YouTube, kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla renklere göre içerik sıralama özelliği geliştiriyor. Shiftdelete'nin haberine göre, bu yeni özellikle kullanıcılar, belirli bir renge tıkladıklarında, o renk tonlarına sahip videoları bir arada görebilecekler. İlk etapta kırmızı, yeşil ve mavi renklerine göre düzenlenmiş akışlar sunulacak.
5 Şubat 2024

Instagram, kullanıcıların profillerine şarkı eklemelerine olanak tanıyan yeni bir özellik tanıttı. Bu özellik, kullanıcıların profillerine ekledikleri şarkının biyografi alanında gösterilmesini sağlayacak. Eklenen şarkı otomatik olarak çalmayacak, profili görüntüleyen kişiler parçayı çalabilecek ya da duraklatabilecek. Özellik, pop şarkıcısı Sabrina Carpenter işbirliğiyle tanıtıldı.
24 Ağustos 2024

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların bir kez görüntülenebilecek sesli mesajlar gönderebileceğini duyurdu. Daha önce sadece fotoğraflar için geçerli olan bu özellik, artık sesli mesajlarda da kullanılabilecek. Bu yeni özellik, kullanıcıların gizliliğini artırmayı amaçlıyor. Özelliği kullanmak için mikrofon simgesine dokunup yukarı kaydırmak ve ardından 'bir kez görüntüle' simgesine tıklamak gerekiyor.
11 Haziran 2024

Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter, görüntülü ve sesli arama özelliğini bazı kullanıcılara 'erken erişim sürümü' olarak sundu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, bu özelliğin telefon numarası verme zorunluluğu olmadan kullanılabileceğini belirtmişti. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefiyle, mesajlaşma, ödeme ve video akışı özelliklerini eklemeyi planlıyor.
26 Ekim 2023

Video paylaşım platformu TikTok, kullanıcılarına metin paylaşım imkanı sağlayan yeni bir özellik ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere ses, konum ve düetlerle yanıt verebilecekler. TikTok, bu yeni özelliklerin metin gönderilerinin video veya fotoğraf gönderileri kadar etkileşim alacağını ve dinamik kalacağını belirtti. Bu ayın başında TikTok, Spotify ve Apple Music uygulamaları gibi müzik akışı hizmeti de başlatmıştı.
25 Temmuz 2023

YouTube, deepfake içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir politika uygulamaya başladı. Bu politika, kullanıcıların yüzlerini veya seslerini taklit eden içeriklerin kaldırılması için kapsamlı bir değerlendirme süreci içeriyor. Kullanıcılar, bu tür içeriklerin kaldırılması için YouTube’un gizlilik şikayeti prosedürünü kullanarak başvuruda bulunabilecek. Değerlendirme sürecinde içeriğin değiştirilmiş olup olmadığı, gerçek sanılma ihtimali ve parodi olup olmadığı gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.
21 Haziran 2024

Apple, konuşma ve görme yetisini kaybetme riski olan kişilere yardımcı olacak 'Personal Voice' adlı bir özelliği tanıttı. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar iPhone veya iPad'lerinde 15 dakikalık bir metni okuyarak kişisel seslerini oluşturabilecekler ve bu ses, yazılı mesajları sesli olarak iletmek için kullanılabilecek. Ayrıca, Apple bilişsel engelleri olan kullanıcılar için temel uygulamaların kolaylaştırılmış sürümlerini de sunuyor. Bu yeniliklerin iOS 17 sürümü ile kullanıma sunulması bekleniyor.
18 Mayıs 2023

Google, YouTube için 'Playables' adlı yeni bir oyun oynama uygulaması geliştiriyor. Şirket, çalışanlarına gönderdiği bir e-posta ile uygulamanın test edildiğini belirtti. Test oyunları arasında atari oyunu Stack Bounce gibi oyunlar bulunuyor. Oyunların YouTube'un sitesinde, Google'ın Android ve Apple'ın iOS mobil sistemlerini çalıştıran cihazlarda oynanabileceği belirtildi.
24 Haziran 2023

Instagram, kullanıcıların kendi isteklerine göre özelleştirebilecekleri ve sohbet edebilecekleri yapay zeka destekli sanal arkadaş özelliği üzerinde çalışıyor. Bu özellikle kullanıcılar, yapay zekayla soruları yanıtlamak, karşılaştıkları zorlukları konuşmak, fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmak ve daha fazlası için sohbet edebilecekler. Kullanıcılar, sohbet robotunun cinsiyetini, yaşını, etnik kökenini ve kişilik özelliklerini seçebilecekler. Bu özellik, 'Her' filmi akıllara getiriyor, filmde bir insanın yapay zeka ile yaşadığı ilişkiye odaklanılıyor.
2 Kasım 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, mavi tikli kullanıcıların platformdan doğrudan video indirebileceğini açıkladı. Normalde Twitter'daki bir videoyu indirmek için harici platformların kullanılması gerekiyor. Ancak Musk, mavi tikli kullanıcıların artık buna gerek kalmadan video indirebileceğini belirtti. Videonun indirilebilmesi için videoyu paylaşan hesabın buna izin vermesi gerekiyor.
3 Ağustos 2023

Google, e-posta uygulaması Gmail'e 'emojilerle reaksiyon verme' özelliğini getiriyor. Bu özellik önce Android kullanıcılarına, daha sonra da web ve iOS kullanıcılarına sunulacak. Ancak, bu özellik okul veya iş hesaplarında, grup e-posta listelerine gönderilen mesajlarda ve bcc'ye eklenen durumlarda kullanılamayacak.
4 Ekim 2023

Mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların 'benden sil' komutunu geri alabileceklerini duyurdu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar yanlışlıkla sildikleri mesajları geri getirebilecek ve isterlerse mesajı herkesten silebilecekler. Bu yenilik, kullanıcıların mesaj yönetimini daha esnek hale getirmeyi amaçlıyor.
22 Mayıs 2024

Twitter, kullanıcıların gönderilere kimlerin yorum yapabileceğini kısıtlamasına olanak sağlayan yeni bir ayar ekledi. Bu ayar, yorumları sadece mavi tikli hesapların yapabilmesini sağlıyor. Daha önce, yorumları herkesin yapabilmesi, sadece tweet'in sahibini takip edenlerin yapabilmesi ya da sadece tweet'te etiketlenen kişilerin yapabilmesi gibi seçenekler mevcuttu. Bu değişiklik, Elon Musk'ın sürekli ertelediği paralı mavi tik uygulamasının Aralık 2022'de hayata geçmesinin ardından geldi.
10 Ekim 2023

Microsoft, Bing arama motoruna yapay zeka tabanlı sohbet botu ChatGPT'yi entegre ediyor ve bu yeni sürümün mart ayında kullanıma sunulması bekleniyor. Teknoloji haber sitesi 9to5google.com, Twitter kullanıcısı Owen Yin'in test yayını sırasında aldığı ekran görüntülerini paylaştı. Yeni Bing arayüzünde kullanıcılar 1000 karakterlik bir kutuya sorularını yazarak sohbet robotu tarzında yanıtlar alabilecekler ve arama sonuçları kaynaklarını da gösterecek. Ayrıca, Google'ın da 8 Şubat'ta Paris'te bir AI etkinliği düzenleyeceği ve Bing'in ChatGPT hamlesine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu.
4 Şubat 2023

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

Samsung, elektronik cihazlarında varsayılan arama motoru olarak Google'ın yerine Microsoft'un Bing'ini tercih etmeyi düşünüyor. New York Times'ın haberine göre, bu değişiklik Google için yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybına yol açabilir. Taraflar arasındaki müzakereler devam ederken, Samsung henüz kesin bir karar vermedi. Microsoft'un Bing arama motoruna eklediği yapay zeka sohbet yazılımı ChatGPT desteği, Bing'e olan ilgiyi artırıyor ve bu durum hisse senedi piyasalarında da yansımasını buldu.
17 Nisan 2023

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Google'ın çatı şirketi Alphabet, yapay zeka destekli arama motorunda premium özellikler sunmayı planladığı iddialarını doğruladı. Bu plan, şirketin viral sohbet robotu ChatGPT'nin versiyonu olan Gemini adlı yeni yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı ve premium abonelik hizmetlerine yapay zeka destekli arama özelliklerini eklemeyi düşündüğü bilgisini içeriyor. Google, kullanıcıların geleneksel arama motorundan ücretsiz olarak faydalanmaya devam edeceğini ve abonelerin arama sonuçlarıyla birlikte reklam görmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, şirket reklamsız bir arama deneyimi üzerine çalışmayı düşünmediğini açıkladı.
4 Nisan 2024

Video izleme platformu YouTube'un reklamsız seçeneği YouTube Premium'un ücretlerine zam yapıldı. Bireysel aylık abonelik 29,99 liradan 57,99 liraya, aile paketi 55,99 liradan 115,99 liraya ve bireysel yıllık abonelik de 299,99 liradan 579,99 liraya yükseldi. YouTube Premium'a Türkiye'de en son Ekim 2022'de zam yapılmıştı.
2 Kasım 2023

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024
İşaretlediklerim