Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

TBMM Genel Kurulu, 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifini onayladı. Yeni düzenlemelerle, yargı süreçleri hızlandırılıyor, yürütmenin durdurulması taleplerine itiraz edilemeyecek ve keşif ile bilirkişi raporları için süreler kısaltılıyor. İstanbul'da 'yarısı bizden' kampanyası ile dönüşümü hızlandırmak amacıyla mali yardım sağlanacak ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı riskli yapıların yıkımında yetkili olacak. Ayrıca, yapıların tahliyesi engellenirse kolluk kuvvetleri tarafından tahliye işlemi gerçekleştirilecek.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesi konusunda yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, malların öncelikle borçlu tarafından teslim alınması, borçlunun mal üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda rehin hakkı sahibine imkân tanınması, hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi durumunda elektronik satış hükümlerinin uygulanması ve alıcı bulunamaması durumunda malların yedieminlere ve MKE A.Ş’ye devri düzenlendi. Tüm süreçlerin işletilmesine karşın mülkiyet devrinin gerçekleştirilememesi durumunda ise malların Türkiye Kızılay Derneği’ne bedelsiz devredilmesi kararlaştırıldı. Uygulama 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.
21 Ekim 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

TOKİ taksitlerinde aylık artış oranı yüzde 24 olarak belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu zam oranının TÜFE oranı esas alınarak belirlendiğini açıkladı. Daha önce memur maaş artışına göre düzenlenen zam oranları, bu kez yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirlendi. Bu değişiklikle vatandaşlara yüzde 50 oranında katkı sağlandığı belirtildi.
18 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümet, akaryakıta 6 liralık ÖTV zammı yaptı. Zamlar, dolar kurundaki artış ve enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde geldiği için vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, zammın gerekçesi olarak deprem maliyetlerinin bütçeye etkisini azaltma ve ÖTV'nin enflasyon karşısında erimesini gösterdi. Ayrıca, akaryakıtta ÖTV'nin yaklaşık yedi yıldır artırılmadığı ve yeni zammın enflasyon artışının altında olduğu belirtildi.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bütçeyle ilgili çalışmaların sonuçlarını yılbaşı civarı neticelendirmeyi planladığını belirtti. Hükümet, deprem maliyetlerini gerekçe göstererek Meclis'ten 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin liralık ek bütçe geçirmişti. Ek bütçeyle yılın son beş ayında elde edilmesi öngörülen vergi geliri, 1 trilyon 150 milyar 496 milyon 400 bin lira olarak hesaplandı. Erdoğan, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacaklarını ifade etti.
24 Temmuz 2023

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandıranların, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk ve ikinci taksit tutarlarını 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de bugün dolacak. Ayrıca, 2022 yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin gelir vergisinin ikinci taksit ödeme süresi ve 2023 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi de sona eriyor.
31 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun illerinde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre, orman sınırları dışına çıkartılan alanların en az iki katı kadar devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar orman oluşturmak amacıyla kullanılacak. Bu taşınmazlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.
2 Ağustos 2024

Türkiye'de yaşanan deprem ve yılın ilk iki ayında enflasyonun yüzde 10'a ulaşması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ek bütçe ihtimalini değerlendiriyor. Geçen yıl haziran ayında da rekor enflasyon oranları sebebiyle ek bütçe gereksinimi oluşmuştu. Deprem ve diğer harcama artırıcı uygulamaların bütçe üzerindeki baskısı, ekonomik dengeleri sarsabilir. Hazirana kadar genel durumun netleşmesi ve ek bütçe ihtiyacının belirlenmesi bekleniyor, ayrıca olası bir iktidar değişikliği de bu kararı etkileyebilir.
7 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 43 milyar 727 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, iki yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 14 milyar 318,1 milyon lira olarak gerçekleşti. İkinci ihalede ise beş yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvili yeniden ihraç edildi ve nominal satış 4 milyar 580 milyon lira oldu. Her iki ihalede de kamudan gelen tekliflerin tamamı karşılandı.
22 Temmuz 2024

Dünya Bankası, Türkiye ile 2024-2028 yılları arasında gerçekleştirilecek olan mali ve teknik işbirliği programının imzalandığını ve programın detaylarını paylaştı. Program, Türkiye'ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacak ve bu finansmanın büyük bir kısmı özel sektörün geliştirilmesine yönelik olacak. Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF), üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmet sunumu iyileştirilmesi, doğal afetlere karşı dirençlilik gibi üç ana strateji üzerine kurulu. Ayrıca, dijital teknoloji kullanımının hızlandırılması ve çeşitli sosyal eşitsizliklerin giderilmesine odaklanacak.
11 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde depremzedeler için evlerini ücretsiz olarak inşa edeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, mevcut siyasi kurumun deprem riskleri konusunda gerekli önlemleri almadığını eleştirdi ve TOKİ'nin depremzedeler için yapacağı konutların maliyet üzerinden borçlandırılacağını, vatandaşlara iki yıl ödemesiz toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sunulacağını ifade etti. Ayrıca, devletin vatandaşa borçlu olduğunu ve hortumlanan paraların vatandaşa verilmesi gerektiğini söyledi.
14 Mart 2023

Esfender Korkmaz, açıklanan kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin enflasyonu önlemede etkili olabilmesi için iktisadi ajanların güven duyması gerektiğini belirtti. Korkmaz, kamu ihale kanunu ve kamu-özel iş birliği anlaşmalarının eleştirildiğini, mali disiplinin sağlanamadığını ve tasarrufun altyapısının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 10 milyon yabancıyı besleyen bir ülkenin yapacağı tasarrufun önemsiz olduğunu ve seçimlerin israfı kronikleştirdiğini ifade etti.
14 Mayıs 2024

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 24 Nisan'da başlayacak olan ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. 31 Mayıs'a kadar doğalgaz sınırsız kullanılabilirken, bu süre zarfında kesilen faturalar iptal edildi ve ödenen bedeller iade edilecek. Devlet, bu dönemdeki doğalgaz giderlerini karşılayacak ve dağıtım şirketlerine hizmet bedelleri ödenecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları için ayrı bir sistem geliştirilirken, KDV konusunda yaşanan pürüzler de giderildi. Uygulama, bir aylık sınırsız kullanımın ardından 11 ay boyunca 25 metreküpe kadar olan doğalgaz kullanımını devlet tarafından karşılanacak şekilde devam edecek.
2 Mayıs 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, depremlerden etkilenen afetzedelere yapılan bağışların vergiden düşülebileceğini duyurdu. Hem nakdi hem de ayni bağışlar için geçerli olan bu uygulama, AFAD ve Türk Kızılayı aracılığıyla yapılan bağışları kapsıyor. Ayni bağışlar, AFAD'ın yönlendirmesiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecek. Bağışlar KDV'den muaf tutulacak ve yüklenilen KDV'ler işletmeler tarafından indirim konusu olabilecek.
16 Şubat 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Bu düzenleme ile tüketici mağduriyetinin önlenmesi ve sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının engellenmesi amaçlanıyor. Konut satacak kişiler e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirecek ve yetki belgesiz emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Uygulama, 1 Ocak 2025'ten itibaren tamamen devreye alınacak.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim