Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

İspanya'nın Murcia kentinde bir eğlence mekanında çıkan yangında en az 13 kişi hayatını kaybetti. Yangın sırasında mekanda doğum günü kutlaması yapıldığı ve içeride alev ve duman nedeniyle panik yaşandığı belirtildi. Ölenlerin yaşları 22 ile 45 arasında değişiyor ve bazı kişilerden hala haber alınamıyor. Murcia Belediyesi, yangın faciası nedeniyle üç günlük yas ilan etti.
1 Ekim 2023

Nijerya'da ocak ayından bu yana devam eden kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 176'ya ulaştı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), salgının başkent Abuja dahil 33 eyalette 152 bölgeye yayıldığını ve toplamda 5 bin 951 vaka görüldüğünü açıkladı. Salgından en çok etkilenen yaş grubunun beş yaşından küçük çocuklar olduğu belirtildi. Geçen yıl da benzer bir salgın yaşanmış ve 3 binden fazla vaka kaydedilmişti.
15 Ağustos 2024

Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, uzun bayram tatilleri sonrası yaz hastalıklarında artış gözlemlendiğini belirtti. Bu artışın bir salgın anlamına gelmediğini, ancak kalabalık ve hijyenin yetersiz olduğu ortamlarda enfeksiyon riskinin arttığını vurguladı. Özellikle sıcak havalarda bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi, ishal ve mide bulantısı gibi hastalıkların yaygınlaştığını ifade etti. Gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve dondurulmuş gıdaların doğru şekilde çözülmesi gerektiğini hatırlattı.
25 Haziran 2024

Meksika'da bir adam, daha önce insanlarda görülmemiş olan H5N2 kuş gribi virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, bu vakanın laboratuvarca doğrulanmış ilk insan enfeksiyonu olduğunu belirtti. Virüsün kaynağı henüz bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında H5N2 virüsü tespit edilmişti. DSÖ, mevcut bilgilere dayanarak bu virüsün genel nüfus için oluşturduğu riski düşük olarak değerlendirmektedir.
6 Haziran 2024

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yarısının dang humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. DSÖ'nün tropikal hastalıklarla ilgili biriminin direktörü Raman Velayudhan, 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında sekiz kat artış olduğunu belirtti. Dang hummasıyla ilgili vakaların yüzde 80'inin semptomsuz olduğunu vurgulayan Velayudhan, bu virüse karşı sadece Sanofi Pasteur'in aşı geliştirdiğini ve aşının yaklaşık 20 ülkede kullanılmak üzere tescil edildiğini söyledi. Dang hummasından kaynaklanan ölümlerin yılda 40 ila 70 bin arasında tahmin edildiğini belirtti.
21 Temmuz 2023

Güney Kore'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı üç hafta içinde beş kattan fazla artarak temmuzun son haftasında 465'e ulaştı. Temmuz ayı genelinde ise toplam 929 kişi hastaneye kaldırıldı. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 65 yaş üstü kişilerin koronavirüse karşı aşılanma sürecinin ekim ayında devam edeceğini açıkladı.
2 Ağustos 2024

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde teşhis konulamayan bir hastalık nedeniyle 13 kişi hayatını kaybetti. İlk olarak şubat ayında Maradun bölgesinde görülen hastalık, daha sonra Shinkafi ve Gusau bölgelerine yayıldı. Yetkililer, hastalığın nedenini araştırmak için uzman ekiplerin gönderildiğini açıkladı. Nisan ayında da Kano ve Sokoto eyaletlerinde benzer bir hastalık nedeniyle yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.
14 Mayıs 2024

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

University College London'da yapılan bir araştırma, virüslerin insanlardan hayvanlara bulaşma oranının, hayvanlardan insanlara bulaşma oranından daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yaklaşık 12 milyon sekans içeren küresel bir veri tabanını kullanarak, virüslerin türler arası hareketini inceledi ve vakaların yüzde 64'ünde insanların hayvanları enfekte ettiğini buldu. Bu bulgular, özellikle Covid-19 salgını sırasında popüler olan hayvanlardan insanlara virüs bulaşma tezini tersine çeviriyor ve insanların hayvanlara virüs yayma kapasitesinin, hayvanların insanlara virüs bulaştırma kapasitesinden daha fazla olduğunu gösteriyor.
25 Mart 2024

Fenerbahçe, Faslı forvet Youssef En-Nesyri'nin transferi için Sevilla FC ile görüşmelere başladığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. En-Nesyri, sağlık kontrolünden geçmek ve transfer görüşmelerini ilerletmek üzere İstanbul'a gelecek. Geçtiğimiz sezon LaLiga'da 33 maçta 16 gol ve iki asistle oynayan En-Nesyri, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de altı maçta iki gol ve bir asist kaydetti.
24 Temmuz 2024

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi'nde su örneklerinde legionella pneumophila bakterisi tespit edildi. Bu bakteri ciddi akciğer enfeksiyonlarına ve ölümlere yol açabiliyor. İlk uyarı Mayıs ayında yapılmasına rağmen, iki aydır gerekli testlerin yapılmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, bakterinin yayılmasını önlemek için düzenli dezenfeksiyonun önemine dikkat çekiyor.
9 Temmuz 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir hayatını kaybetmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan ikisinin Antalya'da, birinin de Afyonkarahisar'da entübe halde tedavileri devam ederken, 12 kişi taburcu edildi.
29 Mayıs 2024

İsrail'de bir kişinin beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri nedeniyle ölmesi ve bir çocuğun da benzer şüpheyle hastaneye kaldırılmasının ardından 100'den fazla kişi hastanelere başvurdu. İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen iki kişide bu amip tespit edildi. İsrail Sağlık Bakanlığı su parkını kapattı ve son iki haftadaki ziyaretçilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olanların sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istedi.
25 Temmuz 2024

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınının en yoğun vakaya rastlandığı dönemde olduğunu ve testlerin yarısından fazlasının pozitif çıktığını ifade etti. Ceyhan, Eris varyantının hızlı ve kolay bulaştığını, ancak ağır seyretmediğini belirtti. Ayrıca, virüsün mutasyona uğramasıyla testlerin duyarlılığının azaldığını ve mevcut testlerle Covid-19'un tespit edilebilme oranının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi.
23 Ekim 2023

Filipinler'de yurt dışına çıkmamış bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Endonezya'da da bu yıl 14 vaka bildirildi ve ülke dışından gelenlere yönelik testler sıkılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle acil durum ilan etti. Afrika Birliği de kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve genellikle hafif seyrediyor.
19 Ağustos 2024

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim