Avrupa'da 2011 yılından itibaren 21 şiddetli kuraklık dönemi yaşandı. Bu kuraklıklar, Avrupa Birliği topraklarında tarım yapılan yüzde 38'lik bir alanı ve 10,3 milyon çiftliği etkiliyor. İklim değişikliğinin yol açtığı bu kuraklık dönemleri, özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz ve Romanya'da tarım sektörünü, su kaynaklarını, enerji üretimini ve nehir taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor.
1 Aralık 2023

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını belirtti. El Nino'nun Türkiye'ye yağış getireceğini ve bu sayede geçen seneki kuraklığın yaşanmayacağını umduğunu ifade etti. Kurnaz, 2024 yılında dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin görüleceğini de belirtti.
29 Ağustos 2023

ABD'nin güney bölgelerinde haftalardır devam eden aşırı sıcak hava dalgası, kuzey eyaletlerine de yayılarak 190 milyon insanı etkiledi. Ulusal Meteoroloji Servisi, ülkenin kuzeydoğu şehirlerinde aşırı sıcak hava uyarısında bulundu ve halk sağlığı için risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, California, Idaho, Montana ve Nevada'da yüksek ısı, rüzgar ve düşük nem nedeniyle orman yangınları tehlikesine dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, temmuz ayının insanlık tarihinde kaydedilen en sıcak ay olduğunu belirtti.
29 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin yarından itibaren yağışlı bir hava dalgasının etkisi altına gireceğini duyurdu. Yağışların çoğunlukla yağmur ve sağanak şeklinde olacağı, bazı bölgelerde gök gürültülü sağanakların beklendiği belirtildi. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği, yağış alan yerlerde ise azalarak normallerin altına düşebileceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde çığ tehlikesine dikkat çekildi. Deprem bölgesinde perşembeye kadar yağış beklenmiyor, ancak sonrasında yerel olarak kuvvetli yağışlar olabileceği öngörülüyor.
21 Mart 2023

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin doğal afetleri nasıl tetiklediğini ve artırdığını inceliyor. Araştırmaya göre, ortalama sıcaklıklardaki artışlar daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve daha fazla yangın riski gibi sonuçlar doğuruyor. Özellikle Dubai'de artan yağışlar, Sahel bölgesindeki aşırı sıcak hava dalgaları ve Doğu Afrika'daki kuraklıklar iklim değişikliğinin etkileri arasında yer alıyor. Ayrıca, Kanada'da 2023 yılında yaşanan orman yangınları da iklim değişikliğinin etkilerine örnek olarak gösteriliyor.
4 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinde bu hafta yağış beklendiğini ve sıcaklıkların 2-6 derece arasında artarak mevsim normallerinin üzerine çıkacağını duyurdu. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara'da hava durumu değişiklikleri gözlemlenecek. Ayrıca, Ege ve İç Anadolu bölgeleri ile Batı Akdeniz için toz taşınımı uyarısı yapıldı, bu durumun hava kalitesini düşürebileceği ve görüş mesafesini azaltabileceği belirtildi.
22 Nisan 2024

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını tetikleme biçimlerini dört ana başlık altında inceliyor: daha şiddetli yağmurlar, daha yüksek sıcaklıklar, daha uzun süreli kuraklıklar ve artan yangın riski. Her 1 derecelik sıcaklık artışı atmosferin yüzde 7 daha fazla nem tutmasına neden oluyor, bu da yoğun yağışlara yol açabiliyor. Ayrıca, küçük sıcaklık artışları bile aşırı sıcaklıkları tetikleyebilirken, sıcak hava dalgaları kuraklıkları kötüleştiriyor ve uzun süreli sıcaklık artışları yangın riskini artırıyor.
4 Mayıs 2024

Britanya merkezli tıp dergisi The Lancet'in yayımladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurgulanıyor ve Avrupa'da bu etkilerin eşitsiz dağılımına işaret ediliyor. Raporda, sıcaklıkla ilişkili ölümlerin ve sıcak hava dalgalarının arttığı, gıda güvencesizliği ve ekonomik kayıpların yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan emisyonların ve hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yetersiz ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor. Rapor, Avrupa'nın iklim krizindeki sorumluluğunu ve bu krizin sağlık üzerindeki eşitsiz etkilerini öne çıkarıyor.
13 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün haftalık tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta 10 derece düşmesi öngörülüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar yağışı beklenirken, İstanbul ve İzmir'de yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da ise hava sıcaklığının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve çarşamba günü kar yağışının olması bekleniyor. Ayrıca Ege Denizi için fırtına uyarısı yapıldı.
26 Mart 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Türkiye'de son yılların en şiddetli sıcakları, tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Domates, biber, karpuz, kavun, fasulye ve kiraz gibi ürünler tarlada yandı ve hasat erkene çekildi. Bu durum, meyve ve sebze fiyatlarının normalin çok üstüne çıkmasına neden oldu. Ziraat Mühendisi Irmak Özden, aşırı sıcakların bitkilerin doğasını bozduğunu ve ürün kalitesini düşürdüğünü belirtti.
10 Temmuz 2024

Climate Analytics ve NewClimate Institute tarafından yayınlanan analiz, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi üretiminde yavaşlama yaşadığını ortaya koyuyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa’nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline geldi ve rüzgar enerjisi üretimi ilk kez düştü. Rapor, Türkiye'nin elektrik talebinin artması beklenen önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu teşvik etmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin elektrik sistemini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir sisteme dönüştürmek için daha fazla adım atılması gerektiği belirtiliyor.
24 Eylül 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023

Britanya Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı analize göre, 2022'de Britanya'da hava sıcaklığına bağlı olarak 4 bin 507 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, son 32 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. En yüksek ölüm riski, sıcaklıkların 29 derecenin üzerine çıktığı başkent Londra'da görüldü. Ayrıca, 2022'de ülkede ölçülen en yüksek sıcaklık 40,2 derece olarak kaydedildi.
22 Eylül 2023

Türkiye'de kış aylarında beklenen yağışların düşük olmasının ardından, özellikle Marmara Bölgesi'nde barajların doluluk oranları ciddi şekilde azalmıştı. Mart ayında yaşanan yağış artışı ile İstanbul'daki barajların doluluk oranı nisan ayı itibariyle yüzde 44,96'ya yükseldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 1991-2020 yılları mart ayı ortalaması olan 61,2 milimetre yağış, 2023 Mart'ında yüzde 56 artarak 95,5 milimetreye çıktı.
14 Nisan 2023

Aydın'da aşırı sıcaklıklar nedeniyle incirler dalında erken kurudu ve hasat 20-25 gün öne çekildi. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, bu yılki sıcaklıkların son 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti. Erken hasat nedeniyle ihracat izninin de erkene çekilmesi gerektiğini vurgulayan Anlıak, incir kalitesinin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu söyledi. Üreticiler, tonaj olarak azalma olsa da kalite açısından olumlu bir sezon geçirdiklerini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle tahıl üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Toplam tahıl hasadı 26,7 milyon ton azalarak 270,9 milyon tona geriledi. En çok tahıl üretimi yapan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve Romanya oldu. Üretimdeki bu düşüşün ana sebebi olarak kuraklık gösterildi.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim