabul eden rapçiler arasında uzun süredir bir araya gelmeyen Ceza ve Sagopa Kajmer'in de olduğunu belirtti.
19 Ekim 2023

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Türk müzisyen Onur Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk kez Almanya'dan vize reti aldığını açıkladı. Akın, Türk sanatçılarının Avrupa'da sığınmacı muamelesi görmesini eleştirdi ve bu durumdan dolayı üzüntü ve utanç duyduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vize sorununu çözeceklerini söylediği bir dönemde, Türkiye vatandaşlarına yönelik Schengen ve diğer vizelerde ret sayılarında artış olduğu gözlemleniyor. Daha önce şarkıcı Volkan Konak da benzer bir vize sorunu nedeniyle Almanya'daki konserini iptal etmek zorunda kalmıştı.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim