Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını bildirdi. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların 3 ila 8 derece, diğer bölgelerde ise 1 ila 5 derece mevsim normallerinin üstünde olması bekleniyor. Bazı illerde sıcaklıkların 41 dereceye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Vatandaşlar, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar için günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaları ve tedbir almaları konusunda uyarıldı.
18 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara'nın doğusu, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu (Eskişehir hariç), Karadeniz, Doğu ve Güney Anadolu ile Edirne ve Kırklareli çevrelerinde yağış bekleniyor. İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Doğu Akdeniz'in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kuvvetli kar yağışı öngörülüyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında olması ve rüzgarın genellikle kuzey ve batılı, doğu kesimlerde ise güneyli yönlerden esmesi bekleniyor.
16 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve iç kesimlerinde hava durumuna ilişkin son değerlendirmeleri paylaştı. Rize, Artvin ve Trabzon'un doğusunda sağanak yağış, Ardahan çevresinde ise kar yağışı bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. İç kesimlerde hava sıcaklıklarının 2 ila 4 derece azalması, diğer yerlerde ise önemli bir değişiklik olmaması öngörülüyor.
4 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trabzon, Rize ve Artvin için 'sarı kod' yayınlayarak gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulundu. Yağışların, Rize çevreleri ile Artvin’in kuzey, Trabzon’un doğu kesimlerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor. Hava sıcaklığının İç Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölge genelinde 8 ila 12 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı belirtildi. Rüzgarın; Kıyı Ege ve Orta ve Doğu Karadeniz’in kıyı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatıdan yer yer kuvvetli (30-60 km/saat) esmesi bekleniyor.
28 Temmuz 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'da Temmuz ayında sıcaklıklar son 30 yılın ortalamasından 2,16 santigrat derece daha yüksek ölçüldü ve 123 kişi sıcak çarpmasından hayatını kaybetti. Japonya Meteoroloji Ajansı, 1898'den beri en sıcak Temmuz ayının kaydedildiğini belirtti. Ölenlerin çoğunun yaşlı olduğu ve Ağustos ayında da sıcaklıkların 35 dereceyi geçmesinin beklendiği bildirildi. Bu ölümler, 2018'de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin ölmesinden beri en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
6 Ağustos 2024

İzlandalı bilim insanları, İzlanda'nın güney batısındaki Grindavik kasabası yakınlarında bulunan bir yanardağ yarığında, kayıtlara geçen en hızlı magma akıntısını gözlemledi. 10 Kasım 2023 tarihinde yapılan gözlemlerde, magma akıntısının hızı saniyede 7 bin 400 metreküp olarak belirlendi. Bu hız, 2021, 2022 ve 2023'teki Fagradalsfjall bölgesindeki yanardağ patlamaları sırasında yapılan ölçümlerden yaklaşık 100 kat daha hızlı. Araştırmanın sonuçları Science dergisinde yayımlandı.
9 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük tahmin raporuna göre, İzmir ve Aydın'ın kıyı kesimlerinde kuvvetli, Edremit Körfezi çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağış bekleniyor. Ayrıca Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve birçok ilde yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği öngörülüyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde sis ve pus, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda buzlanma ve don olayı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının Marmara ve güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında olması tahmin ediliyor.
8 Mart 2023

Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkede son 125 yılın en sıcak yaz mevsimini yaşadığını açıkladı. Haziran-Ağustos döneminde 15 farklı bölgede yapılan ölçümler sonucunda yaz mevsimi ortalama sıcaklık sapmasının 1,76 santigrat derece yükseldiği belirlendi. 16 Temmuz-23 Ağustos tarihleri arasında ülke genelinde 915 noktanın 106'sında şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık kaydedildi. Ayrıca, Ağustos ayında Fukuşima'da sıcaklık 40 santigrat derece olarak ölçüldü ve bu sıcaklık 2023 yılının en sıcak günü oldu.
2 Eylül 2023

Van'ın Özalp ve Çaldıran ilçelerinde geçen yıl kaydedilen düşük sıcaklık değerlerinin aksine, bu yıl sıcaklık artışı yaşandı. Geçmiş yıllarda yoğun kar ve soğukların etkili olduğu bölgede, bu yıl sadece yüksek kesimlere kar yağdı. Güneşli havayı fırsat bilen esnaf ve vatandaşlar dışarıda vakit geçirirken, besiciler hayvanlarını meralarda otlatmaya devam ediyor. Yerel halk ve besiciler, mevsim normallerinin dışında bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade ediyor.
18 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük tahmin raporuna göre, hava sıcaklığı genellikle mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve perşembe gününe kadar yurt genelinde artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Batı ve iç kesimlerde sıcaklıkların normallerinin 7-10 derece üzerine çıkacağı öngörülüyor. Perşembe günü batı bölgelerinden başlayarak sıcaklığın azalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'de yağış bekleniyor.
25 Temmuz 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Bölümünde görev yapan bilim insanları, Türkiye'nin giderek daha sıcak ve kurak koşullara sahip olacağını, ortalama yağışların azalacağını ve aşırı yağışların artacağını ve şiddetleneceğini belirtiyorlar. Bu değişimlerin, sera gazı emisyonlarının anlamlı şekilde azaltılmadığı kötümser bir senaryoda daha belirgin olacağı ifade ediliyor. Güneydoğu Anadolu'nun en uzun kurak dönemlerin yaşandığı bölge olmaya devam edeceği, Marmara Bölgesi'nin ise kurak dönemlerin en çok uzadığı bölge olarak hesaplandığı belirtiliyor.
25 Mart 2024

2023 yılında Türkiye'deki hava kirliliği raporuna göre, Hatay en kirli hava kalitesine sahip il olarak kaydedildi. Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan analizde, İskenderun Merkez ilçesi Türkiye'nin en kirli havasına sahip bölgesi olarak belirlendi. Hava kirliliğinde fosil yakıtların yanı sıra, deprem sonucu yıkılan binalardan kaynaklanan asbest tehlikesi de önemli bir faktör olarak vurgulandı. Türk Tabipler Birliği ve uzmanlar asbest tehlikesine dikkat çekse de, yetkililerin bu konuda yeterli önlem almadığı belirtildi.
9 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının çarşambaya kadar kademeli olarak azalacağını, ancak çarşamba gününden itibaren yeniden artacağını duyurdu. Hava Tahmin Uzmanı Kenan Yüksel, sıcaklıkların özellikle kuzey ve iç bölgelerde bir miktar artış göstereceğini, ancak geçtiğimiz haftalardaki gibi ekstrem değerlere ulaşmayacağını belirtti. Ayrıca, yağışların pazar günü Ege ve Akdeniz'in iç ve doğu kesimlerinde görüleceğini, pazartesi ve salı günleri ise diğer bölgelere yayılacağını aktardı.
26 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde toz taşınımı beklendiğini duyurdu. Ayrıca, ülke genelinde hava durumunun parçalı ve az bulutlu olacağı, Marmara ile iç ve doğu kesimlerde pus ve sis, Güneybatı kesimlerde ise toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde çığ tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği ve rüzgarın genellikle güneyli, doğu kesimlerde ise kuzeyli yönlerden esmesi bekleniyor.
30 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere göre, Türkiye'nin kuzey ve iç kesimlerinde sıcaklıklar 2-4 derece artacak ve yurt genelinde mevsim normallerinin 4-10 derece üzerinde seyredecek. Bazı şehirlerde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, artan sıcaklıklar nedeniyle yaşlı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşları uyardı ve halkı orman yangınları konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
16 Nisan 2024

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli yağışların beklendiğini duyurdu. Ayrıca Güney ve Kıyı Ege, İç Anadolu'nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu'nun batısında kuzey yönlerden esen rüzgarın kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde olacağı tahmin ediliyor.
11 Temmuz 2023

Yeni bir araştırmaya göre, kutup buzullarının erimesi Dünya'nın dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor. İnsan kaynaklı küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika'daki buz tabakalarının erimesi, suyun ekvator çevresindeki denizlere dağılmasına yol açıyor ve bu da Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatıyor. Araştırma, 1900 ile 2000 yılları arasında gün uzunluğundaki yavaşlama oranının yüzyılda 0.3-1.0 milisaniye arasında değiştiğini, ancak 2000'den bu yana bu oranın 1.3 ms/cy'ye yükseldiğini gösteriyor. Emisyonlar azaltılmazsa, yavaşlama oranının 2100 yılına kadar yüzyılda 2.6 milisaniyeye ulaşacağı öngörülüyor.
16 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya, Burdur ve Isparta çevrelerinde kuvvetli yağış ve fırtına beklendiğini duyurdu. Ülkenin iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu olacağı, belirli bölgelerde yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Akşam saatlerinden sonra İç Ege ile Batı Akdeniz'in yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağı, rüzgarın ise genellikle doğu ve güneydoğu yönlerden eseceği öngörülüyor.
12 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Antalya, Hatay, Erzurum, Kars, Malatya, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa gibi illerde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. Hava sıcaklıklarının batı ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
6 Nisan 2024
İşaretlediklerim