Doğuş Otomotiv İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Türkiye otomotiv pazarında yüzde 30'luk bir daralma beklediklerini belirtti. Önceki ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyon ortamında faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarına yönelim, özellikle ikinci el otomobil fiyatlarının artmasına neden olmuştu. Yeni ekonomi yönetiminin rasyonel politikalara geçişi ve otomobil satışlarına getirilen kısıtlamalar talebin azalmasına yol açtı. Bilaloğlu, 2023'ün rekor seviyede kapandığını, ancak 2024'te pazarın yüzde 30 daralmasını beklediklerini ifade etti.
12 Şubat 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,3 oranında daralarak 75 bin 919 adete düştü. Bu, Ağustos 2022'den bu yana yaşanan ilk yıllık daralma olarak kaydedildi. Otomobil satışları yüzde 20,61 azalırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 28,6 azaldı. Ancak, 2024 Ocak-Nisan dönemi genelinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artış gösterdi.
3 Mayıs 2024

Mart ayında Türkiye'deki ikinci el otomobil pazarında Volkswagen, 23 bin 311 satış ile en çok tercih edilen marka oldu. Binek otomobil kategorisinde Fiat Egea 8 bin 270 satış ile liderliği sürdürürken, hafif ticari araç kategorisinde ise Fiat Doblo 4 bin 413 satış ile en çok satılan model oldu. Genel olarak, ikinci el otomobil pazarında ilan sayısı yüzde 10 artış gösterirken, satış sayıları yüzde 1,21 azaldı.
24 Nisan 2024

Türkiye'de 2024'ün ocak-mayıs döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı. Otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375 bin 97 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 7,9 azalarak 96 bin 646'ya geriledi. Mayıs ayında ise otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 azalarak 100 bin 305 adet oldu. Uzmanlar, mayıstaki yüzde 10'luk azalışın baz etkisinden kaynaklandığını belirtiyor.
5 Haziran 2024

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Türkiye'de otomobil fiyatlarının vergi ve kur farkı nedeniyle yükselmesi ve son yıllarda bir yatırım aracı olarak görülmesiyle, yeni otomobillerin fiyatları arttı. Bu durum vatandaşları ikinci el araçlara yönlendirirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar yüksek seyrediyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye yollarında en çok kullanılan ilk 10 otomobil modeli belirlendi. Listede Tofaş Şahin/Doğan/Kartal ilk sırada yer alırken, Toyota Corolla ve Renault R12-Toros sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralarda yer aldı.
23 Mart 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 23 Mayıs'ta Meclis'te kabul edildi. Bu değişiklikle, fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen ceza tutarı 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapan işletmelere verilen ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca, bir takvim yılı içinde en az üç kez ceza alan iş yerleri altı gün kapatılabilecek. Bu düzenlemeler, piyasada dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetleri engellemeyi amaçlıyor.
29 Mayıs 2024

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklif, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerine yönelik cezaların artırılmasını öngörüyor. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı yapmaları durumunda 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar, piyasa dengesini bozucu faaliyetlerde bulunanlara ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, işletmelerin büyüklüğüne göre yıllık toplam ceza miktarı sınırları belirlendi.
9 Mayıs 2024

Haziran ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet oldu. Otomobil satışları yüzde 3,6 azalarak 87 bin 858 adet olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 12,6 azalarak 18 bin 380 adet olarak gerçekleşti. Ancak, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlarına göre otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 40 arttı. Ocak-Haziran 2024 döneminde ise toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981 adede ulaştı.
2 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, 2015'ten 2023 sonuna kadar istenmeyen ticari iletilere yönelik toplam 398 milyon lira tutarında ceza uygulandığını açıkladı. Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (TİSS) aracılığıyla bu süre zarfında 866 bin 164 şikayet alındı. Şikayetlerin büyük çoğunluğu SMS ve sesli aramalarla ilgiliydi. Bu şikayetler sonucunda ticaret il müdürlükleri tarafından idari para cezaları uygulandı.
16 Mart 2024

Habertürk'ün haberine göre, motorin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40 lira 66 kuruşa, Ankara'da ise 41 lira 44 kuruşa düştü. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra ve geçen hafta yapılan 1 lira 21 kuruşluk indirimden sonra bu yeni indirim gerçekleşti.
1 Mart 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla emlak ilanı verecek işletme ve kişilere kimlik doğrulama zorunluluğu getiriyor. Ekim 2023'ten bu yana konut ilan fiyatlarında spekülatif artış yapan 889 emlak işletmesine toplam 88 milyon 900 bin lira ceza kesildi. Yeni düzenlemeyle, ilan platformlarında yer alan ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kimlik doğrulama ve yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacak.
28 Haziran 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024

17 Kasım 2023 tarihinde yapılan matrah düzenlemesiyle, elektrikli otomobillerde motor gücü 160kW altında ve fiyatı 1 milyon 250 bin lirayı geçmeyen modeller için yüzde 10 ÖTV, daha pahalı olanlar için ise yüzde 40 ÖTV oranı uygulanmaya devam etti. Ancak, bu sınırın 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarılması ve dolar kurundaki artış, bazı modellerin vergi diliminde büyük sıçramalara neden oldu. Bu durum, 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 450 bin 1 TL arasındaki fiyat farkı nedeniyle araç başına 522 bin TL'ye varan vergi farkları oluşmasına yol açtı. Renault'nun 2023 ve 2024 model Megane E-Tech fiyatları bu durumun somut bir örneğini oluşturuyor.
17 Mart 2024

Benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapıldı. Benzine 1 lira 25 kuruş, motorine ise 1 lira 21 kuruş indirim uygulanarak fiyatlar güncellendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni fiyatlar belirlendi ve bu gece yarısından itibaren geçerli oldu. Bu düzenleme ile akaryakıt fiyatları yarından itibaren aynı fiyata satılacak.
7 Haziran 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, simit fiyat tarifelerinde değişiklik yapılabilmesi için Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü gerekecek. Bu karar, simit ve bazı ekmek çeşitlerinin fiyatlarının belirlenmesi sürecinde yerel yönetimler ve ilgili meslek komiteleri ile yapılan değerlendirmelerin ardından Bakanlık onayına sunulmasını zorunlu kılar. Bakanlık olumsuz görüş bildirdiği takdirde, yeni bir tarife teklifi hazırlanıp yeniden onay için sunulacak. Ayrıca, Ankara'da yapılan bir simit zammı bu yeni düzenleme nedeniyle iptal edildi.
30 Nisan 2024

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024
İşaretlediklerim