Kahramanmaraş merkezli depremlerden dokuz gün sonra, Hatay Antakya'da yabancı uyruklu Muna Dabul 204 saat, öğretmen Emine Akgül ise 201 saat sonra enkaz altından kurtarıldı. Adıyaman'da ise 17 yaşındaki Muhammed Enes Yeninar ve ağabeyi Baki Yeninar ile 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin, 198 saat sonra enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Bu olaylar, 1992 Erzincan depreminde 187 saat sonra kurtarılan hemşire Nurcan Eraslan'ı hatırlattı.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuştu. Erdoğan, depremzedelere bir yıl içinde 319 bin konut ve köy evi yapılacağını sözünü tekrarladı ve deprem felaketinin üstesinden geleceklerini ifade etti. İktidar, deprem sonrası yardım organizasyonu ve koordinasyon eksikliği nedeniyle eleştirilmiş ve Erdoğan bu eleştirilere sert yanıt vermiş, daha sonra ise 'helallik' istemişti.
3 Nisan 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan dört yaşındaki Azra Duru Malaç, kurtarıldıktan sonra çekilen ve sosyal medyada tepki çeken bir videonun ardından 8 Şubat'ta Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Azra'nın ölüm nedeni, deprem kaynaklı travma ve ağır yaralanmalardı. Azra'nın annesi de depremde yaşamını yitirirken, babası sağ kurtuldu.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu İskenderun'da yıkılan üç binanın enkazından bir çocuk dahil dört kişi yaralı olarak kurtarıldı. Sahil Güvenlik ve AFAD koordinasyonunda çalışan GEA İnsani Yardım Arama Kurtarma Derneği ekipleri, gece saatlerinde Mehmet ve Hakan Yılmaz Çağan kardeşler ile Kubilay Özer ve Nejla Baygül'ü enkaz altından çıkardı. Kurtarılan depremzedeler, ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edildi.
7 Şubat 2023

17 Ağustos 1999 depremini soruşturan savcılardan Ali Özgündüz, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan binalardan numune alınması ve projeye aykırılıkların tespit edilmesinin önemine dikkat çekti. Yedi ilde soruşturma başlatıldı ve bir müteahhit gözaltına alındı. Özgündüz ve tutuklu Şehir Plancısı Tayfun Kahraman, enkazların delil toplanmadan kaldırılmaması gerektiğini ve sorumluların tespiti için etkin soruşturmalar yapılması gerektiğini belirtti. Ankara Barosu da delil tespiti yapılmadan enkaz kaldırılamayacağını ifade etti.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta deprem enkazı başında bekleyen bir vatandaş, 30 saat geçmesine rağmen yeterli yardımın gelmediğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete tepki gösterdi. Vatandaş, 1999 depremini eleştiren Erdoğan'ın şu anki durumda nerede olduğunu sorguladı. Hatay'ın İskenderun ilçesinden bir başka vatandaşın da Erdoğan'a tepki gösterdiği sırada Habertürk'ün canlı yayının sesini kestiği belirtildi.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 44 gün sonra Hatay Samandağ'da temel ihtiyaçlar karşılanamayan bölgeler bulunuyor. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül, bir muz serasında yaşam mücadelesi veren 200 kişiyi görüntüledi. Bu kişiler arasında çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da var. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, çadır eksikliği nedeniyle insanların hasarlı binalarda kaldığını ve enkaz altında kaldıklarını belirtmişti. Kırmızıgül, yaşanan duruma dikkat çekerek Kızılay ve AFAD'a göreve çağrıda bulundu.
23 Mart 2023

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Doğu Anadolu Kırık Kuşağı'nın Türkoğlu kolu üzerinde bir kırılma meydana geldiğini ve bu durumun Osmaniye, Adana ve Hatay'ı yüksek riskli bölge olarak etkilediğini belirtti. Ercan, bu bölgelerde orta büyüklükte bir deprem beklenebileceğini ifade etti ancak büyük bir deprem için henüz erken olduğunu vurguladı.
6 Şubat 2023

Adıyaman'da yaşayan bir depremzede, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrasında yetkililerin yetersiz müdahalesine ve ilgisizliğine isyan etti. Enkaz altında üç çocuğu ve eşi bulunan vatandaş, yetkililerin gerekli yönlendirmeyi yapmadığını ve seslerinin duyulmadığını ifade etti. Depremler, Kahramanmaraş merkezli olup çevre illeri de etkiledi ve son bilgilere göre ölü sayısı 16,546'ya yükseldi.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu birçok bina yıkıldı ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler yaşandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, eski eşi ve kızının Hatay'da enkaz altında olduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Eski eşi kurtarılırken, kızı Eylem Şafak Aydın beton bloklar altında kaldığı için kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimler tarafından planlanan tüm etkinlikler ikinci bir duyuruya kadar iptal edildiğini açıkladı. Bu iptaller devlet tiyatroları, devlet opera ve balesi ile güzel sanatlar genel müdürlüğü dahil olmak üzere bakanlığın tüm birimlerini kapsıyor. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı da benzer bir karar alarak tüm ulusal spor faaliyetlerini durdurduğunu duyurmuştu.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay'ın Antakya bölgesinde 19 yaşındaki Beyza isimli genç bir kadın, askerler tarafından kazılan bir tünel aracılığıyla enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma çalışmaları sırasında askerlerin teknik ekipman kullanmadan çalıştıkları ve gece boyunca enkaz başından ayrılmadıkları belirtildi. Depremler sonucunda 7 Şubat itibarıyla 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiği, 20 bin 534 kişinin yaralandığı ve 5 bin 775 binanın yıkıldığı rapor edildi.
7 Şubat 2023

Gaziantep'te 7,5 ve Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gaziantep'te 20 kişinin öldüğünü, 200 kişinin yaralandığını ve 83 binanın yıkıldığını açıkladı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise Osmaniye'de 34 binanın yıkıldığını ve 5 kişinin öldüğünü belirtti. AFAD, can kaybı sayısının 76 olduğunu duyurdu.
6 Şubat 2023

Türkiye Güreş Federasyonu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde bir binanın yıkılması sonucu sekiz güreşçinin kurtarıldığını, dört güreşçinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. Kurtarılan sporcuların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, halen enkaz altında olan sporcuların olduğu ve AFAD yetkililerinin dinleme çalışmalarının olumsuz sonuçlandığı ifade edildi. Federasyon, kurtarma çalışmalarında yer alan güreş camiasına teşekkür etti ve yaşanan olay nedeniyle taziye dileklerini iletti.
8 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, Bağlar ilçesindeki bir apartmanın enkazından 101 saat sonra anne Sebahat Varlı ve oğlu Serhat yaralı olarak kurtarıldı. Aynı zamanda Hatay'da inşaat mühendisi Hikmet Yiğitbaş da enkazdan çıkarıldı. Kurtarılanlar, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dünya çapında tanınan sanatçılar ve ünlüler, Türkiye'ye sosyal medya üzerinden destek ve taziye mesajları yayımladı. Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe, Antonio Banderas, Dua Lipa, Mark Ruffalo, George Takei, Evgeny Grinko, Yngwie Malmsteen ve Manowar gibi isimler, depremden etkilenenler için üzüntülerini ve dayanışma duygularını ifade ettiler. Mark Ruffalo ayrıca AHBAP Derneği'ne destek olunması çağrısında bulundu.
7 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Türkiye Hentbol Federasyonu, Hatay Antakya'da gerçekleşen deprem felaketinde Hentbol Milli Takımı Kaptanı Cemal Kütahya ve beş yaşındaki oğlu Çınar Kütahya'nın enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiklerini açıkladı. Federasyon, Cemal Kütahya'nın ülkeyi yıllarca başarıyla temsil ettiğini belirterek, onun ismini yaşatmak için gerekli her şeyi yapacaklarını ifade etti ve Kütahya ailesine başsağlığı diledi.
14 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin tepkisini çekti. Yapımcı Bülent Durgun, tepkiler üzerine, setin gerçek bir enkaz yerine kontrollü yıkılan az hasarlı bir binada kurulduğunu açıkladı. Durgun, filmin amacının depremi unutturmamak ve Hatay'ın sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Ayrıca filmi kendi imkanlarıyla çektiğini ve maddi kazanç peşinde olmadığını ifade etti.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim