Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19'u küresel bir acil durum olarak nitelendirmemesi gerekçesiyle, Haziran 2021'den beri uygulanan gece müzik yasağı kaldırıldı. İçişleri Bakanlığı daha önce müzik yayın saatini 01:00'e kadar uzatmıştı. Müzik yasağının kaldırılması, sektör çalışanlarına ekonomik zarar verdiği ve muhafazakar bir yaşam tarzını dayattığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Türk Tabipleri Birliği, yasağın bilim dışı olduğunu belirtmişti.
21 Haziran 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iç hesaplaşma yaşadığını ve hayatında yeni bir sayfa açmak istediğini belirterek, bundan sonra fikirlerini yazmayacağını ve sadece müziğiyle konuşacağını ifade etti. Seçim sonuçlarından duyduğu üzüntü ve bilinmezlik içinde olduğunu dile getiren Say, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'tan özür diledi. Ayrıca kültür sanat camiasında kavgalı olduğu kişilere de sert cevaplar verdiğini kabul ederek, keşke cevaplamasaydım dedi.
15 Mayıs 2023

ExpressVPN tarafından yapılan bir araştırma, çocukların sosyal medya platformlarında karşılaştıkları riskleri ve ebeveynlerin bu konudaki algılarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre çocuklar en çok kaba davranış, korkutucu videolar ve fotoğraflarla karşılaşırken, ebeveynler çocuklar için en büyük sorunun zorbalık olduğunu düşünüyor. Ayrıca kötü niyetli kullanıcıların çocuklardan uygunsuz bilgiler istemesi gibi tehlikeler de belirtiliyor. Çocukların internet kullanım süresi yaşlarına göre değişiklik gösterirken, ebeveynlerin büyük çoğunluğu internet güvenliği eğitimi konusunda sorumluluğu üstleniyor.
23 Ocak 2023

Türk sanatçı Refik Anadol, sanat ile mühendislik arasındaki sınırları bulanıklaştıran eserleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor. Yapay zeka kullanımıyla çağdaş sanat dünyasında önemli bir isim haline gelen Anadol, The Economist dergisinde övgüyle anıldı. Anadol'un eserleri, New York'taki Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından satın alındı ve Londra, Barcelona gibi şehirlerde önemli sergiler açtı. Eleştirilere rağmen, Anadol'un sanatının çağdaş sanat dünyasında daha fazla yer bulacağı belirtiliyor.
27 Şubat 2024

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, eski eşi İspanyol futbolcu Gerard Pique ile olan 12 yıllık ilişkisini 'aldatma' iddiaları sonrası bitirdikten sonra, ayrılık temalı yeni şarkısı 'Music Sessions #53'ü yayınladı. Şarkının sözleri, Pique'ye yönelik bir intikam şarkısı olarak yorumlandı ve Shakira'nın Pique ve yeni sevgilisine atıfta bulunduğu düşünülen ifadeler sosyal medyada büyük ilgi gördü. Şarkı, yayınlandığı ilk günde YouTube'da 63 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı.
13 Ocak 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Rapçi Uzi, Ağrı konserine ekonomi sınıfında uçmak istemediği için katılmadığı iddialarını reddetti ve bu durumun Mustafa Sandal ile ilgili olduğunu öne sürdü. Uzi, 2023 yılında kimin daha popüler olduğunu ve Mustafa Sandal'ın neden hala son sahneye çıkmak istediğini sorguladı. Mustafa Sandal ise Twitter üzerinden Uzi'ye hitap ederek, onun başarılarını takdir ettiğini ve genç yeteneklere destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Sandal, halkın tepkisinin en iyi cevap olduğunu ve Uzi'nin de bir gün onun başarılarına ulaşabileceğini ifade etti.
11 Temmuz 2023

Akif Beki, popülist bir siyasetçinin halkla olan ilişkisini aşk olarak tanımlamasını eleştiriyor. Siyasetçinin, zengin seçkinlerden alıp halka verdiklerini iddia eden ucuz halkçılığının, aslında ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiğini vurguluyor. İstanbul Sanayi Odası'nın İSO 500 araştırmasına göre, enflasyon ortamında patronların kârı artarken, çalışanların gelirlerinin bu artışın çok gerisinde kaldığı belirtiliyor. Son 5 yılda patronların kârının 8 kat, çalışanların ücretlerinin ise sadece 2,5 kat arttığına dikkat çekiliyor.
16 Mart 2024

İranlı Azeri rapçi Asya Alizade, kliplerinde uyuşturucu madde kullanımını özendirdiği suçlamasıyla iki ay önce başlatılan soruşturma kapsamında bugün tekrar gözaltına alındı. İstanbul başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, Alizade'nin bir klibinde 'esrar gibi' ifadesi kullanması tespit edilmişti. Daha önce serbest bırakılan Alizade, yabancı olduğu ve suça karıştığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzereyken, polis merkezine her gün imza atmadığı için yeniden gözaltına alındı ve emniyet işlemlerinin ardından il göç idaresine teslim edileceği bildirildi.
5 Temmuz 2023

Ipsos araştırma şirketinin gerçekleştirdiği ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 73'ü ülkenin yanlış istikamette ilerlediğini düşünüyor. 26 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında 29 ülkede yapılan ankette, Türkiye'deki katılımcılar enflasyonu en büyük sorun olarak görüyor. Yoksulluk ve sosyal adaletsizlik ikinci, suç ve şiddet ile işsizlik ise diğer önemli kaygılar arasında yer alıyor. Ekonomik durumu kötü olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 74.
4 Mart 2024

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Video paylaşım platformu TikTok, kullanıcılarına metin paylaşım imkanı sağlayan yeni bir özellik ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere ses, konum ve düetlerle yanıt verebilecekler. TikTok, bu yeni özelliklerin metin gönderilerinin video veya fotoğraf gönderileri kadar etkileşim alacağını ve dinamik kalacağını belirtti. Bu ayın başında TikTok, Spotify ve Apple Music uygulamaları gibi müzik akışı hizmeti de başlatmıştı.
25 Temmuz 2023

ABD'nin haftalık yayınlanan Time dergisi, her yıl düzenlediği 'yılın kişisi' anketinde 2023 yılı için pop şarkıcısı Taylor Swift'i seçti. Swift, Eras turnesiyle gişe rekorları kırmasının yanı sıra, online bilet satış sitesi Ticketmaster hakkında soruşturma açılmasına neden oldu. Ayrıca, '1989 (Taylor’s Version)' albümü 2023'ün en çok satan albümü oldu ve 'yılın şarkısı' dalında yedi Grammy adaylığı ile tarihe geçti. Swift'in Eras turnesi, sinemada da 'Taylor Swift: The Eras Tour' adıyla gösterilerek 200 milyon dolar hasılat elde etti.
6 Aralık 2023

OECD'nin 'Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası' başlıklı İstihdam Görünümü 2023 Raporu'nda, yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkileri incelendi. Rapor, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olabileceğini, düşük ve orta vasıflı işlerin otomasyon riski altında olduğunu ve yüksek beceri gerektiren mesleklerin de risk altında bulunduğunu belirtti. Çalışanların yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetme ve ücretlerin düşme konusunda endişeli olduğu, hükümetlerin ise işverenleri yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulandı.
11 Temmuz 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

ABD'de North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan üç yıllık bir araştırma, gençlerin sosyal medyayı sık kontrol etme alışkanlığının beyin gelişimlerini ve sosyal geri bildirimlere olan hassasiyetlerini etkilediğini ortaya koydu. Araştırmacılar, Kuzey Carolina'daki devlet okullarına giden 169 öğrenciyi takip ederek, sosyal medya kullanım sıklıklarını ve beyin görüntülerindeki değişimleri kaydetti. Bulgular, gençlerin sosyal ödüllere ve cezalara karşı daha hassas hale gelebileceğini ve bu durumun sosyal medya kullanım ihtiyacını artırabileceğini gösteriyor.
6 Ocak 2023

Grammy ödüllü sanatçılar Lady Gaga ve Bruno Mars, 'Die With Smile' adlı yeni düetlerini ve müzik videosunu yayınladı. Videoda retro görüntüler dikkat çekerken, ikili basın bülteninde birlikteliklerinin nasıl başladığını anlattı. Lady Gaga, Bruno Mars'ın yeteneğinden övgüyle bahsederken, Bruno Mars da Gaga ile çalışmanın bir onur olduğunu belirtti. Şarkı ve video Lady Gaga'nın YouTube hesabında dinlenebilir ve izlenebilir.
17 Ağustos 2024

Pearl Jam, 34 yıl önce kurulduğu günden bu yana müzik dünyasında önemli bir yer edindi. Grup, müzik endüstrisindeki değişimlere rağmen popülerliğini koruyor ve yeni albümü 'Dark Matter' ile farklı kuşaklara hitap etmeye devam ediyor. Konser bilet fiyatları oldukça yüksek olmasına rağmen, her kesimden insan bu konserlere büyük ilgi gösteriyor. Albüm, sadece müzikal bir eser olmanın ötesinde, zaman içinde değişen toplumsal ve teknolojik dönüşümleri de yansıtıyor.
28 Nisan 2024

Wu-Tang Clan'ın altı yılda kaydettiği ve yalnızca tek bir kopyası bulunan 'Once Upon a Time in Shaolin' albümü, Avustralya'daki Tazmanya Eski ve Yeni Sanat Müzesi'nde (Mona) sergilenecek. Albüm, Haziran ayında 10 gün boyunca düzenlenecek dinleme partilerinde halkın beğenisine sunulacak. Albüm, müziğin değerini korumak amacıyla özel bir meta olarak tasarlandı ve şimdiye kadar sadece birkaç kişi tarafından dinlenebildi. Albüm, daha önce Martin Shkreli tarafından satın alınmış ve daha sonra dijital sanat kolektifi Pleasr'a satılmıştı.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim