Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, Türkiye'de yaklaşık 44 milyon silahın 40 milyonunun ruhsatsız olduğunu açıkladı. Bu durum, Türkiye nüfusunun yarısına denk gelen bir silahlanma oranı anlamına geliyor. Dr. Akcan, silahların büyük bir kısmının psikolojik sorunları olan kişilerin elinde olduğunu ve bu durumun günlük olarak ölüm ve yaralanmalara yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de silah edinmeye yönelik caydırıcı yasaların olmaması ve yeterli cezai yaptırımların uygulanmaması eleştirildi.
10 Mayıs 2024

Türkiye'de ilaç etkin maddesi üretimi amacıyla kenevir yetiştiriciliği için belirlenen kota, 5 bin metrekare yetiştiricilik alanında yıllık 120 bin kök bitkiyle sınırlandırıldı. Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, kotanın dağıtımında yetkili olacak ve araştırma enstitüleri ile üniversiteler için kota şartı aranmayacak.
30 Ekim 2024

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

Bulgaristan, Türkiye'den ithal edilen limonlarda yasaklı kimyasal maddeler bulunduğunu tespit ederek bu ürünleri sınırdan geri gönderdi. Bulgaristan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu durum üzerine üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca, Türkiye'de Avrupa Birliği uyum çerçevesinde çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu belirlenen 223 aktif madde daha yasaklandı. Geri dönen ürünlerle ilgili olarak tüm gıda ve yem ürünleri Türkiye mevzuatına uygunluk açısından yüzde 100 analize tabi tutulmaktadır.
3 Mayıs 2024

Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) Dünya Dişhekimliği Kongresi İstanbul’da gerçekleştirildi ve yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Kongrede, ağız hastalıklarının dünya çapında 3.5 milyar insanı etkilediği ve ağız sağlığının genel sağlık için hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Diyabet ve obezitenin ağız sağlığını olumsuz etkilediği, ağız sağlığının ihmal edilmesinin sistemik hastalıklara yol açabileceği belirtildi. Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı karnesinin istenilen seviyede olmadığı ve ağız sağlığı politikalarının genel sağlık politikalarıyla entegre edilmesi gerektiği ifade edildi.
28 Eylül 2024

Tarihi Sarıyer Börekçisi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir başka börekçinin ürününde sakatat bulunması üzerine yapılan tağşiş listesi açıklamalarına yanıt verdi. Firma, tağşiş listesinde yer almadıklarını ve Fatih'te şubelerinin bulunmadığını belirtti. Ayrıca, markalarının 30 yıldır tescilli olduğunu ve tek merkezden üretim yaptıklarını vurguladı. Firma, patent bürosunun marka isimlendirmelerinde hatalar yaptığını da ifade etti.
12 Kasım 2024

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cesur, obezite ilaçlarının doktor kontrolünde ve uygun kişilerde kullanılması gerektiğini belirtti. Obezite, dünya genelinde ve Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Cesur, obezite tedavisinde ilaçların yanı sıra beslenme düzeni ve fiziksel aktivitenin de önemli olduğunu vurgulayarak, ilaçların tek başına yeterli olmadığını ifade etti. Ayrıca, ilaçların yan etkileri ve kontrolsüz kullanımının tehlikelerine dikkat çekti.
11 Mayıs 2024

TIME dergisi, 2024 yılında yeme içme sektöründe beklenen trendleri araştırdı. Yeni nesil şeflerin çok katmanlı kültürel kimliklerini yansıtan ürünler yaratması, sürdürülebilirlik adımlarının öne çıkması, alternatif çikolatalar, mantar kullanımının artması, sebze odaklı restoranların popülerleşmesi ve içeceklerin yemeklerle daha fazla entegre edilmesi gibi trendler dikkat çekiyor. Özellikle sürdürülebilirlik, gezegenin korunması ve alternatif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler ön plana çıkıyor.
12 Mart 2024

Türk mutfağının uluslararası üne sahip geleneksel yemeklerinin yanı sıra, İstanbul'daki restoranlarda kadın aşçılar yavaş yavaş öne çıkmaya başlıyor. New York Times'ın değerlendirmesine göre, kadın aşçılar geleneksel malzemeleri yaratıcı biçimlerde kullanarak sofistike bir yemek kültürü oluşturuyor. Michelin yıldızlı restoranlar ve özgün tarzlarıyla dikkat çeken kadın şefler, Türk mutfağının çeşitliliğini ve zenginliğini uluslararası alanda temsil ediyor. Restoranlar arasında Yeniköy'deki Apartıman, tarihi yarımadadaki Giritli ve Beyoğlu'ndaki Hodan gibi öne çıkan mekanlar yer alıyor.
16 Şubat 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, Chivas Regal marka viskinin sahte alkol içerdiğini tespit ederek, bu ürünü sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesine ekledi. Bakanlık, 5996 Sayılı Kanun kapsamında bu bilgileri kamuoyuna duyurdu. Tespit edilen uygunsuzluklar arasında gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol ve hacmen alkol düşüklüğü yer alıyor. Bu durum, gıda güvenliği konusunda tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
12 Kasım 2024

Osman Müftüoğlu, D vitamininin insan sağlığı için vazgeçilmez olduğunu ve neredeyse bedenimizdeki her hücre ve fonksiyon için yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtiyor. Son yıllarda yaşam şartları nedeniyle artan D vitamini eksikliğine dikkat çekiyor ve bu eksikliğin önemli bir nedeninin güneş ışığından yeterince faydalanamamak olduğunu vurguluyor. Besinlerle D vitamini ihtiyacının sadece küçük bir kısmının karşılanabildiğini, geri kalanının güneş ışığına maruz kalarak veya takviyelerle sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
15 Nisan 2024

İzlandalı çiftçiler, TikTok'ta popüler olan salatalık tarifleri nedeniyle artan talebe yetişmekte zorlanıyor. 'Salatalık adam' lakaplı Logan Moffitt'in tarifleri, ülkedeki salatalık satışlarını iki katına çıkardı. İzlanda'nın çiftçiler birliği SGF, arzın bir hafta içinde normale döneceğini umuyor. Uzmanlar, TikTok'un etkisini küçümsemeye çalışsa da, bazı baharat malzemelerinin satışlarının da arttığını belirtiyor.
24 Ağustos 2024

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), akıllı saatler ve yüzüklerin kandaki glikoz miktarını ölçebildiği iddiasıyla pazarlanmasına karşı bir uyarı yayınladı. FDA, bu tür cihazlara herhangi bir izin, onay veya hak vermediğini belirtti ve tüketicilerin, hastaların ve bakıcıların şeker takibi için bu cihazlardan uzak durmalarını tavsiye etti. Teknoloji şirketleri, deri altına geçmeden glikoz seviyesini tespit edebilecek teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor, ancak henüz bu özelliği kendi başına sunabilen bir giyilebilir teknoloji bulunmuyor.
23 Şubat 2024

Singapur Gıda Ajansı (SFA), aralarında çekirge, ipek böceği ve bal arısının da bulunduğu 16 böcek türünü insanların gıda olarak tüketimi için onayladı. Bu onayla birlikte restoranlar bu böcekleri menülerine ekleyebilecek. Ayrıca, böcek içeren paketlenmiş gıda satan şirketlerin ambalajlarını etiketlemeleri gerekecek. SFA, Nisan 2023'te bu türlerin tüketimine yeşil ışık yakacağını açıklamıştı.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim