Twitter CEO'su Elon Musk, mavi tik uygulamasında değişiklik yaparak, aylık 8 dolar ödeyerek mavi tik alan hesapların platformda öncelikli hale geleceğini duyurdu. Daha önce mavi tik, ünlü kişiler ve gazeteciler gibi doğrulanmış hesapları belirtmek için kullanılırken, şimdi herkesin satın alabileceği bir özellik haline geldi. Musk, bu değişiklikle bot hesaplarla mücadele edileceğini iddia etmiş, ancak bot hesapların da kurallara uydukları sürece mavi tik alabileceklerini belirtmişti. Mavi tikli hesaplara ayrıca tweet düzenleme, uzun tweet atma ve daha az reklam gibi ayrıcalıklar da tanındı.
25 Nisan 2023

YouTube'un CEO'su Susan Wojcicki, çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Wojcicki, aile, sağlık ve kişisel projelere odaklanacağını ve Google'ın çatı şirketi Alphabet'te danışmanlık yapmayı planladığını belirtti. 2014 yılından bu yana YouTube'un CEO'luk görevini yürüten Wojcicki'nin yerine, şirkette Shorts ve Music projelerine odaklanan yardımcısı Neal Mohan geçecek.
17 Şubat 2023

Twitter, Türkiye'de mahkeme kararlarına uymak ve platformun seçim süresince kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla dört hesap ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıkladı. Engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Twitter, mahkeme kararlarına itiraz etmeye devam edeceğini belirtirken, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın daha itaatkar ve hükümet dostu bir tutum sergilediğini ve ifade özgürlüğü için kötü bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

Dijital dil öğrenme platformu Duolingo, matematik ve müzik dersleri sunmaya hazırlanıyor. Platformun kurucu ortağı Severin Hacker, gelecekte kodlama ve coğrafya gibi daha fazla alanda ders vermeyi planladıklarını belirtti. Duolingo, yapay zeka destekli bir eğitim sistemi kullanarak, ayda 98 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Ayrıca, platform reklamsız öğrenim ve sınırsız erişim gibi abonelik seçenekleri de sunuyor.
12 Mayıs 2024

Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda Telegram'da Hamas ve İzzeddin Kassam Tugaylarının kanalına erişimi engelledi. Bu karar, Google Play Store'dan Telegram'ı indiren kullanıcıları etkileyecek. Telegram, kullanıcıların uygulamayı kendi internet sitesinden indirerek bu kanallara erişebileceklerini belirtti. İzzeddin Kassam Tugayları'nın ana Telegram kanalı şu anda 760 binden fazla aboneye sahip.
24 Ekim 2023

Müzisyen Cem Adrian, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremler sonrasında 'Hüküm' adında bir şarkı yazdı ve seslendirdi. Şarkı, Sezgin Alkan'ın piyanosu ve İsrailli sanatçı Mark Eliyahu'nun kemançesi eşliğinde tüm dijital platformlarda yayınlandı. Adrian, şarkıdan elde edilecek tüm gelirin depremzedeler için 'sonsuza dek' kullanılacağını taahhüt etti. Şarkının video klibinde deprem sonrası yıkılan kentlerin görüntüleri yer alıyor.
24 Mart 2023

YouTube üzerinde, AKP propagandası yapan bir hesap tarafından yayılan videolarda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim şarkısı 'Sana Söz' ile başlayıp, PKK yöneticilerinin konuşmalarıyla devam eden manipülatif içerikler ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, bu videolar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve yapılanların 'yardım, yataklık ve örgüt propagandası' suçu kapsamında olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu daha önce sosyal medyada manipülatif içeriklerin dolaşıma girebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
3 Mayıs 2023

Apple'ın kablosuz kulaklığı AirPods Pro, kullanıcıların ateşini ölçebilme ve işitme sorunlarını tespit edebilme gibi yeni özellikler kazanabilir. Bloomberg'den Mark Gurman'a göre, bu özelliklerin Ocak 2024'te kullanıma sunulması bekleniyor. Ayrıca, Avrupa Birliği düzenlemelerine uyum sağlamak için USB-C girişlerinin de kulaklıklarda yer alabileceği ifade edildi.
3 Temmuz 2023

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

Meta, Instagram ve Facebook kullanıcılarının aylık bir ücret karşılığında onaylı hesap sahibi olmalarını sağlayacak 'paralı mavi tik' uygulamasını hayata geçirdi. Kullanıcılar, 18 yaş ve üzeri olmaları şartıyla Meta'nın belirlediği bir süreçten geçerek ve belirli bir ücret ödeyerek mavi tik alabilecekler. Türkiye'de Facebook için mavi tikin aylık fiyatı 279,99 TL olarak belirlenmişken, Instagram ve telefon uygulaması için fiyat henüz açıklanmadı. Mavi tik, kullanıcılara proaktif koruma, destek hizmetleri ve sosyal medya platformlarında görünürlük artışı gibi avantajlar sağlayacak.
6 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, kişisel hesabından yaptığı açıklamada, doğrudan mesajlaşma (DM) haricinde engelleme özelliğinin kaldırılacağını belirtti. Musk, bu özelliğin hiçbir anlamı olmadığını ifade etti. Ancak sessize alma özelliğinin devam edeceğini de ekledi.
18 Ağustos 2023

Elon Musk, X platformunda bir değişiklik daha yaparak haber bağlantılarını kaldırdı. Musk, bu değişikliği estetik kaygılarla ve gönderilerin daha iyi görünmesini amaçladığını belirtti. Yeni formatta bağlantılarda sadece görsel yer alıyor ve kullanıcılar ilgili sayfayı ziyaret etmek isterlerse resme tıklamak zorundalar. Bu durumun reklamlarda geçerli olmayacağı belirtildi.
5 Ekim 2023

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

ABD merkezli video oyunu şirketi Epic Games, Google'ın uygulama içi ödemelerden yüksek komisyon almasını gerekçe göstererek antitröst davası açtı. Epic Games, Google'ın politikalarının fiyatları yükselttiğini, kaliteyi düşürdüğünü ve seçenekleri azalttığını iddia ediyor. Google ise rekabetin varlığını ve talep edilen ücretlerin makul olduğunu savunuyor. Dava, Apple'ın App Store politikalarına benzer şekilde, uygulama geliştiricileri ve kullanıcılar için önemli sonuçlar doğurabilir.
7 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşların binalarının deprem risk durumunu ücretsiz öğrenebilmeleri için 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'nı geliştirdi. Uygulama, ABD'nin AFAD'ı FEMA tarafından geliştirilen algoritma kullanılarak binaların zarar görebilme ihtimali ve dayanıklılığına ilişkin tahmin raporu oluşturuyor. Kullanıcılar, bina bilgilerini girerek 0-4 aralığında bir skor alıyorlar ve bu skor, binanın risk durumunu gösteriyor. Uygulama, resmi bir risk tespiti yapmıyor ve ileri seviye analizler için başvurulması gerektiğini belirtiyor.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan can kaybının artması ve yıkılan bina sayısının 164 bin 321'e ulaşmasıyla birlikte, çadırlarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerin durumu zorlaşmaktadır. Özellikle yakınlarını kaybeden çocuklar zor durumda olup, bazı gazetecilerin bu çocuklara mikrofon uzatarak röportaj yapmaları sosyal medyada eleştirilmektedir. Halk TV ve CNN Türk'te yayınlanan videolar, bu eleştirilerin odak noktası haline gelmiştir.
25 Şubat 2023

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk, platformdaki haber bağlantılarında görsel ve başlığın kalkacağını duyurdu. Bu değişiklikle beraber haber bağlantılarında sadece görsel yer alacak. Musk, Twitter'ı bir 'süper uygulama' haline getirme hedefinin olduğunu dile getirirken, Çin merkezli dev platform WeChat'ten övgüyle söz ediyor. Ancak, daha önce birçok teknoloji firması, bankacılık devleri karşısında bu yola çıkmış ve uzayan onay süreçleriyle rekabet karşısında vazgeçmişti.
23 Ağustos 2023

Twitter, Blue aboneliği adı altında mavi tiki aylık 8 dolara satmaya başlamıştı. Bu abonelikle birlikte kullanıcılar tweet düzeltme, daha uzun video yayınlama ve daha uzun tweet atma gibi fırsatlara sahip oluyordu. Daha önce 280 olan tweet karakter sınırı, abonelere özel olarak önce 4 bin, sonra 10 bin karaktere çıkarılmıştı. Twitter, bu sınırı 25 bin karaktere yükselttiğini duyurdu.
29 Haziran 2023

Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen sosyal medya platformu Bluesky, daha önce sadece davetiye ile üye olunabilen bir sistemden çıkarak tüm kullanıcılara açıldı. Platformun kullanıcı sayısı bu açılımla birlikte 4 milyonu aştı. Bluesky, Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından X olarak yeniden adlandırılan platforma benzer özellikler sunuyor, ancak kişiselleştirme seçenekleri daha geniş tutuluyor. Açılım sonrası kısa sürede 850 bin yeni kullanıcı kazanan platform, Twitter'a alternatif olarak görülüyor.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim