İran'ın Birleşmiş Milletler'deki misyonu, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 'soykırım' ve 'savaş suçu' olarak nitelendirerek, eylemlerin derhal durdurulmaması durumunda durumun kontrolden çıkabileceği ve geniş kapsamlı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland'la görüşerek, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını bildirdi. İran'ın bu mesajı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi başta olmak üzere İsrailli yetkililere iletildi.
15 Ekim 2023

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

ABD Avrupa Komutanlığı, Akdeniz'de rutin bir havada yakıt ikmali görevi sırasında kaza geçiren ABD askeri uçağında bulunan beş personelin öldüğünü açıkladı. Kaza sonrası ABD askeri uçak ve gemileri tarafından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı ve soruşturma sürdürülmekte. Bu olay, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında ABD'nin Akdeniz'de artan askeri varlığı ve tatbikatları bağlamında gerçekleşti.
12 Kasım 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Yemen'in Aden şehri açıklarında, Zodiac şirketi tarafından işletilen ve İsrail ile bağlantılı olan 'Central Park' adlı tanker, kimliği belirsiz silahlı saldırganlar tarafından kaçırıldı. Tankerde 22 kişilik çok uluslu mürettebat bulunuyor ve aralarında iki Türk kaptan, Aydın Hasırcı ve Okan Yüksel de var. Geminin fosforik asit yükü taşıdığı belirtilirken, olayın Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.
26 Kasım 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Mısır'ı suçladı. Smotrich, Mısır'ın Hamas'ın silahlanmasında büyük bir rol oynadığını ve 7 Ekim'deki saldırılardan dolayı büyük sorumluluk taşıdığını belirtti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası görüşmeleri için Kahire'ye temsilci gönderilmemesi çağrısında bulundu ve İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Başkanı'nın Kahire'ye gönderilmesi yerine Gazze'ye saldırıların devam etmesini savundu. İsrail devlet televizyonu, esir takası görüşmeleri için İsrail'in Kahire'ye heyet göndermesi konusunda Tel Aviv'de istişarelerin sürdüğünü bildirdi.
12 Şubat 2024

İsrail donanmasına ait hücum botları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. İsrail hücum botlarından kentin sahil kesimlerine onlarca roket atıldı. İsrail savaş uçaklarının gece boyu aralıksız hava saldırıları sürerken, şehrin orta kesimleri ve Han Yunus kenti sahil kesimlerindeki yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Can kaybı, yaralılar ya da maddi hasara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ekim 2023

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCaul, Mısır'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından üç gün önce İsrail'i uyardığını iddia etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. İsrail, Hamas'a karşı 'Demir Kılıçlar' harekatını başlatarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya başladı.
11 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın İran'la savaşa karşı olduğu ve çatışmanın derinleşmesini istemediği Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby tarafından açıklandı. Bu açıklama, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine saldırısının ardından İsrail'in misilleme hazırlığı yapması ve ABD'nin bu durumda İsrail'den sınırlı bir askeri yanıt vermesini beklediği bir dönemde geldi. ABD yönetimi, İsrail'den zarar olmaması nedeniyle gerilimi tırmandırmamak adına saldırıya yanıt vermemesini istemişti.
17 Nisan 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

Türk Hava Yolları (THY), İsrail seferlerine ara verdiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'deki mevcut durum sebebiyle seferlerin durdurulduğunu belirtti. İsrail'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırılar ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu bölgedeki durum gerginleşmişti.
10 Ekim 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmek istediğinden endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış, özellikle Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun eylemlerinin İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığını rapor etmiştir. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporuna dayanarak ABD'nin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını öne sürmüştür.
13 Mart 2024

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği her saldırıda bir İsrailli rehini öldüreceğini ve görüntüsünü yayınlayacağını duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Gazze'ye hava bombardımanı başlatmasının ardından geldi. İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.
9 Ekim 2023

İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından Gazze'ye akaryakıt ve mal tedarikini durdurma kararı aldı. Bu karar, Hamas ve İslami Cihad'ın İsrail vatandaşlarını tehdit etmemesi ve onlara zarar vermemesi için alındı. İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, daha önce Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriği kesme talimatı vermişti.
8 Ekim 2023

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023
İşaretlediklerim