Afyonkarahisar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda öğrenme güçlüğü çeken bir öğrencinin öğretmeni tarafından gösteriden çıkarılması üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, öğretmenin öğrenciyi gösterinin başlamasından hemen önce gruptan ayırdığı görüldü. İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetçi, öğrencinin öğrenme güçlüğü teşhisi ve kaynaştırma raporu olduğunu belirtti ve olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.
30 Ekim 2023

İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi mezunları, Hiranur Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarı olayını haber yapanlara karşı çıkan okul müdürü Cafer Koçyiğit'i mezuniyet töreninde sırtlarını dönerek protesto etti. Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G., babasının kendisini altı yaşındayken imam nikahıyla evlendirdiğini ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını iddia ederek şikayetçi olmuştu. Olayla ilgili henüz kimse tutuklanmazken, tepkiler sonucu iki isim gözaltına alınmıştı. Müdür Koçyiğit ise olayı haber yapanları Kuran ayetiyle eleştirmişti.
2 Haziran 2023

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'daki bir tarikatta zikir sırasında vücutlarına şiş batırılan çocukların devlet korumasına alındığını duyurdu. Sosyal medyada yayılan görüntülerde çocukların vücutlarına şiş batırıldığı görülüyor. Bakanlık, olaya karışan şahıslarla ilgili suç duyurusunda bulundu ve çocukların koruma altına alındığını belirtti. Ayrıca, çocukların üstün yararı ilkesince görüntülerle ilgili erişim engelleme talebinde bulunuldu.
9 Ekim 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şanlıurfa'da 'köy ağası' olarak bilinen bir kişinin iki yıl boyunca istismar ettiği iddia edilen bir kız çocuğunu koruma altına aldı. Bakanlık, çocuğun acil koruma kararı alınmasının ardından Çocuk Destek Merkezine yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca, olay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu ve hukuki sürecin yakından takip edildiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

Fransız senatosu, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolmalarını ve kullanmalarını velilerinin iznine bağlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, platformların kullanıcıların yaşını ve veli iznini doğrulamak için bir sistem kullanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, kurallara uymayan platformlara cironun yüzde 1'ine kadar para cezası uygulanabilecek. Sosyal medya platformları, zorbalığa karşı önlem amaçlı mesajlar yayımlayacak ve veliler, 15 yaşındaki çocuklarının hesaplarını askıya alma talebinde bulunabilecek.
23 Mayıs 2023

Japon dondurma markası Cellato'nun 'Byakuya' adlı ürünü, porsiyon başına 880 bin yen (yaklaşık 126 bin lira) fiyatıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Dondurmanın içeriğinde İtalya'nın en iyi beyaz trüf mantarı, iki çeşit peynir, sake üretiminden elde edilen 'sakekasu' ve yenilebilir altın yaprak bulunuyor. Cellato, bu özel dondurmayı 1,5 yıl süren denemeler sonucunda geliştirdiğini ve Avrupa malzemeleriyle Japon yemeklerini birleştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Dondurma, Japonya'da özel bir kaşık ve tüketim talimatlarıyla satışa sunulmuş.
22 Mayıs 2023

Japonya, 2011'deki deprem sonrası zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. İlk aşamada 17 gün içinde 7 bin 800 ton atık su boşaltılacak ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. Bu karar, bölgedeki balıkçılar, çevre koruma aktivistleri ve komşu ülkelerin tepkisine sebep oldu. Japonya, atık suyun temiz suyla seyreltildiğini ve radyoaktif materyal miktarının zararlı kabul edilen oranların çok altında olduğunu savunuyor.
24 Ağustos 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin 2026'ya ertelendiği iddia edildi. Ancak, gerçek farklı. Aslında, okullarda öğrencilere satılan ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını sağlayıp logo almaya hak kazanması zorunluluğu ertelendi. Bu zorunluluk, öncelikle 11 Eylül 2023'e, daha sonra ise 14 Eylül 2026'ya ertelendi. Ücretsiz öğünlerle ilgili herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.
28 Eylül 2023

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken Kadir İstekli ile imam nikahıyla 'evlendirildiği' ve çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığı iddiası üzerine Gümüşel ve İstekli tutuklandı. AKP Kayseri Milletvekili Hülya Nergis Atçı, konu hakkında yaptığı açıklamada, normal koşullarda hiçbir anne-babanın altı yaşındaki çocuğunu evlendirmeyeceğini ve çocuğu kimseye emanet etmeyeceğini belirtti. Atçı'nın bu yorumu tepki çekti.
1 Ocak 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezuniyet töreninde bu yıl sıkı güvenlik önlemleri alınacağı bildirildi. Törenin '100. Yıl Cumhuriyet Yürüyüşü' temasıyla düzenleneceği ve mesajların bu kapsamda olmasının öncelikli olduğu belirtildi. Öğrencilerin taşıyabileceği bayraklar Türk Bayrağı, yabancı öğrencilerin ülkelerinin bayrakları ve ODTÜ flaması ile sınırlı olacak. Ayrıca, 'suç unsuru barındırmayan, tehdit, hakaret ve aşağılama içermeyen' pankartların taşınmasına izin verilecek.
19 Temmuz 2023

Çin'in Gansu eyaletinde, 8 ila 12 yaşlarındaki beş kız çocuğuna tecavüz ve 8 ile 14 yaşlarındaki 17 kız çocuğuna cinsel taciz suçlarından hüküm giyen eski bir ilkokul müdürü Cang Longci'nin ölüm cezası infaz edildi. Sanığın temyiz başvurusu Gansu Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi ve ceza 7 Kasım'da uygulandı. Suçtan etkilenen öğrencilere psikolojik destek sağlandı ve ilgili okul kapatılarak başka bir okulla birleştirildi.
13 Kasım 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Bakırköy'de 2,5 yaşındaki bir kız çocuğunu fidye için kaçıran üç şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin çocuğu kaçırdıktan sonra çocuğun ailesiyle fidye için iletişime geçmeye çalıştığı, ancak polis tarafından yakalandığı belirtildi. Kaçırılan çocuk, polis operasyonu sonucunda kurtarıldı ve ailesine teslim edildi. Şüpheliler, 'cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan tutuklandı.
31 Ağustos 2023

Uşak'ta Yaşar Akar İlkokulu'nun kantininde satılan tavuk döner ve pilavdan yiyen 65 öğrenci, mide bulantısı, ishal ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. 32 öğrenci tedavilerinin ardından taburcu edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı ve kantinde satılan tavuk döner ve pilavdan numune alındı. Uşak Valisi Turan Ergün, öğrencileri hastanede ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı.
30 Eylül 2023

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo öncülüğünde hazırlanan 'Genç Yoksulluğu' raporu, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yaşam koşullarını ve gelecek planlarını ortaya koydu. Rapora göre, yemek ücretleri ve konut fiyatlarındaki artışlar nedeniyle öğrencilerin yarısı düzgün beslenemiyor ve barınma hakkı elde edemiyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 35,8'inin geliri 3 bin liranın altında ve yüzde 22,4'ü ne eğitimde ne istihdamda. Yurt dışına gitmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 42,9.
26 Eylül 2023
İşaretlediklerim