Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermesini 'açık bir darbe girişimi' olarak değerlendirdi. AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş, ancak Yargıtay bu karara karşı çıkmıştır. Erkan Baş, tüm siyasi partileri ve yurttaşları bu duruma karşı ortak tavır almaya çağırdı.
8 Kasım 2023

Hatay'da yaşanan depremin ardından siyasi bir kriz daha ortaya çıktı. CHP'nin Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi sonrası, TİP Gökhan Zan'ı aday olarak belirledi. Ancak, seçime 14 gün kala, TİP Gökhan Zan'ın adaylığını şaibe iddiaları nedeniyle geri çektiğini duyurdu. Zan ise adaylığının devam ettiğini ve çekilmeyeceğini açıkladı. Bu durum, TİP'in Zan'a olan güveninin olmadığını ve kamuoyunda Zan'a yönelik şüphelerin artmasına neden oldu.
20 Mart 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine, milletvekilinin serbest bırakılması konusunda ne karar verebileceğini ne de böyle bir gücü olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Kurtulmuş, karar verme sorumluluğunun mahkemede olduğunu ve Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masa toplantılarından ayrıldığını duyurdu ve bu durum siyasi arenada çeşitli tepkilere neden oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), İYİ Parti'nin bu kararına ve muhtemel Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermeme durumuna tepki olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik bir mesaj içeren afiş yayınladı. Afişte İYİ Parti'nin renkleri kullanıldı ve TİP milletvekilleri afişi sosyal medyada kendi yorumlarıyla paylaştı.
3 Mart 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulundu. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın tahliye talebini oybirliğiyle reddetti. Kararda, Anayasa'nın 83 ve 14. maddeleri kapsamında yasama dokunulmazlığına ilişkin değerlendirme yapıldı ve Atalay'ın suçunun Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında yer aldığı ve seçimden önce soruşturmasına başlandığı için dokunulmazlıktan yararlanamayacağına karar verildi. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki ihlal kararları eleştirildi.
13 Temmuz 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçimlere girecek olan HDP'nin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında ortak liste önerisine rağmen, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) bazı bölgelerde kendi adaylarıyla seçime girmesini eleştirdi. Buldan, Yeşil Sol Parti dışında atılacak her oyun AKP'nin işine yarayacağını belirtti. HDP tabanı da TİP'in bu kararını eleştiriyor ve ittifak içindeki oyların bölünmesinden endişe ediyor. Selahattin Demirtaş'ın taktik önerisine TİP olumlu yaklaşırken, HDP yönetimi bu önerilere kapalı olduğunu ifade etti.
23 Nisan 2023

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için yapılan olağanüstü Meclis toplantısında AKP'lilerin saldırısı sonucu Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verildi. Ahmet Şık, konuşmasında AKP sıralarına yönelik sert ifadeler kullanınca, başta Alpay Özalan olmak üzere AKP'liler tarafından saldırıya uğradı. Yaşanan arbede sonucu TBMM Genel Kurulu, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişkin genel görüşme yapılması önergesini ele almak üzere yeniden toplandı.
16 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partinin seçim stratejisini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararını açıkladı. TİP, seçimlere kendi amblemiyle ve ittifak çatısı altında bazı bölgelerde girecek. Baş, iktidarın zayıflığı nedeniyle baskıyı artırdığını ve TİP'in gençler ve yoksullar tarafından ilgi gördüğünü belirtti. Ayrıca, 15 Mayıs'ta uçuşların iptal edilmesi teklifinde bulunarak, iktidarın güvenine meydan okudu.
13 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 'Özgürlük Yürüyüşü' sonrasında yaptığı konuşmada, sosyalist bir cumhuriyet kuracaklarını belirtti. Baş, bu yürüyüşün cezaevindeki Hatay milletvekili Can Atalay'ın özgürlüğü için düzenlendiğini ve haksızlığa, adaletsizliğe, baskıya ve zulme karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca, Atalay'ın 'Saray'ın tutsağı' olduğunu ve adaletin Kaçak Saray'ın şubesine dönüştürüldüğünü iddia etti.
28 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Gökhan Zan, adaylıktan çekilmediğini açıkladı. Bu açıklama, TİP'in Zan'ın adaylığını 'partinin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair iddialar' nedeniyle geri çektiğini duyurmasının ardından geldi. CHP'nin mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı depremdeki sorumluluklarına rağmen yeniden aday göstermesi eleştirilmiş, bu durum TİP'in Zan'ı aday göstermesine yol açmıştı.
18 Mart 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay belediye başkanı adayı Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğini açıkladı. Bu karar, CHP'nin depremdeki sorumluluğuna rağmen Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi üzerine gelen eleştiriler ve halkın tepkisi sonrasında alındı. TİP, Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekilmesinin gerekçesi olarak, Zan'ın kabul edilemez ilişkilere girdiğine dair iddialar ve bu durumun Hatay halkına bir hakaret anlamı taşıdığını belirtti. Zan, iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu savunarak hukuki süreç başlatacağını ifade etti.
17 Mart 2024

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin seçimlerden üç gün önce adaylıktan çekilmesinin ardından, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu oldu. TİP, Baş'ın 'İnce çekilirse, ben de çekilirim' şeklinde bir ifade kullanmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. Erkan Baş, milletvekilliğini kişisel bir dert olarak görmediğini ve İnce'nin çekilmesi durumunda da çekilebileceğini, ancak bu durumun seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini belirtmişti.
11 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karşı çıkarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını 'anayasal düzene karşı kalkışma girişimi' olarak değerlendirdi ve derhal bastırılmasını istedi. Özel, bu gelişmeler üzerine partisinin Meclis grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Yargıtay, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.
8 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara 1'inci bölgede Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak milletvekili adaylarını çektiğini duyurdu. TİP, önceden bu bölgede aday göstermemişti ancak YSK'nın bildirimi üzerine formalite gereği aday göstermek zorunda kalmıştı. İttifak bileşenleriyle yapılan görüşmeler sonucunda TİP'in bu bölgedeki adaylarını çekme kararı alındığı bilgisi paylaşıldı.
18 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eleştirilen Kızılay'ı protesto etmek için Kadıköy'deki şube önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak TİP üyeleri, İstanbul il örgütü binasından çıktıkları anda polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olayda en az 40 kişi gözaltına alınırken, basın mensupları da engellendi ve İleri Haber'den İzel Sezer darp edildi. TİP'li vekiller Barış Atay ve Ahmet Şık'ın basın açıklamasına da polis müdahale etti.
26 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamakla suçladı. Atalay, CHP'nin meclisi ikinci kez olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı'nın görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Atalay, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazete'de yayımlandığını ve bu kararların tüm kurumlar ve yurttaşlar için bağlayıcı olduğunu vurguladı.
3 Eylül 2024
İşaretlediklerim