Brezilya'nın güney bölgesinde etkili olan tropikal kasırga nedeniyle ilk belirlemelere göre 22 kişi hayatını kaybetti. Bölge Valisi Eduardo Leite, 20'den fazla kasabada acil durum ilan ettiklerini ve 15 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Kasırganın etkili olduğu 60 kasabada şiddetli rüzgar ve seller nedeniyle nehirlerin taştığı ve arama kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğü bildirildi.
6 Eylül 2023

İspanya'nın Barselona kenti yakınlarında bir banliyö treni, rayları geçmeye çalışan bir gruba çarptı ve dört kişi hayatını kaybetti. Kaza, yaya geçişinin yasak olduğu, virajlı ve görüş mesafesi zor bir noktada meydana geldi. Kazada hayatını kaybedenlerin, bölgedeki bir konsere gitmek için tren raylarından geçmeye çalışan bir grup genç olduğu belirtildi. Kazadan sonra tren hattı geçici olarak kapatıldı.
11 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarında dünya genelinde test pozitifliğinin yüzde 10'un, Avrupa'da ise yüzde 20'nin üzerine çıktığını açıkladı. DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve daha şiddetli bir virüs riski oluşturabileceğini belirtti. Kerkhove, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en az 40 sporcunun virüse yakalandığını ve özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğini vurguladı.
6 Ağustos 2024

İspanya'nın güneyindeki Cadiz'in Algeciras ilçesinde bir kişi, iki kiliseye palayla saldırarak bir rahibi öldürdü ve dört kişiyi yaraladı. Saldırı sonucu Nuestra Senora de la Palma kilisesinin rahibi Diego Valencia hayatını kaybetti. Saldırganın 25 yaşlarında Fas kökenli bir erkek olduğu ve güvenlik güçleri tarafından yakalandığı bildirildi. Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlatarak terör saldırısı olasılığını değerlendiriyor.
26 Ocak 2023

Polonya'nın Rzeszow kentinde lejyonella bakterisi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16'ya yükseldi. Rzeszow Sağlık Müfettişliği Başkanı Jaromir Slaczka, ölen 16 kişinin tamamının zaten başka tıbbi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti. Salgından bu yana ülke genelinde en az 155 kişi enfekte oldu ve hastaneye kaldırıldı. Lejyoner hastalığı, tedavi edilmediğinde solunum ve çoklu organ yetmezliğine yol açabilir.
30 Ağustos 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

Meksika'da son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 112 kişi hayatını kaybetti. En çok can kaybı Nuevo Leon, Tamaulipas, Veracruz ve Tabasco eyaletlerinde yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ölenlerin çoğunun sıcak çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ulusal Meteoroloji Servisi, sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesini beklediğini duyurdu.
30 Haziran 2023

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin verilerine göre, 20-26 Ocak tarihleri arasında Covid-19 nedeniyle hastanelerde kaydedilen ölüm sayısı, önceki haftaya göre yarı yarıya azalarak 6 bin 364 oldu. Bu azalma, 7 Aralık 2022'den itibaren Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmasından bu yana gözlemlenen eğilimle uyumlu. Ancak, Çin'de istatistiklerin tutulmasına yönelik standartlar ve salgının büyüklüğü nedeniyle rapor edilen sayıların gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığı konusunda belirsizlikler bulunuyor. Bahar Bayramı sırasında salgının küçük ve orta ölçekli şehirlere yayılmasından endişe edilmişti.
29 Ocak 2023

İspanya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla 14 ila 22 yaş arasındaki gençlere ücretsiz prezervatif dağıtmayı planlıyor. Sağlık Bakanı Monica Garcia, bu kararı Senato Sağlık Komisyonu'nda açıkladı. Garcia, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki artışa dikkat çekerek, prezervatifin önemli bir önlem olduğunu vurguladı. Projenin detayları henüz resmi olarak açıklanmadı, ancak planın değerlendirme aşamasında olduğu belirtildi.
15 Mart 2024

Kuzey Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na gitmekte olan bir göçmen botu battı ve bottaki 51 kişi yaşamını yitirdi. Kurtulan dört kişi hastaneye kaldırıldı. Caminando Fronteras STK'sının temsilcisi Helena Maleno, botun Fas'ın Tan Tan kentinden yola çıktığını ve ölenler arasında 11 kadın ve 3 çocuğun bulunduğunu açıkladı. İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, bu olayla ilgili üzüntüsünü dile getirdi ve AB'nin göçmen politikası konusunda adım atmasının gerekliliğini vurguladı.
2 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün yıl sonunda Covid-19 pandemisini sonlandırabileceği belirtilirken, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, önümüzdeki yıllarda yeni pandemilerin olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Şenol, grip virüslerinden kaynaklanabilecek yeni bir pandemi ihtimaline işaret ediyor ve insanların hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşananları ve duygularını 'Salgının Seyir Defteri' adlı kitabında anlatan Şenol, pandemi yönetiminin eleştirilerini de dile getiriyor ve Türkiye'nin pandemi sürecini kötü yönettiğini iddia ediyor.
22 Mayıs 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan sıcak hava dalgası nedeniyle Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, sıcaklıkların afet olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Şahin, sıcak hava dalgasının birkaç gün daha sürmesi durumunda sadece İstanbul'da ölüm sayısının birkaç yüze ulaşabileceğini ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü'nün sıcak hava dalgalarına karşı ülkelerin Sıcak Sağlık Eylem Planı hazırlamasını önerdiğini belirten Şahin, Türkiye'nin bu konuda adım atmadığını vurguladı. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar gibi risk gruplarını daha fazla etkilediğini belirtti.
20 Temmuz 2024

Pestisitlerin etkisiyle son 10 yılda böcek popülasyonu yüzde 41 azaldı ve türlerin üçte biri yok oluş tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, çiçeklerin tozlaşmasını sağlayan ve zararlılarla mücadele eden böceklerin azalması nedeniyle ekosistem için büyük bir tehdit oluşturuyor. Pestisitler, böceklerin yanı sıra bitkiler ve sucul canlılar üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Türkiye'de de yoğun bir şekilde kullanılan pestisitlerin kalıntıları, analiz edilen gıda örneklerinin yüzde 49'unda tespit edildi. Zararlı böceklerle mücadelede pestisit kullanımını azaltabilecek yararlı böceklerin üretimi ve satışı ise artıyor.
22 Ekim 2023

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde geçen hafta yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı 15'e çıktı. Felaket nedeniyle 10 binin üzerinde kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ordu birlikleri de dahil olmak üzere yardım ekipleri, su baskınları ve heyelanlar nedeniyle kapanan yolların açılması ve temizlik çalışmalarına destek veriyor. Conselice kentinde ise hala sular altında olan bölgelerde tahliye ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
24 Mayıs 2023

Meksika, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ülkede kuş gribi nedeniyle ilk ölümcül vakanın kaydedildiği açıklamasını yalanladı. DSÖ, Meksika'da bir kişinin kuş gribinin alt türü A (H5N2) virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Ancak Meksika Sağlık Sekreteri Jorge Alcocer, bu kişinin kuş gribinden değil, diyabet ve böbrek yetmezliğinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldüğünü belirtti.
7 Haziran 2024

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, TÜİK'in 2020-2021 ölüm istatistiklerine göre pandemi döneminde Türkiye'de 217 bin fazladan ölüm olduğunu belirtti. 2019'da 435 bin kişi ölürken, 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. Covid-19 kaynaklı ölümler 2020'de 22 bin 136 iken, 2021'de 65 bin 198'e yükseldi. TÜİK'in iki yıl sonra açıkladığı bu veriler, Sağlık Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı ölüm sayılarından çok daha yüksek.
23 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubundan Güçlü Yaman, belediyelerin vefat verilerini analiz ederek aşırı sıcakların ölümlere yol açtığını ortaya koydu. İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta haziran ve temmuz aylarında salgın öncesine göre fazladan ölümler kaydedildi. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar aşırı sıcaklardan daha fazla etkileniyor. Yaman, sıcak dalgalarına karşı hükümet ve yerel yönetimlerin yeterli önlem almadığını belirtti.
3 Ağustos 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 'Kara Rapor 2022: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre, Türkiye'de 2021 yılında hava kirliliği sebebiyle en az 42 bin kişi öldü. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Raporda, Türkiye'nin hava kalitesi izleme çalışmalarının yetersiz olduğu, yasal limitlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerinin çok üstünde olduğu ve özellikle termik santrallerin çevresinde hava izleme istasyonlarının bulunmadığı belirtildi. Hava kirliliğinin ölüm nedenleri arasında beşinci sırada olduğu ve özellikle yoksul ve yoksun nüfusu etkilediği vurgulandı.
24 Mart 2023

Bitlis'in Tatvan ilçesinde göz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 10 yaşındaki Y.Y.T. isimli çocuğun göz kapağında 11 sinek larvası tespit edildi. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Ateşoğlu tarafından yapılan iki günlük müdahale sonucunda larvalar temizlendi ve çocuk taburcu edildi. Ateşoğlu, bu tür vakaların yaz aylarında nehir ve göl kenarlarında, kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde daha sık görüldüğünü belirtti.
6 Temmuz 2023
İşaretlediklerim