Hatay'da 26 boş aile hekimliği pozisyonu için açılan ek yerleştirme kurasına sadece bir hekim başvurdu. Depremin üzerinden geçen 18 ay, aile sağlığı merkezlerinin toparlanması için yeterli olmadı. Hekimler, yaşam ve sağlık hizmetleri koşulları nedeniyle bölgeyi tercih etmiyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki durumu göz ardı ettiğini belirtti ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bölgeyi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.
4 Temmuz 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, hasta yakınlarının saldırısına uğrayan doktor Mustafa Hürkal Tezvar, 15 günlük tedavisinin ardından taburcu edildi. Tezvar, 40 yıllık meslek hayatında böyle bir olayla ilk kez karşılaştığını ve artık hekimliğe devam etmek istemediğini belirterek emekli olmak istediğini açıkladı. Olayla ilgili gözaltına alınan şüphelilerden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu olay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununu bir kez daha gündeme getirdi.
12 Ağustos 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin giderek kötüleştiğini ve bu durumun hem hizmet alanlar hem de sunanlar için ciddi sorunlar yarattığını belirtti. Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına göre, poliklinik ve acil servis başvuru sayıları artmış, ancak bu durumun övünülecek bir şey olmadığını, aksine eleştirilmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı. Ayrıca, sağlık sistemindeki randevu sürelerinin yetersizliği ve basamaklandırılmamış sağlık hizmeti yapısının sorunları artırdığını ifade etti.
9 Mayıs 2024

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçlarında İstanbul'daki birçok hastanede çocuk sağlığı ve hastalıkları kontenjanlarının boş kalması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı. Gökçek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yönelttiği soru önergesinde, yanlış sağlık politikalarının bu duruma yol açtığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. İstanbul'daki önemli hastanelerde çocuk doktoru kontenjanlarının büyük oranda boş kalması, sağlıkta şiddet ve hekimlerin ekonomik haklarının iyileştirilmemesi gibi sorunlara bağlanıyor.
12 Haziran 2024

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında milyonlarca yabancı hastayı ağırlıyor. Ancak, özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrası yaşanan ölümler, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve denetimi konusunda ciddi sorunları işaret ediyor. Yabancı hastaların ameliyat öncesi yeterli tıbbi değerlendirme yapılmadan operasyonlara alınması, erken taburcu edilmeleri ve otel odalarında bakım görmeleri gibi uygulamalar, komplikasyon riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha şeffaf olması ve denetimleri artırması gerektiği vurgulanıyor.
3 Eylül 2024

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan bir teknisyen, aynı hastanede intörn doktor olarak görev yapan bir kadını tüfekle vurdu. Saldırı sonucu ağır yaralanan kadın doktor, hastaneye kaldırıldı. Saldırgan teknisyen olay yerinden kaçtı ve polis tarafından aranıyor.
24 Ekim 2023

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sülük ve hacamat gibi geleneksel tıp uygulamalarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yavuz, bu yöntemlerin yararına dair kanıtların zayıf olduğunu, ancak aşırı uygulandığını belirtti. Ayrıca, bu uygulamaların ciddi komplikasyonları tedavi etmek için modern tıbba başvurulduğunu ifade etti. Yavuz, bu uygulamaların kanıta dayalı olmadığını ve zararlarının çok olduğunu, hatta ölümlere yol açabileceğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubundan Güçlü Yaman, belediyelerin vefat verilerini analiz ederek aşırı sıcakların ölümlere yol açtığını ortaya koydu. İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta haziran ve temmuz aylarında salgın öncesine göre fazladan ölümler kaydedildi. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar aşırı sıcaklardan daha fazla etkileniyor. Yaman, sıcak dalgalarına karşı hükümet ve yerel yönetimlerin yeterli önlem almadığını belirtti.
3 Ağustos 2024

Burdur Devlet Hastanesi'nde hemodiyaliz sonrası 31 hasta fenalaştı ve 14'ü entübe edilerek çeşitli hastanelere sevk edildi. Bir hasta Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenmenin, diyaliz işleminde kullanılan suya etilenglikol isimli kimyasalın karışmasından kaynaklandığı iddia ediliyor. CHP Sağlık Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, hastaların durumunu öğrenmek için Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne gittiklerini ancak bilgi paylaşımının engellendiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Türkiye'de son yıllarda akciğer nakil merkezlerinin sayısı 11'den ikiye düştü. Bu durum, 210'dan fazla hastanın organ bulma ve ameliyat olma kaygısını artırdı. Akciğer nakli yapabilen merkezlerin kapanmasının nedeni olarak, bu alandaki uzmanların emeklilik veya özel sektöre geçiş yapması gösteriliyor. Şu anda akciğer nakilleri sadece Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma ile Ankara Bilkent Şehir hastanelerinde gerçekleştirilebiliyor. Bu durum, hastalar ve yakınları için büyük bir mağduriyet yaratıyor ve nakil bekleyen hastaların hayatını tehlikeye atıyor.
8 Nisan 2024

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman, hastaların tıbbi durumlarını bilmeye hakkı olduğunu belirtti. Türkiye'de bazı hekimler ve aileler, kötü haber olarak görülen tıbbi bilgileri hastalarla paylaşmaktan çekiniyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre, kanser uzmanlarının önemli bir kısmı tanıyı söylemekte tereddüt ediyor. Hastaların çoğunluğu tanıyı öğrenmek istese de, bazı durumlarda aileler hastalarının depresyona girmesinden endişe ederek bilgiyi saklıyor. Duman, kötü haberin iletilmesi konusunda hekimlerin yeterli özen göstermesi ve iletişim becerilerini kullanması gerektiğini vurguluyor.
10 Temmuz 2023

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Ankara'da eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi olayının tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da silahlı saldırıya uğramış ve hastanede hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında şu ana kadar üç kişi tutuklandı. Erkan Baş, cinayetin aydınlatılmamasının kabul edilemez olduğunu ve bu zihniyetin Türkiye için bir güvenlik sorunu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu olayın ardındaki hesapların ve planların ortaya çıkarılmasının temel bir yurttaşlık hakkı olduğunu ifade etti.
4 Ocak 2023

Eski organ nakli koordinatörü hemşire Aygün Mengelli, yaklaşık 28 ay önce çift taraflı akciğer nakli olmuş ve şimdi organ bağışının önemini vurgulamak için çaba gösteriyor. Kendisi de kistik fibrozis hastalığı nedeniyle akciğer nakli geçiren Mengelli, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu ve pandemi döneminden bile daha kötü bir durumda olduğumuzu ifade ediyor. Sağlık çalışanlarının beyin ölümüne inanmama sorununa değinen Mengelli, özel hastanelerin organ bağışı konusunda yetersiz kaldığını ve Türkiye'de yoğun bakım yatak sayısının fazla olmasına rağmen organ bağışı ve nakli konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtiyor.
12 Kasım 2023

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde Dr. Suna Dilbaz, bir hasta yakını olan hakim tarafından gözaltına alındı. Olay, Dr. Dilbaz'ın hasta yakınını refakatçi yatağından kalkması için uyardığı sırada yaşanan tartışma sonrası gerçekleşti. Dr. Dilbaz, emniyette yaklaşık üç saat bekletildikten sonra ifade verdi. İstanbul Tabip Odası ve Türk Nöroşirürji Derneği, yaşananları kınayarak olaya tepki gösterdi ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.
7 Temmuz 2023

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Dr. Ertan İskender, hastasının bıçaklı saldırısına uğramış ve bu olay sonucu ciddi yaralanmalar ve psikolojik sorunlar yaşamıştır. Dr. İskender, saldırı sonrası mesleğini bırakmış ve Kanada'ya göç etmiştir. Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığını, gerekli güvenlik önlemlerini almadığı gerekçesiyle Dr. İskender'e maddi ve manevi olmak üzere toplamda 97 bin lira tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Hekim Birliği Sendikası Başkanı, bu tür kararların şiddet gören hekimler için emsal teşkil edeceğini ve idarecileri şiddete karşı tedbir almaya zorlayabileceğini belirtmiştir.
19 Nisan 2024

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim