Türkiye'de seçim sonrası yaşanan döviz kurlarındaki hızlı artış, otomobil markalarının birinci el araçlara uyguladığı zamların ardından ikinci el piyasasını da etkilemeye başladı. Renault, Fiat ve Seat gibi markaların yaptığı yüzde 4-5 aralığındaki zamların ardından, Oto Merkezi CEO'su Muhammed Ali Karakaş, bayrama kadar ikinci el araç fiyatlarının yüzde 4 ila yüzde 6 arasında artabileceğini öngörüyor. Ayrıca, kurlardaki artışın sürmesi halinde birçok kişinin araç satışını erteleyebileceğini belirtiyor.
10 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk ve 'al-sat' uygulamalarını engellemek için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme kapsamında, sıfır araçlara elektronik takip sistemi kurulacak ve bu sistem aracılığıyla araçların stok durumu izlenebilecek. Ayrıca, üçten fazla konut veya otomobil satanlara ceza uygulanacak. İlan sitelerinde de denetimler artırılacak ve yanıltıcı bilgi verenlere cezai yaptırım uygulanacak.
2 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, belirlenen fiyat tarifesinin üzerinde ekmek satan 283 işletmeye 9 milyon lira, fahiş fiyatla sebze ve meyve satan tüccarlara 8 milyon lira ve otomotiv piyasasında stokçuluk yapan iki işletmeye yaklaşık 6.7 milyon lira olmak üzere toplamda 24 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bakanlık, bu şekilde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere karşı mücadelesini sürdürmektedir.
25 Aralık 2023

Ekim 2023'te otomobil ve hafif ticari araç satışları 100 bini aşarak tüm yılların 'ekim rekoru'nu kırdı. Özellikle ikinci el araç fiyatları, yükselen döviz kuru ve birinci el tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle artmıştı. Ekim 2023'te otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,1 artarak 82 bin 611 adet, hafif ticari araç satışı yüzde 5,5 artarak 18 bin 756 adet oldu.
2 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler konusunda hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ve caydırıcı tedbirler alınacağını duyurdu. Bakanlık, otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirlerle kanunlara aykırı şekilde bazı ilanlar verildiğini ve bu konuda şikayetler aldığını belirtti. Togg ile ilgili birinci ve ikinci el araç fiyatlarındaki sorunlar ve teslimatların yavaş olması nedeniyle ikinci el Togg'ların daha pahalı satıldığına dikkat çekildi.
23 Ağustos 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, emlak sitelerinde aynı konut için birden fazla farklı fiyatla ilan verilmesini engellemek amacıyla bir taslak hazırladı. Yeni düzenlemeye göre, bu tür ilanlar için para cezası uygulanacak. Ayrıca, emlak danışmanları için yetki belgesi alımında bazı şartlar değiştirilecek; örneğin, belirli bir süre emlak danışmanlığı yapmış olma şartı kaldırılacak ve kasten işlenen suçtan alınan hapis cezası şartı esnetilecek.
2 Aralık 2023

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, hükümetin sıfır otomobiller için yaptığı matrah düzenlemesinin etkisinin sona erdiğini ve otomobil fiyatlarında artış beklediğini ifade etti. Kasım ayında getirilen düzenleme, satılan araçların yaklaşık yüzde 30'unu etkileyerek ÖTV dilimlerini değiştirmiş ve fiyatları düşürmüştü. Ancak Şahin, bu önlemlerin etkisinin kısa sürdüğünü ve fiyatların daha da artacağını, çip krizinin de 2023'te devam edeceğini belirtti.
12 Ocak 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye'de satılan 294 model arasından vergisi araç bedelini aşmayan sadece 10 modelin kaldığını belirtti. Kasım ayında yapılan matrah düzenlemesiyle bazı araçlar düşük ÖTV dilimlerine girmiş ve fiyatlarında belli oranda düşüş yaşanmıştı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin etkisinin en fazla üç ay süreceğini öngörmüşlerdi ve fiyat artışları devam etti. Özpeynirci, mevcut durumun geçici olduğunu ve fiyatların daha da artacağını ifade etti.
23 Ocak 2023

Haziran ayında Türkiye'de otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre %37 artarak 110 bin 861 adede ulaştı ve bu, tüm zamanların en iyi Haziran ayı satış sonucu olarak kaydedildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan verilere göre, otomobil satışları yıllık bazda %40,1 artış gösterdi. Seçim sonrası kurdaki artış ve Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunması nedeniyle otomobil fiyatlarında yaşanan zamlara rağmen, düşük faiz ortamında otomobil yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor.
4 Temmuz 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, ithalatı önleyici politika arayışını hızlandırdı. Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi ve benzer bir uygulamanın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de planlandığı belirtildi. Bu sektörlerde ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülüklerin getirilmesi bekleniyor.
10 Ağustos 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında devam eden bulunurluk sorunu nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. Bu durumdan faydalanan galerici ve karaborsacıların, Mercedes-Benz'in online satış platformunda özel yazılımlar kullanarak sıfır araçları hızla satın aldıkları ve böylece ikinci el piyasasını etkiledikleri iddia edildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, bu durumu sosyal medya üzerinden teyit ettiğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtti.
21 Haziran 2023

Türkiye'de enflasyonun kontrol altına alınamaması ve borsanın dalgalı seyri nedeniyle yatırımcılar varlıklarını korumak amacıyla otomobil alımına yönelmiş durumda. Mevduat faizlerinin enflasyonun altında kalması ve hızlı nakde çevrilebilir olması otomobil alımını cazip hale getiriyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, otomotiv satışlarında Mart ayında rekor beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, seçim sonrası dönemde beklenen kur, faiz ve vergi artışları nedeniyle talebin öne çekildiği belirtiliyor.
14 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile motor gücü 160 kilovatın altında olan ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi elektrikli otomobiller için ÖTV matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılması ve konvansiyonel yakıtlı otomobillere olan talebin azaltılarak çevre kirliliğinin düşürülmesi hedefleniyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen ve toplam değeri 187 milyon lira olan 15 yabancı plakalı lüks otomobili ele geçirdi. Antalya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda, geçici ithalat kapsamında ülkeye sokulmaya çalışılan bu araçlar için inceleme başlatıldı. İstanbul, Ankara, Edirne, Bursa ve Isparta'da bulunan otomobillere el konuldu ve 38 şüpheli hakkında soruşturma açıldı.
24 Aralık 2023
İşaretlediklerim