Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının kullanılmasını zorunlu kıldı. Bu kitapları kullanmayan özel okullar hakkında inceleme başlatılacak ve kademeli olarak para cezasından çalışma ruhsatının iptaline kadar çeşitli cezalar uygulanacak. Bakanlık, bu düzenleme ile denetimden geçmeyen kitapların neden olduğu yanlış bilgilerin önüne geçmeyi amaçlıyor.
25 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, başarılı olan öğretmenler hala atanamadı. Öğretmenler, mali sıkıntılar ve atama yapılmamasının nedeni olarak devletin mali durumunu sorguluyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in atamaların yapılacağına dair vaatleri gerçekleşmedi. Öğretmenler, özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalırken, atama bekleyişleri nedeniyle yeni sınav dönemine hazırlanamıyorlar. Ayrıca, mülakatın kaldırılması yönündeki talepler de reddedildi.
14 Mart 2024

Afyonkarahisar'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda öğrenme güçlüğü çeken bir öğrencinin öğretmeni tarafından gösteriden çıkarılması üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, öğretmenin öğrenciyi gösterinin başlamasından hemen önce gruptan ayırdığı görüldü. İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetçi, öğrencinin öğrenme güçlüğü teşhisi ve kaynaştırma raporu olduğunu belirtti ve olayla ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.
30 Ekim 2023

Karaman'da bir ilkokulda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sırasında, Dilan Polat'ın polisler tarafından gözaltına alınmasını canlandıran bir mizansen düzenlendi. Bu gösteri, sosyal medyada yayılan bir video ile gündeme geldi. Ali Eyüboğlu, bu mizansenin çocuklara uygun olmadığını ve Dilan Polat gibi yargılanan bir kişiyi rol model olarak göstermenin yanlış olduğunu ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın olayı soruşturduğu belirtildi.
27 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Bazı özel okulların, üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri için 'hayalet sınıf' kurduğu iddia edildi. Bu sınıflarda ders işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı belirtildi. İddialar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genel denetim kararı alarak yazı gönderdi. Mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda, ilgili özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.
10 Ekim 2023

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yarın yapılacak merkezi sınava katılacak öğrenci ve görevlilere, 07.30 ile 15.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanma imkanı sağlayacak. Öğrenciler ve görevliler, sınav giriş belgelerini veya görev belgelerini göstererek, İstanbulkart kullanmadan otobüs, metro, tramvay, füniküler, vapur ve deniz motorları gibi toplu ulaşım araçlarından faydalanabilecekler.
3 Haziran 2023

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

İstanbul'da 2 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi Sınavı (LGS) ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (YDUS) girecek öğrenci ve öğretim görevlilerine toplu ulaşım ücretsiz olacak. İstanbulkart sahipleri, sınav belgelerini veya görevli belgelerini göstererek bu imkandan faydalanabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sınav günü ek seferler düzenleyerek ve şantiyelerde sessizlik sağlayarak öğrencilerin sınav konsantrasyonunu korumak için önlemler alacak. Ücretsiz ulaşım, sınav başlangıcından iki saat önce başlayıp, sınav bitişinden iki saat sonrasına kadar devam edecek.
31 Mayıs 2024

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteği sağlayacak 'Genç Teknoloji Destek' programını başlattı. Programın usul ve esasları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destekten yararlanmak isteyen öğrenciler, Bakanlığın web sitesi üzerinden veya 'GSBBiz' mobil uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilecekler.
15 Kasım 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Bursa'da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından üretildiği iddia edilen çadırların aslında Gaziantep'ten getirilerek sadece MEB logosu yapıştırıldığı ve ardından deprem bölgesine gönderildiği iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, bu durumu kamu zararı ve skandal olarak nitelendirdi ve ilgili yetkililerin görevden alınması gerektiğini belirtti. MEB, iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını ve sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.
10 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Bilgiç, senato kararıyla dört yıllığına seçildiği üniversite yönetim kurulu (ÜYK) üyeliğinin süresi dolmadan sonlandırılmasına itiraz ederek dava açtı. İstanbul 13'üncü İdare Mahkemesi, Bilgiç'in görev süresinin dolmadan alınan kararı hukuka aykırı bularak iptaline karar verdi. Bilgiç, çevrimiçi toplantılarda kararlara katılmadığı için görevden alındığını ve bu toplantıların usulsüz yapıldığını iddia etti. Üniversite yönetimi, mahkeme kararına itiraz edebilir.
27 Nisan 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ÖSYM'nin sitesinde açıklandığını duyurdu. Tercihlerin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacağını belirtti. Sınavda herhangi bir soru iptali veya cevap seçeneği değişikliği olmadığını, dolayısıyla sorunsuz bir YKS sürecinin tamamlandığını ifade etti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim