Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı Teşkilat Buluşması'nda konuştu ve ABD'nin İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi göndermesini eleştirdi. Erdoğan, Gazze'deki insani durumu vurgulayarak Batı'nın tutumunu sorguladı ve ABD'nin Akdeniz'deki varlığını sorguladı. Ayrıca, Mısır'ın Refah Kapısı'nın bombalanmasını ve Türkiye'ye ait bir SİHA'nın Suriye'de düşürülmesini de gündeme getirdi.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yakıt tedarik edilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail, Gazze'ye giden elektrik, su ve yakıtı kesmişti. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'ne yakıt sağlanmazsa, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacaklarını ve insanların ölebileceği uyarısını yapmıştı.
24 Ekim 2023

İsrail medyası, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu haber, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları ve ablukası ağırlaşıyor. İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.
13 Ekim 2023

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (Tüpraş), İran’ın el koyduğu gemideki 1 milyon varillik petrolü geri aldı. İran, 11 Ocak 2024’te Umman açıklarında Türkiye’nin Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın aldığı ham petrole el koymuştu. Tüpraş, 23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla petrolü geri aldığını ve eylül ayında rafineriye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.
25 Temmuz 2024

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğinin çift yönlü olarak askıya alındığını duyurdu. Bu karar, Haydarpaşa Limanı'ndan kalkış yapacak olan gemi kurtaran römorkörün yedeğindeki PD-30 isimli yüzer havuzla birlikte toplam 392 metrelik yedek boyuna sahip yedekli geçiş nedeniyle alındı. Bu durum, boğazdaki transit gemi trafiğini geçici olarak durdurdu.
18 Eylül 2024

Türkiye, Gazze'ye sağlık malzemeleri ve ambulanslar taşıyacak bir yardım gemisini İzmir'den yola çıkarmaya hazırlanıyor. Gemi, İzmir Alsancak Limanı'ndan yüklenen tıbbi malzemelerle birlikte Mısır'ın El-Ariş Limanı'na doğru hareket edecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geminin içinde 8 sahra hastanesinin bulunduğunu ve Gazze'de tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukların Türkiye'ye getirileceğini açıkladı. Ayrıca Mısır, İsrail ve Türkiye arasında bir koordinasyon merkezinin kurulduğu bilgisi verildi.
9 Kasım 2023

İstanbul Boğazı, SEA TURTLE isimli genel kargo gemisinin dümen arızası yaşaması sebebiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, trafiğin geçici bir süreliğine askıya alındığını duyurdu. Bu durum, Kandilli önlerinde meydana geldi.
29 Mart 2024

İsrail, Gazze Şeridi'nde 500 kişinin öldüğü hastane saldırısının sorumlusunun İslami Cihad olduğunu iddia etti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıyla ilgili incelemeyi tamamladığını ve füzenin İslami Cihad tarafından atıldığının kesinleştiğini öne sürdü. İsrail, kanıt olarak uydu görüntüleri ve iki Hamas militanının konuştuğunu öne sürdüğü bir ses kaydı yayınladı. Gazzeli yetkililer ise saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor.
18 Ekim 2023

İstanbul Boğazı'nda, Ukrayna'dan Mısır'a giden 229 metre boyundaki ALEXIS isimli yük gemisi, Haydarpaşa Mendireği önlerinde makine arızası yaşayarak karaya oturdu. Bu durum üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, boğazdaki gemi trafiğini çift yönlü ve geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, geminin kurtarılması için çeşitli kurtarma ekiplerini ve ekipmanlarını olay yerine sevk etti.
7 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığından endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış ve Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığına dair bir rapor paylaşmıştır. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporu üzerine Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etmiştir.
13 Mart 2024

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında, 69 metre boyundaki 'BATUHAN A' isimli genel kargo gemisi su alarak battı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olay yerine hızlı tahlisiye botları yönlendirdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirtti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, dalgaların 3 metreye yaklaştığı bölgede kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
15 Şubat 2024

Suriye'nin Şam yönetiminin haber ajansı SANA, Halep Havalimanı'nın İsrail tarafından hava saldırısıyla vurulduğunu iddia etti. Saldırının yerel saatle 23.35'te meydana geldiği ve havalimanının pistlerinin zarar gördüğü, hizmet dışı kaldığı belirtildi. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre havalimanı üç ayrı roket saldırısıyla hedef alındı.
15 Ekim 2023

The Wall Street Journal'ın haberine göre İsrail, Hamas'ın askeri amaçlar için kullandığı tünelleri yok etmek amacıyla deniz suyuyla dolduracak bir pompa sistemi kuruyor. ABD'li yetkililer arasında bu plana dair endişeler ve destekler ifade edilirken, planın Gazze'deki tatlı su kaynaklarına ve altyapıya zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulunuldu.
5 Aralık 2023

İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında doğrudan rol alıp yardım yaptığını reddetti. İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor olsa da, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) misyonu, Hamas militanlarının İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' belirtti. Hamas Sözcüsü Gazi Hamad, İran'dan doğrudan destek aldıklarını söylemişti.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsrail'e verilen jet yakıtının sadece yolcu uçakları için kullanıldığını savunarak, savaş uçaklarıyla ilgili iddiaları reddetti. Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması yönünde baskılar artarken, Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar arasında jet yakıtının da bulunması, yakıtın savaş uçakları için kullanıldığına dair tartışmaları alevlendirdi. Ancak İletişim Başkanlığı, yapılan satışın sivil havacılık için olduğunu ve savaş uçaklarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.
9 Nisan 2024

ABD, Gazze ile ilgili olarak İsrail'e kırmızı çizgiler koymadığını açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Kirby, çatışmaların başından beri İsrail'le iletişim halinde olduklarını ve sivil kayıplar, sivil zayiatlar ve benimsemeyi tercih edebilecekleri yaklaşımla ilgili endişelerini dile getirdiklerini ifade etti.
28 Ekim 2023

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin kuzeyinde karadan çatışmaların başladığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını en yoğun noktaya çıkartmış ve kara operasyonunun genişletileceğini duyurmuştu. Kısa süre sonra İsrail askerlerinin kuzeyden Gazze'ye girmeye çalıştığı ve çatışmaların başladığı bildirildi.
28 Ekim 2023
İşaretlediklerim