Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi, Meclis'te onaylandı. Yapılandırma kapsamına vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok alacak dahil edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri bir ay uzatıldı.
9 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış getiren kanun teklifi kabul edildi. Muhalefetin, zam oranının artırılması ve seyyanen zam yapılması yönündeki önergeleri AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Bu düzenleme, '6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' kapsamında ele alındı.
13 Temmuz 2023

Kamil Tekin Sürek, kamu sektöründe uygulanacak tasarruf tedbirlerinin halk ve kamu çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor. Üç yıl boyunca kamuda sadece emekli olan personel kadar alım yapılacak olması, sağlık, eğitim ve yargı gibi kritik alanlarda hizmet kalitesinin düşmesine yol açacak. Ayrıca, muhalefet belediyelerine fon sağlanmayacak, ancak iktidar bürokrasisinin lüks harcamaları devam edecek. Bu tedbirler, işsizlik oranını artıracak ve kamu çalışanlarının yaşam koşullarını zorlaştıracak.
14 Mayıs 2024

AKP, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında hazırladığı 32 maddelik kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifte, kamuda çift maaş sınırının 92 bin lira olarak belirlenmesi öngörülüyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla yapılan bu düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Buna göre, özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşlarda görev alanlara sadece bir görev için ücret ödenebilecek.
6 Temmuz 2024

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Sapanca'daki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yılın ikinci yarısında kamuda tasarruf ve harcama kontrolü uygulamalarının başlayacağını açıkladı. Çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Şimşek, yakında detayların paylaşılacağını ifade etti. Aynı zamanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücret zammının ocak ayında yapıldığını ve temmuz ayında ikinci bir zam yapılmayacağını duyurdu. Bu durum, hükümetin halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak aldığı kararlar arasında yer alıyor.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan 'Tahsilat Genel Tebliği' ile vergi dairelerine borcu olan ve taksitlendirme talebinde bulunan mükellefler için 'borcu yoktur' yazısı alabilmek için borcun yüzde 10'unu ödeme şartını 31 Temmuz'a kadar kaldırdı. Bu değişiklik, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak yapıldı. Bu süre zarfında, taksitlendirilen borçların yüzde 10'u ödenmese bile mükellefler 'borcu yoktur' yazısını alabilecekler.
25 Şubat 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşların zararlarının giderilmesi amacıyla 58 maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, deprem maliyetinin 100-150 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor ve vatandaşların mali yükümlülüklerini hafifletecek, konut ve iş yeri kayıplarını gidermek, tarım ve hayvancılık destekleri sağlamak gibi bir dizi önlemi içeriyor. Ayrıca, depremde zarar gören vatandaşlara bedelsiz konut yapılması, kira yardımı, borçların silinmesi ve üniversite öğrencilerine burs ile barınma hakkı verilmesi gibi maddeler de teklifte yer alıyor.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ek bütçe teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanunla, genel ve özel bütçeli idarelere toplamda 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenmesi öngörülüyor. En büyük payı AFAD alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ikinci sırada yer alıyor. Ek bütçeyle 2023 yılında toplam 4 trilyon 350 milyar lira vergi toplanması hedefleniyor. Meclis, ek bütçe teklifinin kabul edilmesinin ardından Ekim ayına kadar tatil edildi.
15 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan teklif ile 2023 yılı bütçesine 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin Türk Lirası ek ödenek eklenmesi önerildi. Bu ek ödenek, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle artan harcamalar ve kamu idarelerinin ödenek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla planlandı. Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na en yüksek ek ödenek olarak 482 milyar 829 milyon lira ayrılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ise 279 milyar 750 milyon 936 bin lira ek ödenek verilmesi öngörülüyor. Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 11 Temmuz Salı günü ele alınacak.
7 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği'ne göre, kamu kurumlarına olan borçların gecikme zammı oranı yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e çıkarıldı. Ayrıca, kamu alacaklarında yıllık yüzde 36 olarak uygulanan erteleme faizi oranı 21 Mayıs'tan itibaren yüzde 48 olarak belirlendi. Bu değişiklikler, 21 Mayıs'tan itibaren yapılacak müracaatlarla ertelenen kamu alacaklarına da uygulanacak.
13 Ağustos 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim