Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırım yapılması için anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi kurulacak. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BYD Yönetim Kurulu'nu kabulünün ardından imzalandı.
8 Temmuz 2024

Bir Türk yetkili Bloomberg'e, ABD'nin Türkiye'yi Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini onaylamaması durumunda ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylamayabileceği konusunda uyardığını açıkladı. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında NATO'ya başvurmuş, ancak Türkiye iki ülkenin terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığını belirterek onay vermemişti. Türkiye daha önce F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16'lar için 7 milyar dolarlık bir paket talep etmişti, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi Türkiye'ye silah satışına karşı çıkıyor.
16 Ocak 2023

ABD yönetimi, kamu ve özel sektör ortaklığında kurulan Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi (NSTC) dahil olmak üzere çip araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine 5 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırımın, yeni teknolojilerin ticarileştirilmesini kolaylaştırarak ABD'nin ulusal güvenliğini güçlendireceği ve yarı iletkenlerin modern ekonominin omurgasını oluşturduğu, ancak ABD'nin küresel çip arzının yüzde 10'undan azını ürettiği belirtildi. Ayrıca, küresel çip satışlarının bu yıl yüzde 13,1 artması bekleniyor.
10 Şubat 2024

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemlerini modernize etmek için gerekli olan Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışını Kongre'ye resmi olarak bildirdi. Satış paketi, uçakları 'Block Upgrade-2' seviyesine yükseltmek için gerekli ekipman ve mühendislik desteğini içeriyor ve otomatik çarpmayı önleme özelliği de bulunuyor. Kongre'nin satışa itiraz etme hakkı 15 iş günü süresince devam ediyor. Daha önce Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-35'ler için harcanan bütçeyi F-16 modernizasyonu ve yeni uçak alımı için kullanmayı talep etmişti.
17 Nisan 2023

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın drone ve silah programlarını desteklediği gerekçesiyle İran ve Türkiye'deki dört kurum ve üç kişiye yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu tedarik ağının İran Savunma ve Silahlı Kuvvetleri yararına çalıştığı belirtiliyor. Yaptırımlar arasında Türk vatandaşı Murat Bukey de bulunuyor, Bukey'in kimyasal ve biyolojik tanıma sistemleri temin ettiği iddia ediliyor. İspanya Yüksek Mahkemesi, Bukey'in ABD'den ithal ettiği malzemeleri İran'a sattığı şüphesiyle geçen yıl ABD'ye iadesine karar vermişti.
21 Mart 2023

Amerikalı uçak üreticisi Boeing, 2018 ve 2019 yıllarında 346 kişinin ölümüne neden olan iki 737 Max kazasıyla ilgili davadan kaçınmak için 243,6 milyon dolar ödemeyi kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşmaya göre, bağımsız denetimciler üç yıl boyunca şirketin güvenlik ve kalite prosedürlerini inceleyecek. Ayrıca, Boeing uyum ve güvenlik programları için en az 455 milyon dolar bütçe ayıracak. Kazalarda hayatını kaybedenlerin aileleri ise anlaşmanın reddi için itiraz edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'dan 15 yıllık bir döneme yayılacak şekilde en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200'den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak. Satın alma sözleşmesinin toplam değeri 20 milyar avro olarak belirtilirken, bu siparişin Rheinmetall'in tarihindeki en büyük sipariş olduğu bildirildi. İtalya, bu siparişle kara kuvvetlerini modernize etmeyi hedefliyor. Ayrıca, Rheinmetall ve İtalya'nın önde gelen savunma sanayisi firmalarından Leonardo'nun ortak bir şirket kuracağı açıklandı.
3 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F-16 savaş uçaklarını gelişmiş silah ve füze sistemleriyle donatacağını açıkladı. Pentagon, Ukrayna'nın bazı NATO üyesi ülkelerden alacağı F-16'ları havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri, güdümlü füze sistemleri ve diğer yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatacak. Bu adım, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı hava sahasını koruma kapasitesini artırmayı hedefliyor. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in yaklaşık 80 adet F-16'yı Ukrayna'ya göndermesi kararlaştırılmıştı.
30 Temmuz 2024

ABD, Ukrayna'ya daha hızlı tank sağlamak amacıyla yeni Abrams M1-A2 tankları yerine eski tank gövdelerini modernize ederek M1-A1 varyantını sonbahara kadar teslim etmeye karar verdi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bu değişikliğin teslimat süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirtti. ABD'nin bu kararı, Almanya'nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi konusunda ABD'nin önce tank vermesini şart koşmasının ardından geldi.
22 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

Türk Hava Yolları'nın (THY) 200 geniş ve 400 dar gövdeli olmak üzere toplam 600 uçaklık sipariş anlaşmasının duyurusu, planlandığı gibi önümüzdeki hafta gerçekleşmeyebilir. THY Başkanı Ahmet Bolat, anlaşmanın Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin yıllık toplantısında açıklanacağını belirtmişti. Ancak Bloomberg'e göre, anlaşmanın duyurusu haziran ortasına veya daha sonraya ertelenebilir. THY, Boeing ve Airbus, Bloomberg'in sorularını yanıtsız bıraktı.
3 Haziran 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Biden yönetimi, Kongre'yi bilgilendirmeden ve kamuoyuna duyurmadan İsrail'e 2,5 milyar dolarlık askeri sevkiyatı onayladı. Sevkiyat, 25 F-35 savaş uçağı, uçak motorları, bin 800 adet MK84 ve 500 adet MK82 güdümsüz bomba içeriyor. Bu gelişme, Gazze'de İsrail'in sürdürdüğü ağır saldırı ve abluka altında en az 32 bin kişinin yaşamını yitirdiği, yüz binlerce kişinin kıtlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti. ABD'nin bu sevkiyatı, uluslararası hukuka uygun hareket etme güvencesi isteme kararına rağmen yapıldı.
30 Mart 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna'ya verilecek 31 M1 Abrams tankının sadece Ukrayna'nın topraklarını savunması koşuluyla kullanılacağını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden'ın bu tankları Ukrayna'ya sağlayacağını duyurmasının ardından, tankların Kırım veya Rusya topraklarına karşı kullanılıp kullanılmayacağı sorulduğunda Price, tankların yalnızca Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırları içinde savunma amaçlı kullanılacağını ifade etti. Bu koşul, daha önce sağlanan Stinger ve Javelin gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.
26 Ocak 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya 2,5 milyar dolarlık ek askeri yardım yapacağını duyurdu. Bu yardım paketiyle ABD'nin 30. kez Ukrayna'ya silah ve ekipman sağlayacağı belirtildi. Paketin içeriğinde zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve çeşitli mühimmatlar bulunuyor. Pentagon da paketin detaylarını paylaşarak, içerisindeki araç ve mühimmatların sayıları hakkında bilgi verdi.
20 Ocak 2023

NASA, Ay yüzeyini araştırmak için geliştirilen VIPER programını artan maliyetler nedeniyle iptal etti. 2024 bütçesindeki kesintiler ve fon yetersizliği, VIPER programının durdurulmasına yol açtı. VIPER'in fırlatma maliyetleri hariç 450 milyon dolar harcanmışken, iptal kararı ek 84 milyon dolar tasarruf sağlayacak. NASA yetkilisi Nicola Fox, kararın bütçe sıkıntılarından kaynaklandığını belirtti.
18 Temmuz 2024

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023
İşaretlediklerim